Darko Mladić: Tužilaštvo ima dokaze da je general loše

Autor: Tanjug

Vesti

03.11.2017

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, izjavio je danas da nisu tačne tvrdnje haškog tuzilaštva da odbrana nije dostavila nikakve dokaze o značajnom pogoršanju zdravstvenog stanja njegovog oca, jer im je dostavljen nalaz svetski poznatog radiologa Gradimira Dragutinovića.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Darko Mladić

- U nedostatku solidnih argumenata da se odbije naš zahtev za odlaganje presude radi utvrđivanja procesne sposobnosti generala, tužilac daje takve izjave. Oni su znali još u ponedeljak da će stručno mišljenje Dragutinovića biti prevedeno na engleski jezik, ali nisu želeli da sačekaju da im se prevod dostavi - rekao je Darko Mladić Tanjugu.

Nalaz i mišljenje stiglo je u sud na sprskom jeziku još u ponedeljak, a danas je tužilaštvu dostavljen prevod na engleski jezik, napomenuo je Darko Mladić.


On je dodao da je zaključak nalaza svetski poznatog stručnjaka Dragutinovića da je Mladić imao višestruke moždane udare od kada se nalazi u pritvorskoj jedinici tribunala.

- Taj nalaz ruši zaključke njihovih lekara da je Mladić dobro i stablno - rekao je njegov sin.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je juče od sudskog veća da odbije zahtev Mladićeve odbrane da odloži izricanje prvostepene presude, koje je zakazano za 22. novembar, radi utvrđivanja njegove procesne sposobnosti.

U odgovoru na zahtev odbrane, haško tužilaštvo tvrdi da branioci nisu naveli nikakve dokaze za svoju tvrdnju da je "po mišljenju medicinskih profesionalaca došlo do značajnog pogoršanja stanja Mladićevog mozga" i da bi zbog toga general mogao biti "nesposoban da učestvuje" u procesu. 


Prethodno je odbrana Mladića zatražila objavu celokupne medicinske dokumentacije, kao i dozvolu da ga pregledaju naši lekari i daju stručno mišljenje, zbog čega su i zatražili odlaganje izricanja presude.

Mladić, koji je bio vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading