UGLJANIN NE ODUSTAJE OD REFERENDUMA!

Autor: Tanjug

Vesti

06.11.2017

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Suljemana Ugljanina nezadovoljna je reakcijama predstvnika vlasti na ponašanje njihovog lidera, koji je prošle sedmice kao predsednik BNV-a zatražio od Vlade Srbije i EU da usaglase datum za raspisivanje izbora za sandžačke organe vlasti u sklad sa referendumom iz 1991. na kojem je, kako tvrde, izglasana autonomija te oblasti.

RepublikaFoto: Tanjug
Sulejman Ugljanin

Vulinov "govor mržnje"

Rakcije vlasti, a pre svega ministarstva odbrane, odnosno ministra Aleksandra Vulina, i policije, u SDA Sandžaka su razumeli kao "govor mržnje" prema bošnjačkom narodu i njihovim legitimnim predstavnicima i institucijama, pa ih oni "najoštrije osuđuju".

Reagujući, naime, na zahteve Ugljanina o povlačenuu vojske i policije iz Sandžaka resorni ministri su poručili da kome smeta vojska smeta mu i Srbija, a smeta mu i mir i zakonitost. Poručeno je Ugljaninu da Vojska Srbije u Raškoj oblasti nije okupaciona sila.

Izjave Ugljanina osudili predstavnici Bošnjaka u vlasti

Inače, zahteve Ugljaninovog BNV osudili su i predstavnici Bošnjaka u vlasti - poslanik SDPS Meho Omerović i poslanici BDZ Sandžaka Muamer Zukorlić i Jahja Fehratović.


U saopštenju stranačkog sekretarijata, koje je potpisala Semra Petlača, ponavlja se zahtev BNV koji je pozvao EU i Vladu Srbije da pokrenu konkretne korake ka trajnom rešavanju statusa Sandžaka, bošnjački naziv za Rašku oblast Srbije, i građana koji, kako se navodi, "traže slobodu mirnim putem".

Iz ove stranke, koja je opoziciona u srpskom parlamentu , a na vlasti je u Novom Pazaru i još nekim sandžačkim opštinama, tvrde da ovakvo ponašanje vlasti nije prvi put i tumače ga kao "neprijateljsko delovanje" prema Bošnjacima i Bošnjačkom nacionalnom veću koje je, kako smatraju, "iznelo legitimne zahteve i argumente najvišeg predstavničkog tela Bošnjaka u Srbiji.

Uprkos najavama vlasti da će raditi na poboljšanju odnosa sa svim manjinama, posebno sa Bošnjacima, SDA Sandžaka tvrdi da je ponašanje vlasti zapravo izazivanje mržnje prema bošnjačkom narodu koje za krajnji cilj ima "isključenje Bošnjaka iz političkog života Srbije".

Smatraju da taj, kako navode, govor mržnje grubo ugrožava pravo građana i njihovih legitimnih predstavnika na slobodu, pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom, slobodu izražavanja i političkog organizovanja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading