Vučić i Radman u Novom Sadu: Kuća bana Jelačića predaje se HNV-u

Autor: tanjug.rs, republika.rs

Vesti

16.10.2020

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman prisustvuju večeras u Novom Sadu, na Petrovaradinu, svečanom otvaranju spomen doma bana Josipa Jelačića i njegovoj predaji na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća (HNV).

RepublikaFoto: ST/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Svečanosti prisustvuju i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, predsednica HNV Jasna Vojnić...

Vlada Srbije je za otkup kuće od 250 kvadrata obezbedila ukupno 600.000 evra, čime je ispunjeno ranije obećanje predsednika Vučića, prilikom susreta sa bivšom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović da će Srbija otkupiti rodnu Jelačićevu kuću i ustupiti je Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.


Kući će, adaptacijom unutrašnjeg dela, biti vraćen izvorni izgled, kao u vreme kada je Jelačić u njoj živeo.

Adaptacija bi trebalo da bude završena do proleca sledece godine.

Ban i grof Jelačić, po kome se, inače, naziva glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda.

Rođen je na današnji dan 1801. godine, a hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji 16. oktobar obeležava kao nacionalni praznik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Branko

16.10.2020 16:50

Srbi u Hrvatskoj su gradjani drugog reda ali Srbija će i pored toga učiniti sve da sve nacionalne manjine u Srbiji ostvaruju sva zagarantovana ljudska prava.

Nikolina

16.10.2020 16:55

Nacionalne manjine u Srbiji su poštovane i o njihovim potrebama se brine. Hrvatska zajednica ne bi trebala da ima zamerke, jer su Hrvati i te kako poštovani i cenjeni.

Luka

16.10.2020 16:58

Imamo vazna posla u buducnosti. Ta vazna posla jesu da dobro razumemo da samo dijalogu cuvajuci mir i stabilnost, pocnemo da gradimo poverenje izmedju nas i da slusamo jedni druge.

Mily

16.10.2020 16:58

Srbija i Hrvatska vec mnogo godina gledaju u proslost, koja im samo tenzije i napetost moze doneti, a vreme tece i nepovratno je. Iskoristimo buducnost za lepa desavanja, ujedinjenje i mir, jer sve od nas zavisi!