PORUKE ŽALOSTI: Oglasio se Vojislav Šešelj, emotivni Arno Gujon se prisetio najlepšeg susreta sa Irinejem

Autor: Republika

Vesti

20.11.2020

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izjave saučešća i žalosti povodom smrti patrijarha srpskog Irineja pristižu sa svim strana.

RepublikaFoto: Tanjug
Patrijarh Irinej

Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej preminuo je u 90. godini od korona virusa.

Na dugačak spisak onih koje je pogodila smrt poglavara SPC je stalo i ime lidera SRS Vojislava Šešelja.

RepublikaFoto: Tanjug/N. ANĐIĆ
Vojislav Šešelj

"Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve

Molim Vas da primite izraze mog najiskrenijeg saučešća povodom upokojenja u Gospodu Njegove svetostiarhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Blaženopočivši gospodin Irinej ceo svoj život posvetio je crkvi i narodu i borbi za srpske nacionalne interese i jedinstvo srpskog naroda.

Neka mu Bog podari rajski blagoslov u carstvu nebeskom i neka mu bude laka sveta srpska zemlja.

Uspomena na blaženopočivšeg gospodina Irineja neka bude podstrek za jedinstvo srpskog naroda u svim srpskim zemljama i za očuvanje srpskog nacionalnog bića na celoj teritoriji Srbije, za šta se blaženopočivši Irinej nesebično zalagao i za šta se molio."

Predsednik parlamenta Ivica Dačić uputio je, u ime Skupštine Srbije i u svoje lično ime, izraze najiskrenijeg saučešća povodom smrti patrijarha Irineja, sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve.

"Duboko me je ožalostila vest o upokojenju njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Duhovnik srpskog naroda koji je snagom svoje vere bio oslonac duhovnih vrednosti i uzvišenih ljudskih dela u izazovnim vremenima u kojima živimo", naveo je Dačić u telegramu saučešća.

On je istakao da je patrijarh u teškim vremenima bio glas razuma i pomirenja, simbol ljubavi, praštanja i hrišćanskog morala.

"Njegova smrt je gubitak, ne samo za srpski narod, već i za svetsko pravoslavlje. Ostavio nam je u amanet da čuvamo i negujemo svetosavski duh našeg naroda i da ga branimo od budućih iskušenja", dodao je Dačić.

Kako je dodao, patrijarh će biti upamćen po svojoj mudrosti i pravdoljubivosti, a sećanje na njega podsticaće na spoznaju istinskih vrednosti za koje se i sam zalagao - mir, međusobno uvažavanje, saosećanje i ljudskost.

"Srpska pravoslavna crkva je dobila još jednog zastupnika na nebesima, a njegova duhovna posvećenost neka uvek ostane među nama", naveo je Dačić.

Francuski humanitarac Arno Gujon oprostio se danas od preminulog patrijarha Irineja.

Gujon je na društvenim mrežama napisao da je imao čast da upozna patrijarha SPC i da ''od njegovih ruku''bude odlikovan najvišim crkvenim odlikovanjem - Ordenom Svetog Save prvog stepena.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Arno Gujon sa patrijarhom Irinejom

''Nikad neću zaboraviti njegove tople reči i trenutak kad mi je rekao 'dragi prijatelju, brate Arno'... Napustio nas je danas prijatelj, brat, Otac, Patrijarh Srpski Irinej, koji je ceo život služio Bogu, Crkvi i ljudima. Počivajte u miru Vaša Svetosti'', napisao je Gujon uz fotografiju sa patrijarhom Irinejom sa dodele Ordena Svetog Save.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arno Gujon (@arno.gujon)

 Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je danas povodom smrti patrijarha srpskog Irineja saučešće Svetom arhijerejskom sinodu, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve.

"S dubokim žaljenjem i tugom primila sam vest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za celi hrišćanski svet", navela je Cvijanovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Istakla je da je patrijarh Irinej verujućem narodu i sveštenstvu i u teškim i izazovnim vremenima, pokazivao put mira, pravde i mudrosti.

Izraze saučešća uputio je i predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović, navodeći da gubitak patrijarha, duhovnog oca, unosi tugu u srca svih pravoslavnih vernika, a da je verujući srpski narod u RS i BiH posebno bio vezan za patrijarha Irineja, kao i on za njih.

"Patrijarh Irinej bio je sa nama i uz nas u našim slavljima i našim istorijskim obeležavanjima i zato je ovaj dan veoma tužan za srpski narod i za RS. Iskreno i predano, naš patrijarh Irinej služio je Bogu, Crkvi i srpskom pravoslavnom narodu, na tronu Svetoga Save", naveo je Čubrilović u telegramu upućenom Svetom arhijerejskom sinodu SPC. 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

"U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, izražavam saučešće sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, koji su ostali bez svog duhovnog oca, patrijarha Irineja, uz zahvalnost zbog svega što je učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu", naveo je Mirović.

On je poručio da su nam danas, više nego ikad, potrebni jedinstvo, sloga i zajedništvo.

"Da u ovim teškim vremenima ostanemo dostojni svetosavskog zaveta kojem je bio odan do poslednjeg dana ovozemaljskog života“, navodi se u telegramu saučešća predsednika Mirovića. 

Ministarka privrede Anđelka Atanasković uputila je danas Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve, episkopima, sveštenstvu i vernicima telegram saučešća povodom smrti patrijarha Irineja.

"Upokojenjem njegove svetosti, patrijarha Irineja, srpska crkva i njeni vernici izgubili su duhovnog vođu, koji se svojim autoritetom, mudrošću i ljubavlju snažno borio za dobrobit srpskog naroda i crkve. Zaslužio je naše trajno poštovanje i sećanje", navodi se u telegramu saučešća ministarke Atanasković.

Patrijarh Irinej preminuo je jutros u 90. godini u Beogradu od posledica korona virusa.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading