VAŽAN DAN ZA SRPSKO PRAVOSUĐE! Tužioci biraju predstavnike u Državnom veću tužilaca

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.11.2020

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilački izbori za novih šest članova Državnog veća tužilaca (DVT) biće održani danas na 17 biračkih mesta u tužilaštvima u Srbiji.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Pravo glasa može da iskoristi ukupno 629 birača javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca na trajnoj funkciji.

Glasanje za kandidate za nove članove DVT obaviće se 8 do 13 sati, a izbore će pratiti predstavnici OEBS-a i strukovnih udruženja.

Konačni rezultati trebalo bi da budu poznati u ponedeljak 16. novembra.

Na tužilačkim izborima biraće se jedan predstavnik DVT za Republičko javno tužilaštvo, jedan za četiri apelaciona tužilaštva, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine, jedan predstavnik za sva viša javna tužilaštva u Srbiji, dva predstavnika za sva osnovna javna tužilaštva, kao i jedan predstavnik za automne pokrajine.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju u zemlji, Izborna Komisija DVT je biračkim odborima obezbedila i zaštitne maske, dezifekciona sredstva i drugu neophodnu opremu za sprečavanje širenja virusa Covid 19, rečeno je Tanjugu u toj komisiji iz koje apeluku na sve učesnike da se pridržavaju propisanih mera.

Predsednici biračkih odbora dužni da sprovode preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu, radi zaštite glasača od virusa.

Za kandidate sa liste „Republicko javno tužilaštvo" moći će da glasa 12 birača, sa liste „Apelaciona javna tužilaštva, Tužilaštvo za ratne zlocine i Tužilaštvo za organiozovani kriminal" pravo glasa ima 70 birača, sa liste „Viša javna tužilaštva" 226, sa liste „Osnovna javna tužilaštva" 321, dok će za kandidate sa liste „javna tužilaštva sa teritorije Autonomne pokrajine" moći da glasa 138 nosilaca javnotužilačke funkcije sa pravom glasa.

Kandidati koji na izborima budu osvojili najveći broj glasova svojih kolega biće predloženi Narodnoj supštini za konačni izbor za članove DVT.

Mandat izbornih članova u sadašenjem sastavu DVT ističe 1. aprila 2021. godine.

Pored šest izbornih članova iz reda tužilaca, u sastavu DVT su po funkciji i Republički javni tužilac, ministar pravde, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, predstavnih svih pravnih fakulteta u Srbiji - profesor, kao i predstavnik advokature.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading