CRNA GORA: Srpski barjak samo na svadbama!

Autor: novosti.rs

Vesti

06.11.2017

07:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastavi trobojci, simbolu srpskog naroda u Crnoj Gori, nema mesta u državnim institucijama, ali će moći da se ističe na svadbama i političkim i kulturnim događajima.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Naša zastava u Crnoj Gori poželjna samo na svadbama

Tako je i u slučaju manjinskih naroda - Albanaca, Bošnjaka i Hrvata. Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola koji će se naći pred poslanicima krnjeg državnog parlamenta.

- Ustavni osnov za donošenje zakona sadržan je u odredbi člana 79 Ustava Crne Gore kojim se utvrđuje da se pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica jemče prava i slobode koja mogu koristiti pojedinačno i u zajednici sa drugima: na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obeležavanje nacionalnih praznika - izjavio je posle sednice Mehmet Zenka, ministar za manjinska i nacionalna prava. - Vremenska prevaziđenost Zakona o upotrebi nacionalnih simbola iz 2000. godine, donošenje novog ustava Crne Gore i njegove manjkavosti u delu izbora nacionalnih simbola, uslovilo je izradu novog zakona.

Priča o crnogorskim državnim simbolima (grb, zastava i himna) postala je jedna od glavnih tema oko koje se glože Crnogorci. Trobojka je vidljiva jedino na slavama, bratstveničkim okupljanjima, crkvenim praznicima, svadbama i političkim protestima. Vlast je ustoličila novu zastavu crvene boje sa grbom na sredini i zlatnim orlom, koja je pravoslavni narod takođe podelila, kao i himna "Majska zora", a posebno stihovi Sekule Drljevića. Vlast nije svuda gledala istim očima na isticanje nacionalnih simbola, pa je tako često žmurila kada bi se zavijorili "dvoglavi orao" Albanije, hrvatska šahovnica ili ljiljani sa zastave "Sandžaka". Čak se ova poslednja zalepršala na svadbi sina visokog funkcionera SDP Džavida Šabovića.

- Dešavalo se, na primer, da se prilikom svečanosti u Kotoru, na Katedrali Svetog Trifuna, istakne zastava države Hrvatske. Režimski mediji nisu tome poklanjali nikakvu pažnju, za razliku od kritike, ili bolje reći histerije kada bi neko slučajno istakao ne samo zastavu Republike Srbije, nego i trobojku koja je bila zvanična zastava Crne Gore - kaže, za "Novosti", Jovan Markuš, publicista i istraživač istorije sa Cetinja.

Kada je pre 14 godina tadašnja vlast DPS usvojila državnu himnu "Oj, svijetla majska zoro", ona je takođe posvađala Crnogorce. Čak je i predsednik države Filip Vujanović izneo svoj stav, smatrajući da bi skraćivanje himne moglo pomiriti Crnu Goru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading