NOVI ZAKON USKORO U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI: Zaštitnik građana kao Nacionalni nezavisni mehanizam za prava osoba sa invaliditetom

Autor: Republika

Vesti

30.10.2020

17:17

"Novim Zakonom o Zaštitniku građana, koji su izradili stručnjaci ove institucije i koji bi uskoro trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, predvideli smo da Zaštitnik građana obavlja poslove Nacionalnog nezavisnog mehanizma za praćenje sprovođenja Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom", izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Tanjug/T. VALIČ
Zoran Pašalić

U uvodnom obraćanju tokom dodele nagrada gradovima, opštinama i gradskim opštinama koje su najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti u 2019. godini, Pašalić je istakao da se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju sa preprekama pri kretanju, korišćenju javnog prevoza, kao i ostvarivanju prava na informisanje i komunikaciju.

Pašalić je napomenuo da posebno zabrinjava trend da se novi objekti grade a stari rekonstruišu bez adekvatne primene svih standarda pristupačnosti, jer se tim činom krše osnovni principi Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, kao i odredbe Zakona o planiranju i izgradnji i drugih propisa kojima je uspostavljena je obaveza poštovanja standarda pristupačnosti.

Zaštitnik građana je naglasio da je u svom radu primetio da su neretko nepristupačne upravo ustanove i institucije kojima građani treba da pristupe kako bi ostvarili svoja elementarna prava, kao što su centri za socijalni rad, domovi zdravlja, filijale i ispostave RF PIO, opštinske/gradske uprave i dodao da na to stalno ukazuje nadležnim organima. 

Zaštitnik građana nagradu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti organizuje već četvrtu godinu u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Nagradu za razvoj pristupačnosti u 2019. godini uručene su danas Gradskoj opštini Vračar iz Beograda kao i gradskim upravama Niša i Svilajnca, pohvale za razvoj pristupačnosti Kikindi, Žabarima i Beloj Palanci, a zahvalnice Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Somboru i Vrnjačkoj Banji.

Projektovanje objekata i usluga, vodeći računa o standardima pristupačnosti, čini te objekte i usluge bezbednijim i udobnijim za korišćenje, ne samo za osobe sa invaliditetom nego i za sve građane i građanke ove države. Društvo kojem stremimo je ono u kome će svakoj osobi biti omogućeno da samostalno živi i učestvuje u svim aspektima  života ravnopravno sa drugima, a pristupačnost je preduslov za puno učešće u društvu svih osoba, rekao je Pašalić. 

Predstavnica Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije Dragana Jovanović Arijas istakla je da Srbija ima dobru zakonsku regulativu za obezbeđenje pristupačnosti ali da primena u praksi treba da bude bolja i napomenula da ovakvi projekti razvoja pristupačnosti mogu da budu dobar primer za nacionalni nivo.

Predstavnik Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić izjavio je je potrebno da se više lokalnih samouprava uključi o ovakve projekte jer predstavljaju primere kako se prave iskoraci u poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom.

Komentari (0)

Loading