TELO PATRIJARHA NA POSTAMENTU OD CVEĆA: Vernici plaču nad kovčegom!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.11.2020

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kovčeg sa telom patrijarha srpskog Irineja stigao je u Hram svetog Save!

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Zemni ostaci upokojenog patrijarha srpskog Irineja uneto je jutros u 8.15 sati u zgradu Patrijaršije gde je  sveštenstvo SPC služilo opelo, a nešto kasnije je preneto u Sabornu crkvu i izloženo za vreme liturgije povodom slave te crkve. 

12.40 - U Hramu je na postament od cveća položen kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja. Zbog poštovanja epidemioloških mera, malo ljudi je unutar svetinje. Svi vernici, i oni ispred Hrama, kao i oni koji čekaju da uđu, plaču.

12.20. - U toku je mali pomen  i čitanje Jevanđenja.

12.07 - Veliki broj vernika iz cele Srbije pokušava da uđe u Hram svetog Save, kako bi odali počast preminulom patrijarhu. Ono što je primetno, svi nose maske, ali teško se održava distanca od dva metra.

 Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven staklom.


Građani će moći da uđu na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđu na nekoliko metara od tela, da se poklone i ponovo da izađu napolje.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.

11.43 - Telo patrijarha stiglo u Hram svetog Save! Posle postavke, biće služen pomen, a posle će sveštvenstvo čitati jevandjelja do početka sahrane. 

 

 

11.35 - Kolona se trenutno prolazi Ulicom Kralja Milana.

Vernici neće moći da celivaju ni patrijarha, ni kovčeg, a na građane se apeluje da obavezno nose maske i da se pri odavanju pošte preterano ne zadržavaju.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading