(ŠOK FOTO) BOLESNO DO KOSKE! Brutalna slika bebe zapalila društvene mreže: Sikira u glavi i prosuta utroba!

Autor: Republika

Vesti

13.10.2020

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društvene mreže gore od kako je jedan crtež sa izložbe andergraund stripa u zemunskoj galeriji "Stara kapetanija" postao viralan.

Na crtežu je, naime, beba sa sekirom u glavi, okolo puno krvi, deo tela koji nedostaje... a prati ga tekst: "Bebac koji mnogo kenja pa dobije sikiru u glavu."

Naime, u okviru međunarodnog festivala "Novo doba" predstavljena je postavka koja je ponovo okupila grupu "Momci", aktivnu na ovoj sceni pre dve i po, tri decenije, a iz toga doba je i sporni crtež "Kenjkavac".

 

Скарадна изложба у „Старој Капетанији"... Ко је заправо организатор, шта им ово значи и какву поруку шаље?! Posted by Ko nam truje decu - Udruženje Građana on Monday, October 12, 2020

 

Lavina reakcija pokrenuta je sa "Tvitera", na kome je uz sporni crtež, objavljeno: "Kakav je ovo bedni pokušaj humorističke umetnosti. Deo trenutne postavke u galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu." Na šta je usledilo: "Bolesno", "Radikalizam", "Opasan humor. Posle, ko je kriv za nasilje među decom... Užas", "Ko je autor ove morbidnosti?", "Moderna umetnost je bila greška"....

Ništa manje žestoki nisu bili ni korisnici "Fejsbuka", gde se pominjala i masonerija, psihijatrijsko veštačenje i krivične prijave.

- U pozadini ove izložbe ne stoje, ni masoni, ni balije, ni ustaše, ni satanisti, već je reč o radovima koji stilski brutalno prikazuju brutalnost vremena u kome su stvarani, a to su bile devedesete godine 20. veka - rekao je za "Novosti" kustos izložbe Ivana Đorđević, istoričarka umetnosti, dodajući da je ista grupa u Staroj kapetaniji izlagala pre 24 godine i da tada, kao i nikada do sada, nije bilo reakcija na radove koji žanrovski pripadaju andergraund stripu.

I sporni crtež, koji je nevelikih dimenzija, 8x15 centimetara, a reč je o nekoj vrsti kolaža, jer je tekst ("Bebac koji mnogo kenja pa dobije sikiru u glavu"), preuzet iz štampe toga doba, dodaje Đorđevićeva.

Svaki žanr, prema mišljenju sagovornice, ima svoje zakonomernosti, pa i andergraund strip.

- Kada kupite kartu za horor film sigurno ste spremni da na platnu vidite i rasuta creva, jer je to odlika žanra - nastavlja Ivana Đorđević.

Kustoskinja priča i da članovi grupe "Momci" više ne pripadaju andergraund sceni i kako su se na aktuelnoj izložbi u Zemunu ponovo okupili posle mnogo godina, sada kao zreli i ozbiljni ljudi, koji su predstavili radove iz svog mladalačkog bunta.

Povodom svega ovoga olgasili su se i nekadašnji "Momci":

- Mi smo (bili) strip-eksponenti opšte pomame omladine Jugoslavije početkom devedesetih za agresivnijim i grafički eksplicitnijim sadržajima, podizanje praga tolerancije na šok, hrljenje da se što pre prepustimo svim porocima zapadne pop/kontra/kulture koje smo propustili dok su nam kulturu krojili urednici pregaženi vremenom - piše između ostalog u njihovom jučerašnjem saopštenju.

- Takođe, nikada se nismo povinovali normama bilo kakvog mejnstrima, dolazio on sa zapada ili Marsa. Ako danas, dvadeset i kusur godina kasnije bilo koja od naših tvorevina izaziva gađenja, sablažnjavanje ili protest, onda smo ili bili daleko ispred vremena, ili su kritičari teško zaostali - naveli su autori.

Galerija: Opština Zemun nema veze sa ovim

Danas je usledilo i saopštenje Umetičnke galerije "Stara kapetanija". Oni na početku napominju da je "Galerija je osnovana od strane Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna, da deluje nezavisno i opština Zemun nikad, pa ni u ovom slučaju nije imala nikakve jurisdikcije nad programom Galerije, pa samim tim ni snosila odgovornost za isti".

Kako navode dalje, trenutno je u Galeriji postavljena retrospektivna izložba grupe strip autora: Momci, a pod nazivom “Imali su oko sebe taj neki sjaj”.

Izložba je, kažu, realizovana u okviru XI međunardnog festivala nesvrstanog stripa Novo doba - "Zadnje doba” koji se trenutno održava i u drugim beogradski galerijama i ustanovama kulture. Organizator izložbe je festival Novo doba, dok Umetnička galerija Stara kapetanija već četvrtu godinu za redom učestvuje kao saradnik festivala.

Na izložbi su, dodaju, predstavljeni stripovi, ilustracije i kolaži pet umetnika, koji su tokom 90-tih godina prošlog veka bili aktivni na beogradskoj andergraund umetničkoj sceni.

"Svi prikzani radovi predstavljaju reakciju tada mladih umetnika na društvo u kom su živeli i stvarali", navodi se u saopštenju.

Opština Zemun: Nezavisan umetnički izraz autora

I opština Zemun je poslala saopštenje za javnost povodom crteža koji je zgrozio javnsot.

- Izložba stripa ''Imali su oko sebe taj neki sjaj'' - Momci Reunion, koja je izazvala negativne komentare u javnosti, predstavlja nezavisan umetnički izraz autora. Gradska opština Zemun nema nadležnosti nad Umetničkom galerijom ''Stara kapetanija'' u kojoj je postavljena izložba, niti nad odlukama umetničkog saveta o izboru programa koji se prezentuje publici - navode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading