VLADA USVOJILA UREDBU: I deca starija od 4 godine moraju da nose masku!

Autor: Republika

Vesti

16.12.2020

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Službenom glasniku Srbije juče je objavljena najnovija vladina Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, u kojoj su detaljno navedene najnovije mere koje stupaju na snagu u nedelju, pojedine koje važe odavno, ali i neke koje su unele zabunu.

RepublikaFoto: Photo by Jan Kopřiva on Unsplash
Foto: Ilustracija

U najnovijoj Uredbi koja je juče usvojena na sednici Vlade Srbije do detalja je objašnjena nova mera vezana za PCR test i ulazak u Srbiju, koja stupa na snagu u nedelju, 20. decembra.

Ono što se ovde takođe navodi, jeste da i da su deca starija od četiri godine dužna da nose zaštinte maske, mera o kojoj se u poslednje vreme uopšte nije govorilo niti raspravljalo u javnosti.

U članu 6 navode se dobro poznata pravila vezana za to gde je maska obavezna, ali se dodaje i ovo:

 - Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od 4 godine nose zaštitnu masku u slučajevima iz st. 1–3. ovog člana (u zatvorenom prostoru i napolju kada nije moguće obezediti distancu veću od dva metra).

Kada uredba stupa na snagu?

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, osim odredaba člana 4, koje se primenjuju od 20. decembra 2020. godine do 10. januara 2021. godine, s tim što se odredba člana 4. stav 5, u delu koji se odnosi na kontrolu karantina u kućnim uslovima, može primenjivati do 19. januara 2021. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
milan

16.12.2020 21:22

Ovo je van pameti da deca nose maske, treba da udisu ono sto izdahnu i da se truju ugljen dioksidom, umesto da postave u skole, vrtice, fotokataliticke preciscivace vazduha, da obezbede UVC prenosive UV led lampe Ambilife za sterilizaciju i dezinfekciju predmeta, koja omogucava efikasno unistavanje virusa i bakterija, a na otvorenom prostoru im ne treba maska, valjda

Odgovori 10 3
Stefa

18.12.2020 20:00

@milan - Od korone nema leka, ne pomažu lekari, bolnica ni apoteka.