Lončar i Fabrici: Srbija je deo Evrope, zajedno se borimo protiv korona virusa

Autor: Republika

Vesti

20.11.2020

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Nj.E. ambasadorom Semom Fabricijem,povodom donacije sanitetskih vozila za zdravstvene ustanove u Srbiji.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar Lončar zahvalio je ambasadoru Fabriciju na donaciji i istakao da su u vremenu velikih kriza, poput globalne pandemije korona virusa, saradnja i solidarnost važniji i potrebniji nego ikada.

„Država Srbija je odgovorno i odlučno pristupila borbi protiv korona virusa, od samog početka epidemije. Čitav zdravstveni sistem, već nekoliko meseci, usmeren je ka zbrinjavanju građana pogođenih korona virusom, a država čini sve kako bi zdravstvenim radnicima obezbedila svu neophodnu zaštitnu opremu i sredstva. Nabavili smo na stotine sanitetskih vozila, respiratora, zaštitne opreme, hiljade i hiljade testova... Ali svedoci smo da virus ne poznaje granice, podjednako napada sve države Evrope i sveta, stoga je izuzetno važno da zajednički odgovorimo na epidemiološke izazove vremena u kojem živimo. Srbija je bila i ostala deo Evrope, i delimo sudbinu evropskih naroda u svemu, pa i u borbi protiv korona virusa. Zato je današnji događaj najbolji primer dobre prakse i saradnje, koja je u interesu i građana Srbije, ali i zdravstvenih radnika koji rade u bolnicama“ istakao je Lončar.

Vozila i oprema predati danas Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Beograd i Institutu za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ deo su šire donacije Evropske unije koju čini 12 ambulantnih vozila i mobilnih respiratora, 2 vozila za dekontaminaciju, kao i 75 setova visoko-zaštitne opreme, koji su već isporučeni u oktobru ove godine zavodima za hitnu medicinsku pomoć i zavodima za javno zdravlje u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Foto: Ministarstvo zdravlja

„Sa ovih 12 potpuno opremljenih ambulantnih vozila pomažemo da medicinske službe u Srbiji budu spremnije da zbrinu hitne slučajeve u kriznim situacijama. Od izbijanja pandemije COVID-19, EU blisko sarađuje sa Srbijom na ublažavanju zdravstvenog i ekonomskog uticaja ove krize. Nakon 7 miliona evra izdvojenih za letove kojima je dopremljeno 720 tona medicinske pomoći koju je nabavila Vlada Srbije, kao i donacije neophodne medicinske opreme vredne 5 miliona evra, EU je u julu ove godine angažovala 200 medicinskih radnika kako bi ojačala kapacitete zdravstvenog sistema u Srbiji do kraja godine. Sada kada se suočavamo sa novim talasom pandemije COVID-19, koji predstavlja ogroman pritisak za zdravstveni sistem i njegove kapacitete, ova donacija je još jedan signal podrške i solidarnosti u teškim vremenima koji Evropa šalje Srbiji,“ istakao je ambasador Fabrici.

Primopredaji koja je održana ispred Palate Srbija pridružila se i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Ona je istakla da je zahvaljujući bliskoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja, UNDP uspeo da prepozna potrebe zdravstvenih radnika na prvoj liniji odbrane od epidemije i da nabavi opremu koja će podići kvalitet usluga koje pružaju građanima kao i stepen njihove lične zaštite.

„Svako od ambulantnih vozila opremljeno je inovativnim sistemima za dezinfekciju, koji omogućavaju zaštitu osoblja i pacijenata u slučaju izloženosti infekciji i kontaminaciji. Mobilni respiratori i visoko-zaštitna oprema pomoći će im da brže reaguju i tako spasu više života. Zajedno sa Vladom Srbije, i uz podršku EU, doprinosimo izgradnji otpornijeg društva, spremnog da efikasno odgovori na sve buduće krize. Naše partnerstvo je deo podrške Srbiji na putu ka članstvu u EU i dostizanju Ciljeva održivog razvoja, tako da da niko ne bude izostavljen“, dodala je Fransin Pikap.

Komentari (0)

Loading