FONDACIJA MISIJA HALIJARD ORGANIZOVALA IZLOŽBU "ČETIRI SELA U BANATU": Sećanje na heroje koji su stali uz svoju braću

Autor: K. I.

Vesti

28.10.2020

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" u Beogradu bila je domaćin izložbe "Četiri sela u Banatu". Time je počelo obeležavanje 100 godina od formiranja najmlađih sela u Srbiji. Sela Aleksandrovo, Banatsko Karađorđevo, Vojvoda Stepa i Višnjićevo pre sto godina formirali su dobrovoljci iz Amerike i drugih zemalja saveznika, koji su se prijavili da se bore za Srbiju u Prvom svetskom ratu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Fondacija Misija Halijard je uz veliku podršku ambasade SAD odlučila da obeleži ovu stogodišnjicu različitim aktivnostima poput ove izložbe, kao i ceremonijama koje će biti upriličene širom Srbije tokom narednog meseca.

Profesor Aleksandar Jerkov, upravnik biblioteke, i sam potomak dobrovoljaca, objasnio je važnost ovog velikog jubileja:

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- U Srbiji ima nekoliko stogodišnjica koje nešto znače. Endru Karnegi, koji je podigao Univerzitetsku biblioteku, nije mogao bolje obeležiti trag odnosa Amerike i Srbije. Podižući biblioteke, ostavio je snažan pečat i pokazao zašto je američko prisustvo u Evropi značajno i zbog čega je ostavilo veliki trag. Srbi u Americi su pohrlili na zov svoje ranjene otadžbine i bez njih i njihovih potomaka ovde ne bi bilo ni nas - zaključio je Jerkov.

Izložba je pokazala bitan deo istorije srpskih i američkih odnosa, a kako su istakli govornici, dosta je stvari urađeno u pomenutim selima. Sećanje na dobrovoljce se neguje i preko spomeničkog nasleđa i mnogobrojnih monografija. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading