A, KO ĆE, AKO NEĆE SRBIN?! Matematičar iz Banjaluke rešio problem STAR 40 GODINA!

Autor: Republika

Vesti

31.10.2020

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nebojša Đurić, viši asistent matematike na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci, rešio je matematički problem star više od 40 godina, koji su godinama pokušavali da reše mnogo poznatiji matematičari širom sveta.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Nebojša Đurić

- Nakon što sam radio na problemu više od dve godine, saznanje da je potvrđena moja teorija mi je donelo toliko sreće i adrenalina da nisam mogao da spavam dva dana - priča za "Nezavisne" ovaj 31-godišnji mladi matematičar koji je rodom iz mesta Blatnica, kod Teslića.

Priča da uprkos puno obaveza koje ima i na fakultetu, ali i privatno, pandemija virusa korona mu je omogućila da se potpuno posveti ovom problemu.

- Svoj zadatak sam pre nekoliko meseci poslao Vjačeslavu Jurku, ruskom matematičaru koji ima najbolje reference iz matematike na svetu, i on je rekao da ne može reši ovaj problem. Tek tada sam dobio dodatnu motivaciju da nastavim s radom i ovo uspešno završim - kaže Đurić.

RepublikaFoto: pixabay.com

Najbolji matematičari sveta su pokušali da daju odgovor na otvoreno pitanje "Da li postoji jedinstveno rešenje inverznog problema Šturm-Liuvilovog tipa sa kašnjenjem na intervalu od ?/3 do 2?/5 u opštem slučaju".

Mnogi od njih su svoja naučna istraživanja bazirali na pretpostavci da jedinstveno rešenje postoji, dok je Đurić kontraprimerom dao negativan odgovor.

- Nadamo se da ćemo oformiti jedan jako dobar tim matematičara u RS koji će da igra na svetskom nivou, jer se ovim otvorilo puno prostora za rešavanje problema i postizanje novih rezultata - naveo je Đurić.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ističe da je ljubav prema matematici dobio najviše zahvaljujući tome što od malih nogu igra šah, u kome je osvajao mnogobrojne nagrade, jer su šah i matematika povezani.

- Dok je trajala procedura u vezi s prihvatanjem ovog mog rada, nastavio sam da radim na sledećem problemu, koji će, nadam se, takođe biti vrhunski rezultat u oblasti matematike na svetskom nivou. Smatram da je ovo tek početak moje naučne karijere koju sam oduvek priželjkivao - kaže Đurić.

Zahvalio je prvenstveno Goranu Trbiću, dekanu PMF-a, koji ga je oslobodio plaćanja doktorskih studija, koji su veoma skupi, kako bi mogao nastaviti svoju ljubav prema matematici.

- Ovo je samo podstrek za dalji rad. Mora se priznati da Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Univerzitet u Banjaluci pokazuju iskrenu želju da pomognu nauci kroz nagrađivanje naučnih radova. U četvrtak sam dobio nagradu UNIBL za rad koji sam objavio prošle godine na CSI listi - istakao je Đurić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading