TAČI I VESELJI NEĆE MOĆI DA IZBEGNU HAPŠENJE! Jasno je zašto Hrvatska traži ukidanje suda za zločine OVK

Autor: Republika

Vesti

25.10.2020

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša ocenio je danas da predsednik lažne države Kosova Hašim Tači neće moći da izbegne sud i naglasio da očekuje njegovo hapšenje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači i Kadri Veselji

Beriša je u jutarnjem programu RTV Pink rekao i da očekuje hapšenje Kadrija veseljija. 

Na pitanje zašto je Hrvatska zainteresovana za ukidanje Specijalnog suda za zločine OVK, Beriša je odgovorio da je jedan od onih protiv kojih je podignut predlog optužnice i komandant glavnog štaba bivše OVK Agim Čeku.

- Među procesuiranima je i Agim Čeku koji je paralelno i državljanin Republike Hrvatske, a znamo koja je njegova uloga bila u ratu u Hrvatskoj. Inicijativu da se sud ukine pokreću i veterani OVK - podseća Beriša.

Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu je 24. aprila podnelo Specijalizovanom veću na ispitivanje optužnicu kojom se predsednik lažne države Hašim Tači i bivši predsednik privremene kosovske skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, kao i druga lica, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalno tužilaštvo je tek 24. juna javno objavilo da su optužnice podnete na ispitivanje, a rok od šest meseci do kada bi Sud u Hagu trebalo da se izjasni istekao je juče.

Hrvati su sa OVK bili "braća po oružju"

Na pitanje zašto je zbog suda nervozan i bivši šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji, Vilijam Voker, advokat Goran Petronijević je ocenio da je reč o "palikući, čoveku koji je svuda potpaljivao sukobe, špijunu, podmetaču, čoveku koji nikada nije govorio istnu".

- Vokerovi tragovi jako smrde! Kosovo je njegovo čedo - kaže Petronijević.

On je istakao da Albanci čekaju pobedu Bajdena, pa i sud.

Komentarišući zašto Hrvatska želi ukidanje suda, Petronijević kaže da su hrvatski interesi antisrpski, a da je postojalo i bratstvo po oružju sa OVK u borbi protiv Srba.

- Svima njima sud ne odgovara jer bi se možda otkrili neki tragovi koji bi vodili ka njima. To bi moglo da dovede do ponavljanja nekih postupaka ili do drugačijeg gledanja na neke dosad donate presude - kaže Petronijević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading