PLJUVAO GRAD, PA IZGUBIO SPOR: Rušenje u Savamali po zakonu, odbijena tužba vlasnika "Iskre"

Autor:

Vesti

19.11.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viši sud u Beogradu odbio je žalbu Dušana Miljevića, vlasnika preduzeća "Iskra", koji je tužio grad Beograd zbog rušenja nelegalnog objekta u Hercegovačkoj ulici broj 4 do 6 u Savamali 25. aprila 2016. Time je pravosnažno okončan postupak u kojem je Miljević, uz svesrdnu pomoć medija koji su protiv aktuelne vlasti, pokušao na sve načine da optuži gradsku upravu da mu je mimo propisa srušila objekte da bi mogao da bude izgrađen Beograd na vodi.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Vlasnik "Iskre" i pojedini mediji vodili su, naime, višemesečnu kampanju u kojoj je on predstavljan kao neko ko je oštećen, iako su, u stvari, kako se i dokazalo, njegovi objekti bili sagrađeni na divlje.

- Odbija se kao nesnovana žalba tužioca "Iskra" d. o. o. iz Beograda i potvrđuje se rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu od 15. 11. 2019. godine - piše između ostalog u presudi.

PLAĆANJE TROŠKOVA

Viši sud je ocenio kao neutemeljen i zahtev Miljevića da se objekat vrati u pređašnje stanje, kao i njegov zahtev za nadoknadu troškova drugostepenog postupka.

Miljević, koji je izgubio spor, dužan je da na ime troškova suđenja gradu Beogradu nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 192.000 dinara sa zateznom kamatom.

Kako za Srpski telegraf objašnjava gradski pravobranilac Ivan Lalović, rešenje Višeg suda u Beogradu je zasnovano na zakonu.

- Tužilac je tražio od suda da obaveže grad Beograd da na predmetnom zemljištu izgradi nepokretnosti identične ranijim, nelegalnim objektima, privremenog karaktera, čiji je držalac, a ne vlasnik, bila "Iskra" d. o. o. Beograd nije vlasnik predmetnog zemljišta niti je to bila "Iskra", već je to zemljište u javnoj svojini Republike Srbije i na njemu se, u skladu sa Zakonom o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole, radi realizacija projekta "Beograd na vodi" - rekao nam je Lalović.

Podigao više bespravnih objekata

Dušan Miljević, vlasnik "Iskre", tužio je Skupštinu grada nakon što mu je porušen objekat u Hercegovačkoj ulici. Međutim, ubrzo se ispostavilo da je on na parceli od 1.400 kvadrata, koja nije njegova, podigao više bespravnih objekata. U vreme rušenja postojale su tužbe protiv "Iskre", koje su podneli opština Savski venac i grad Beograda za iseljenje s parcele 450, na kojoj su se nalazili bespravno podignuti objekti.

PROSTORNI PLAN

Naš sagovornik je ukazao da je parcela u celosti obuhvaćena važećim prostornim planom područja za projekat "Beograd na vodi", koji je zakonom određen kao projekat od posebnog značaja za Beograd i Srbiju. Stoga, na ovom prostoru mogu da se izvode samo radovi na izgradnji ovog poslovno-stambenog kompleksa sa pratećom infrastrukturom, a nikako vraćanje ranijih nelegalnih objekata privremenog karaktera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading