BURNE REAKCIJE: Šta opozicija kaže o izjavama ambasadora Čepurina?!

Autor: Tanjug

Vesti

06.11.2017

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Intervju koji je ruski ambasador Aleksandar Čepurin dao za Sputnjik izazvao je burne rekacije u javnosti, kako zbog komentara o poseti Hojt Jia, a još više zbog ocene da je srpska opozicija sastankom sa ovim zvaničnikom "naišla na antisrpski stav".

RepublikaFoto: youtube.com/Miroslav Antelj
Uzburkao duhove: Aleksandar Čepurin

- Jasno mi je zašto je taj deo opozicije došao kod tog cinovnika - želeli su da se žale na svoju vladu, ali nisu naišli na antivladin stav, vec na antisrpski. Nisam ništa cuo kako su oni na to reagovali. Zar podržavaju takav pritisak na Beograd, na Srbiju? Da li su dali izjave i kakve? - rekao je ruski ambasador.

Predstavnici opozicije gotovo redom su reagovali na izjavu Čepurina, a ider Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je da su "različite podele na ''izdajnike'' i ''patriote'' imale tragične posledice i po Srbiju i po region u prošlosti". 

Dveri: Bratski savet

Lider Dveri Boško Obradović Čepurinove reči doživljava kao "bratski savet".


On u saopštenju ističe da se "ne seća kad je neki američki diplomata dolazio u Srbiju, a da nije imao antisrpske stavove".

- Zato Dveri nisu bile na sastanku sa pomenutim nižerazrednim američkim kurirom", naveo je Obradović i dodao da je Čepurin prijatelj Srbije, te da zato "njegove reči doživljava, kao dobronamerni i bratski savet na kraju mandata - rekao je Obradović.

Jovanović: Pretnja demokratiji

Lider LDP Čedomir Jovanović ponavlja, kao u nekim ranijim, sličnim prilikama, stav da "destabilizacija regiona, podrška nacionalistima i povratak u devedesete godine predstavljaju rusku platformu koja treba da posluži za obračun sa Zapadom, protivno interesima Srbije".

Srbija je, kaže Jovanović, poslednja prilika Moskvi da preko nje ugrozi interese onih sa kojima je u sukobu i tako spreči integrisanje Srbije sa Evropom. 

- Ovo predstavlja do sada najopasniju pretnju demokratizaciji našeg društva i traži brže povezivanje onih snaga koje razumeju da je raskid sa idejom da se srpski interesi ostvaruju žrtvovanjem u ime bilo koga, pa i Rusije, usko povezan sa pitanjem opstanka ideje moderne, evropske Srbije - naveo je lider LDP.

Kostreš: Poziv na linč opozicije

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od države da reaguje na, kako ocenjuju, nedolicne izjave ambasadora Čepurina o srpskoj opoziciji.

- Mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine mu poručujemo da je u uređenim i civilizovanim evropskim društvima, opozicija jednako koliko i vlast, ravnopravan učesnik političkog sistema i njen rad se ne može delegitimisati na takav način pozivanjem na linč - navodi se u saopštenju koje je potpisao generalni sekretar LSV-a Bojan Kostreš.

Rašković-Ivić: Nediplomatski potez

Poslanica skupštine Srbije Sanda Raškovic Ivić ocenila je da se ambasador Čepurin poneo "nediplomatski i izašao iz okvira izjava koje treba da daje ambasador".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading