PRLJAVE LAŽI O SREBRENICI GURAJU ZA OSKAR: Devet zemalja ušlo u projekat podrške filmu Jasmile Žbanić!

Autor:

Vesti

04.12.2020

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro oprobani recept i stara praksa: čak devet zemalja predvođene Turskom udružile se i finansirale film "Kvo vadis, Aida" ("Kuda ideš, Aida"), bosanskohercegovačke rediteljke i scenaristkinje Jasmile Žbanić. Ovo ostvarenje pokušava na svaki način da dokaže tezu o navodnom genocidu u Srebrenici, a cilj ovog projekta je da pomenuti film dobije Oskar ili bar uđe u najužu konkurenciju za najprestižniju svetsku nagradu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
SANJA HOLIVUD: Jasmila izmišlja za sve pare

Pored Turske i, naravno, BiH, u ovaj kontroverzni film ogroman novac su uložile Austrija, Holandija, Nemačka, Poljska, Francuska, Norveška i Rumunija. Ovo ostvarenje je nedavno i zvanično nominovano za Oskar.

NEMA SLUČAJNOSTI

Nimalo slučajno, film je dočekan hvalospevima u američkim mejnstrim medijima, kao što su Holivud riporter i Skrin dejli. Istovremeno, pojedine međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava na sve moguće načine ga promovišu.

Venecija, Toronto, Antalija...

"Kvo vadis, Aida" premijerno je prikazan na 77. festivalu u Veneciji početkom septembra ove godine, gde je dobio tri nezavisne i ne baš poznate i važne nagrade. Na Toronto filmskom festivalu prošao je prilično nezapaženo, dok je, očekivano, nagradu za najbolji internacionalni film dobio u Antaliji (Turska), u zemlji koja je bila jedan od glavnih finansijera ovog ostvarenja.

Poznati režiser Dragoslav Bokan objašnjava da je ovo prvi film ikada snimljen u kome su Srbi direktno optuženi za navodni genocid u Srebrenici.

RepublikaFoto: youtube.com/Dejan Bulajevic
Bokan: Naši glumci Jasna i Boris pristali su da za pare urade nešto jezivo

- Umetnost ne može da bude pokriće za ovaj politički projekat u kojem Žbanićeva u stilu brutalne propagande koju nazivamo gebelsovskom na vrlo lukav i perfidan način koristi dvoje srpskih glumaca koji igraju ključne uloge u filmu. Jasna Đuričić, nagrađivana srpska glumica koja igra Aidu, i njen suprug i profesor na novosadskoj akademiji Boris Isaković, koji tumači ulogu Ratka Mladića, dali su legitimitet ovom filmu i to za dobre pare - kaže Bokan.

"Ničija zemlja"

Jasmila Žbanić se nada da će posle 20 godina ponoviti uspeh filma "Ničija zemlja" Danisa Tanovića. Podsetimo, njegov film je 2001. godine osvojio Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja. "Ničija zemlja" je crna komedija o dva vojnika, muslimanu i Srbinu, koji su se zatekli između neprijateljskih linija ni na čijoj zemlji.

On ističe da bez njih dvoje ovaj projekat ne bi mogao da uspe.

- Jasna i Boris su pristali da za pare urade nešto jezivo. Umesto da naša javnost to osudi zbog štete koju kao društvo i narod imamo, javnost pada na demagošku priču Žbanićeve o umetnosti iako ovaj film nema nikakve veze s umetnošću. Neverovatno je da niko ne primećuje da je "Kvo vadis, Aida" napravljen na način na koji su nacisti pravili filmove o Jevrejima. U ideološkom smislu ovo je rasistički i antisrpski film - zaključuje Bokan.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Predrag Gaga Antonijević

Evo zašto je premijera bila na Kosovu

Dok "Kvo vadis, Aida" guraju na svaki način, čak i iz Srbije, naš film "Dara iz Jasenovca" nailazi na mnogobrojne opstrukcije. Reditelj filma Predrag Gaga Antonijević objasnio je zašto je premijera bila u Gračanici, na KiM, što su neki zamerili.

- Srbe sada na Kosovu stavljaju u logor i tako ih tretiraju, što nije lepa asocijacija, nego tužna. Međutim, život mora da ide dalje, izguraćemo sve te stvari, a upravo "Dara iz Jasenovca" daje nadu na kraju jer je to film ne o tome kako su nas ubijali nego kako smo preživeli i simboličan je razlog zašto smo krenuli sa Kosovom - poručio je Antonijević.

JASNA NAMERA

Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin smatra da je ovaj film na neki način nastavak specijalnog rata protiv Srba s ciljem da se sruši Republika Srpska, a Srbi proteraju sa prostora BiH.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Šljivančanin: Ovaj projekat samo je još jedan u nizu onih čiji je jedini cilj da se ocrne Srbi

- Iako je rat u BiH okončan pre četvrt veka, Srbi su i dalje trn u oku muslimanima koji od Bosne žele da naprave etnički čistu muslimansku zemlju na tlu Evrope. Tamo gde nikada bila nije. Ovaj film ili, bolje rečeno, propagandni projekat samo je još jedan u nizu pokušaja da se ocrne Srbi i optuže za sve što se dešavalo u BiH - kazao je Šljivančanin za naš list.

Film Jasmile Žbanić od ove sedmice dostupan je onlajn za gledaoce u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading