TRAMPOVA OSVETA IT GIGANTIMA: Predsednik SAD se odlučio na OVAJ korak - PRESEDAN!

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

02.12.2020

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Trump obavezao se da će staviti veto na Zakon o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA), kojim se utvrđuje vojni budžet za 2021. godinu, ukoliko ne bude ukinuta mera koja štiti kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže od odgovornosti za korisnički sadržaj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Tramp traži da se eliminiše pretnja nacionalnoj bezbednosti na društvenim mrežama, obećavajući da će staviti veto na vojni budžet ukoliko odredba kojom su društveni mediji zaštićeni od odgovornosti ne bude ukinuta.

Predsednik je na Tviteru objavio seriju objava u kojima ukazuje da paragraf 230. Zakona o komunikacijama koji štiti društvene medije od tužbi predstavlja „ozbiljnu pretnju“ američkoj nacionalnoj bezbednosti i integritetu izbora.

Naša zemlja nikada ne može biti sigurna ako dozvolimo da se stvari ne menjaju.

- Zato je vrlo opasno i nepravedno ako paragraf 230 kojim se omogućava privilegovana pozicija društvenih mreža ne bude u potpunosti ukinut - naveo je Tramp.

Tramp je i pre izbora više puta ukazivao da je paragraf 230. pomenutog zakona veoma problematičan i da otvara put cenzuri i pristrasnosti i pozivao zakonodavce da izmene ili ukinu odredbu.

On traži da platforme društvenih mreža budu odgovorne kao „izdavači“ korisničkog sadržaja, a ne da im je odredbom omogućena zaštita od tužbi. 

Iako je predsednik u maju potpisao izvršnu uredbu kojom se pokušava ukinuti zaštita kompanija društvenih mreža, direktiva zapravo nije ukinula sporni paragraf 230, već je samo sadržavala poziv Saveznoj komisiji za komunikacije da „razjasni“ značenje odredbe.

Kompanije kao što su Tviter i Fejsbuk zaštićene su od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici, u okviru paragrafa 230 zakona o komunikacijama iz 1996. godine, zato što se smatraju "platformama" a ne "izdavačima" koji mogu da budu tuženi za sadržaj.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading