NOVO POVEĆANJE PLATA OD 1. JANUARA: Lekarima stiže 10.000 dinara!

Autor:

Vesti

14.11.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomoć od po 10. 000 dinara za sve zdravstvene radnike najkasnije do idućeg petka biće na njihovim računima, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

- To je oko 12 miliona evra, ogroman novac je u pitanju, odnosno 1,3 milijarde dinara. Taj novac biće uplaćen do petka - precizirao je šef države u Batajnici, gde je prisustvovao početku izgradnje intermodalnog terminala (pogledajte okvir).

Naveo je da je Ministarstvo zdravlja obavilo svoj posao, ali druga ministarstva, kao što su MUP, Vojska, Ministarstvo pravde, rada, još nisu dostavila svoje zaključke, pa kada budu dostavila, svi zaposleni u zdravstvu dobiće taj novac.

Najoštrije kazne za siledžije koje napadaju lekare

Predsednik je poručio da će zatražiti najoštriju kaznu za osobe koje su napale doktorku na Infektivnoj klinici u Beogradu.

- Nedopustivi su napadi na lekare i zato ću zatražiti najoštriju kaznu za siledžije koje su napale lekarku na Infektivnoj klinici. Neka mi kažu da vršim pritisak kakav hoćete, pitaću sve državne institucije po deset puta ko se usudio da se tako ponaša prema lekarima, posebno prema ljudima koji danonoćno brinu o njima - rekao je Vučić novinarima.

Podsetimo, ministar Zlatibor Lončar rekao je da su mladić i devojka napali doktorku sa Infektivne klinike i odvalili jedna vrata.

Pored toga, predsednik je najavio i da će od 1. januara biti dodatno povećane plate medicinskim radnicima:

- Ići ćemo od 1. januara i u uslovima KOVID i svetske ekonomske krize, sa povećanjem plata svim medicinskim radnicima pet odsto, a za sve druge u javnom sektoru 3,5 odsto, odnosno pet odsto od 1. aprila - objasnio je Vučić.

Za povećanje plata, tvrdi, biće dobijena saglasnost MMF, i to neće biti razbacivanje niti bacanje novca, odnosno neće ugroziti stopu javnog duga, već će sve biti pod apsolutnom kontrolom.

- Ogroman je uspeh kada je moguće povećavati plate u okolnostima velike recesije, a to je moguće jer su građani verovali u teške reforme iako su, zbog aktuelne situacije, manje radili. Taj novac objektivno nije zarađen, ali je zarađen odgovornošću u prethodnim godinama - istakao je predsednik države.

Intermodalni terminal

  • drumsko-železnički čvor koji će omogućiti da roba i proizvodi u Srbiju stižu brže, kvalitetnije i ekonomičnije
  • tu će se ukrštati trase teretnih vozova, kamiona i brodova
  • kompleks će se prostirati na ukupno 82,5 hektara, između železničke stanice Batajnica i auto-puta E-75 i u blizini aerodroma
  • kapacitet terminala biće 80.000 kontejnera
  • projekat se realizuje kroz IPA sredstava (ukupne vrednosti 15,5 miliona evra)
  • nabavka opreme i tehnička pomoć vrednosti 2,9 miliona evra finansiraće Srbija
  • rok za izvođenje je 30 meseci od početka radova, računajući i dodatnih 12 meseci za reklamaciju izvedenih radova

PODSTICAJ PRIVATNICIMA

Izrazio je nadu da će privatni sektor imati snage ne samo da to prati već da bude ispred.

- Veoma bi loše bilo da javni sektor bude ispred privatnog jer će onda svi želeti da pobegnu u javni sektor, a to bi bila katastrofa za zemlju - ukazao je Vučić.

Istakao je da ovo povećanje ujedno predstavlja podsticanje privatnog sektora i zahvalnost vojnicima i zdravstvenim radnicima za dobro obavljen posao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading