(VIDEO) SKUPŠTINA BIRA NOVU VLADU: Mandatarka predložila ministre i predstavila program rada

Autor:

Vesti

28.10.2020

09:23 >> 09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić dočekao je nešto pre 10 časova na ulazu u parlament buduću predsednicu Vlade Anu Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug/N.ANĐIĆ
Ana Brnabić

Ona će danas pred poslanicima izložiti ekspoze, a tokom dana će biti izabrana i nova vlada Srbije, a ministri položiti zakletvu.

To je ujedno i jedina tačka dnevnog reda današnjeg zasedanja.

Kako je na početku zasedanja saopštio Ivica Dačić, sednici prisustvuje 206 poslanika.

9.45 - Okupljaju se ministri

Ona će danas pred poslanicima izložiti ekspoze, a tokom dana će biti izabrana i nova vlada Srbije, a ministri položiti zakletvu.

9.50 - Dačić dočekao Brnabić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić dočekao je nešto pre 10 časova na ulazu u parlament buduću predsednicu Vlade Anu Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug/N.ANĐIĆ
Skupština Srbije

10.00 - Počela sednica

Zasedanje parlamenta otvorio je Ivica Dačić. Kako je saopštio, sednici prisustvuje 206 poslanika.

10.05 - Brnabić počela da izlaže ekspoze

Srbija je danas dosta drugačija zemlja nego te 2017. godine i fundamentalno drugačija nego 2014. Srbija je prestala da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobeđuje - poručila je premijerka Srbije Ana Branbić danas na početku sednice Skupštine Srbije na kojoj pred poslanicima i budućim ministrima iznosi svoj ekspoze

- Počeli smo da verujemo u sebe i sopstveni uspeh, umesto da tražimo izgovore za neuspehe. Počeli smo da radimo i prestali da kukamo. Na međunarodnom planu, Srbija je postala zemlja koja se poštuje i uvažava. Zemlja koja vodi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, pouzdan partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju uslovi i ultimatumi - rekla je mandatarka.

10.10 - Šest ciljeva nove vlade

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ministri

Brnabić je naglasila da će svako od ministara u svom resoru imati svoje prioritete, ali da će Vlada imati osnovne pravce delovanja, konkretno šest ciljeva o kojima ćemo posebno voditi računa.

- To su: borba protiv virusa COVID-19 i jačanje našeg zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu, i dalje ekonomsko jačanje Srbije.

10.20 -" Pred nama su teški dani"

- Pred nama su teški dani i teška zima i još jedna teška godina u kojoj ćemo morati da nastavimo ovu borbu. Očekujemo da će svet tek 2022. godine moći da se vrati u nekakvu normalnost, a da će se u ekonomskom smislu svet od ove krize oporaviti tek 2029. godine s tim što će tada odnos snaga u svetu verovatno biti mnogo drugačiji. U svemu tome, Srbija mora da nastavi da napreduje i mora da napreduje još brže - rekla je Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Vlada Srbije

10.30 - Reforma zdravstva

Mandatarka je navela sve palnove za ulaganje u zdravstvo i dodala da je, da bi zdravstvo bilo još efikasnije, u mandatu ove vlade potrebno da se pokrene digitalizacija zdravstva.

- Moramo da obezbedimo svim građanima Srbije jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kome će biti podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima u svakom trenutku, a njihovim lekarima kad god su im potrebni. Na ovaj način, građani će zaista biti postavljeni u centar zdravstvenog sistema.

10.35 - "Sramno male plate"

Brnabić je rekla i da su plate zdrvatstvenih radnika prioritet.

- Do 2013. godine, plate u zdravstvu su bile sramno male. Plata doktora specijaliste iznosila je 67,540 dinara, dok je plata medicinske sestre iznosila svega 32,454 dinara. Do 2020. godine, uspeli smo da plate doktora specijalista povećamo 57 odsto, a plate medicinskih sestara 67 odsto. I ovo je daleko od dobrog i dovoljnog, ali je mnogo bolje nego što je bilo - rekla je ona u svom ekspozeu.

10.45 - Nećemo odustati od ZSO

Govoreći o političkim izazovima, Brnabić je pre svega navela Kosovo.

- Ova Vlada će imate ogromne političke izazove i ovde pre svega mislim na naše odnose sa Prištinom, nastavak dijaloga o normalizaciji i probleme u uspostavljanju Zajednice srpskih opština od koje, da budem sasvim jasna, mi nećemo odustati. Mi držimo našu reč, mi stojimo iza našeg potpisa, i to očekujemo i od drugih kako bi u dobroj veri nastavili dalje razgovore - navela je ona, i dodala da će prioriteti biti nastavak vođenja pregovora, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na KiM i podrška povratku interno raseljenih lica.

10.50 - Vučićeva bezbednost

Kako je dodala, u ovoj borbi, bezbednosne službe se moraju posebno baviti bezbednošću Vučića, koji je, kako je rekla, objavio i pokrenuo rat protiv ove mafije.

- Svedočimo svaki dan najmonstruoznijim i najbezobzirnijim napadima na njega i njegovu porodicu samo i isključivo sa jednim ciljem: da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mere da svaki napad na njega – verbalni ili fizički – postane očekivan i razumljiv - navela je Brnabić.

10.55 - Mafiji stati na put

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ministri

Rekla je i da je priritet borba protiv mafije, "koja je pomislila da je jača od države i da može da upravlja ovom državom".

- Naš posao je da pokažemo da je država uvek jača, da sa institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da od njih niko neće biti zaštićen.

11.00 - Zacrtani cilj: plate 900 evra

Govoreći o projektima koji su obaveza nove vlade, ona je ukazala program "Srbija 2025".

- To je program konkretnih oblasti i lista konkretnih projekata vrednih blizu 14 milijardi evra na kojima će Vlada raditi kako bi do kraja 2025. godine stigli do zacrtanog cilja: 900 evra prosečne plate u Srbiji i između 430 i 440 evra prosečne penzije. To su projekti koji će u svakom smislu značiti mnogo bolji kvalitet života za sve naše građane - rekla je Brnabić, a potom navela sve infrastrukturne projkte na kojima se radi.

11.05 - Poljoprivreda

Mandatarka je navela sektore koje smatra važnima za rast, a na prvom mestu je, kako je rekla - poljoprivreda.

- Važnost poljoprivrede i samoodrživosti više nego ikada se pokazala tokom kovid krize kada je Srbija bila jedna od retkih zemalja na svetu koja ni u jednom trenutku nije imala nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica. Upravo suprotno - uprkos krizi, bili smo u prilici da izvozimo naše sirovine i proizvode - rekla je ona.

11.10 - Izvoznici hrane

Kako je dodala, Srbija je trenutno među zemljama koje poljoprivrednoj proizvodnji daju najmanje vrednosti kroz dalji lanac prerade.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ana Brnabić

- Кod nas je predominantan izvoz sirovina i proizvoda niskog stepena prerade što predstavlja izgubljenu dodatu vrednost u sektoru prehrambene industrije. Jedna od naših najvećih šansi je da u lancu proizvodnje hrane načinimo iskorak ka proizvodima višeg stepena finalizacije i da se, od izvoznika poljoprivrednih proizvoda, transformišemo u izvoznika hrane i gotovih proizvoda.

11.15 - Veštačka inteligencija

Kao drugu i treću važnu oblast za dalji rast, Ana Brnabić je navela veštačku inteligenciju i kreativne industrije. Rekla je da je prema Indeksu spremnosti koji upoređuje 194 države sveta, Srbija ove godine skočila 12 mesta u odnosu na 2019. i da je sada rangirana kao 46. zemlja od 194 koje se mere.

- Prvi smo u regionu Balkana, uključujući i Hrvatsku, a u odnosu na 2019. prestigli smo Grčku, Bugarsku i Rumuniju. Ispred nas su Mađarska i Slovenija. Ovo pokazuje potencijal koji imamo za korišćenje VI za naš ukupni rast i transformaciju - navela je, i dodala da će se u narednom mandatu vlada baviti obrazovanjem mladih talenata u umetnosti i kreativnim delatnostima uopšte.

11.20 - Potencijal u turizmu

U prethodne četiri godine turizam je pokazao da ima značajan potencijal da doprinese dinamičnom rastu i razvoju Srbije.

- Nažalost, ova godina je bila pogubna po sektor turizma u čitavom svetu, ali nam je pokazala snažan potencijal domaće turističke ponude koju su u ogromnoj meri koristili naši građani poslednjih meseci - rekla je ona.

11.25 - Moramo se okrenuti temi životne sredine

Mandatarka za sastav nove vlade rekla je i da kvalitet životne sredine postaje jedno od gorućih pitanja kada se govori o opštem kvalitetu života građana.

- U tom smislu, povećanje standarda zaštite životne sredine, pre svega kada govorimo o otpadnim vodama i čvrstom otpadu, i zaštita zdravlja građana i pre svega u smislu poboljšanja kvaliteta vazduha, će se nalaziti među ključnim prioritima ove Vlade - navel aje Brnabić, koja je istakla da od procenjenih 10 milijardi evra investicija u zaštitu životne sredine, polovina je u postrojenja za tretman otpadnih voda.

Upravljanje otpadom predstavlja drugi najznačajniji prioritet u ovoj oblasti, kaže ona.

11.30 - Proevropska vlada

Brnabić je rekla i da je buduća Vlada Srbije proevropska i da će njen zadatak u narednom periodu biti ubrzanje procesa evrointegracija.

- Promena Ustava Republike Srbije u delu pravosuđa je neophodan korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i evropskim standardima - kaže ona.

11.35 - Odnosi sa Rusijom, Kinom, SAD...

- Кroz sve izazove koji su pred nama, Srbiju moramo voditi i štititi kao suštinski slobodnu, nezavisnu i suverenu državu koja je na evropskom putu – i u političkom i u vrednosnom smislu, ali koja čuva svoje prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom, NR Кinom i svim ostalim našim partnerima, i gradi sve bolje odnose sa SAD - kaže Brnabić.

Kako navodi, nova vlada će nastaviti da vodi politiku aktivnog umrežavanja, "predano radeći na aktivnom ubrzavanju evropskih integracija, regionalnoj saradnji, proširivanju veza sa ostalim partnerima širom sveta, kao i jačanja svog prisustva u međunarodnim organizacijama i transnacionalnim forumima".

Govorila je i o potrebi za dobrosusedskim odnosima, uvezivanju regiona Zapadnog Balkana, implementaciji takozvanog "Mini šengena".

11.40 - Predlog sastava novog kabineta

Buduća Vlada Srbije, rekla je Brnabić, imaće 21 resor i dva ministra bez portfelja. Kaže i da je ponosna na činjenicu da će u vladi biti šest potpuno novih ministara i čak 11 žena koje će voditi neke od najkompleksnijih resora u Vladi.

Buduća mandatarka je potom pročitala imena novih ministara u vladi Srbije.

11.50 - Mandatarka završila izlaganje

11.55 - Poštovani narodni poslanici, za članove buduće Vlade Republike Srbije predlažem:

- Branka Ružića, za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

- Branislava Nedimovića, za potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

- Prof. dr Zoranu Mihajlović, za potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike

- Nebojšu Stefanovića, za potpredsednika Vlade i ministra odbrane

- Maju Gojković, za potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja - Sinišu Malog, za ministra finansija

- Anđelku Atanasković, za ministarku privrede

- Irenu Vujović, za ministarku za zaštitu životne sredine

- Tomislava Momirovića, za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

- Tatjanu Matić, za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacije

- Maju Popović, za ministarku pravde

-Mariju Obradović, za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu

-Gordanu Čomić, za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

-Aleksandra Vulina za ministra unutrašnjih poslova

 -Nikolu Selakovića, za ministra spoljnih poslova

-Jadranku Joksimović, za ministarku za evropske integracije

-Dr Zlatibora Lončara, za ministra zdravlja

-Prof. dr Dariju Кisić Tepavčević, za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

-Radimora Ratka Dmitrovića, za ministra za brigu o porodici i demografiju

-Vanju Udovičića, za ministra omladine i sporta

-Milana Кrkobabića, za ministra za brigu o selu

-Nenada Popovića, za ministra bez portfelja -Novicu Tončeva, za ministra bez portfelja.

Od svih članova Vlade očekujem da svakodnevno budu potpuno posvećeni ostvarivanju ciljeva koje zajedno postavljamo danas. Nema veće časti od toga da služite svojoj zemlji i svojim građanima i upravo tako očekujem od svih nas da se ponašamo svakoga dana. Tražim da se borimo, da se ne mirimo sa trenutnim stanjem, nego da uvek pokušavamo da postignemo više. Ne zaboravite da smo odgovorni Narodnoj Skupštini i svim građanima Republike Srbije i da su jedino oni ti za koje radimo. Izazovna vremena su pred nama, ali 2025. godine Srbija mora biti zemlja u kojoj su prosečne plate 900 evra, a prosečne penzije iznad 400 evra; zemlja u kojoj je nezaposlenost na nivou evrozone, zemlja modernog obrazovanja i infrastrukture, dobro povezana, lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji; zemlja perspektive i zemlja pobednik u svakom smislu, a za to svako od nas mora da da sve od sebe svaki dan. Za naš narod i za našu Srbiju. Živela Srbija 

Nakon nešto više od sat vremena, buduća premijerka Srbije završila je iznošenje ekspozea.

12.00 - Počela rasprava

Predsednik parlamenta Ivica Dačić otvorio je raspravu o jedinoj tački dnevnog reda - izboru nove Vlade Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading