DIJASPORA DAJE PODRŠKU ZADRUGARSTVU

Autor: Republika

Vesti

01.11.2017

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Zemlja treba da pripada onome ko je obrađuje", reči su koje su obeležile radnu posetu Podunavskom upravnom okrugu Milana Krkobabića, ministra u Vladi Republike Srbije zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

RepublikaFoto: Promo foto
Milan Krkobabić u poseti Podunavskom upravnom okrugu

Promovišući zadrugarstvo kao perspektivu srpskog sela, u okviru nastavka realizacije Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, ministar je, na svom putu po čitavoj Srbiji danas posetio Smederevo, kolevku zadrugarstva u kojoj je davne 1894. godine Mihailo Avramović osnovao prvu zemljoradničku zadrugu, a već sledeće godine i prvi Zemljoradnički Zadružni savez.

Ministar Krkobabić je održao radni sastanak kome su prisustvovali gradonačelnik grada Smedereva dr Jasna Avramović, predsednik opštine Velika Plana, Igor Matković, zamenik načelnika opštinske uprave Vladimir Stanić, savetnik za poljoprivredu Tatjana Đorđević, članovi zadruga i poljoprivrednici Podunavskog okruga.

- Izvoz je ključ napretka i rešenje problema srpskog agrara - rekao je ministar i objasnio kako zadružni sistem treba ponovo da bude generator razvoja srpske poljoprivrede. Podunavski okrug obiluje voćarskim i povrtarskim kulturama i samo objedinjeni proizvođači mogu nastupiti na zahtevna strana tržišta.

Dr Jasna Avramović, gradonačelnica grada Smedereva, zahvalila je na poseti ministru Krkobabiću i istakla spremnost lokalne samouprave da se aktivno uključi u svaku ovakvu inicijativu. Naglasila je da 30% celokupnog izvoza voća ide iz Smedereva i okoline i da je poljoprivrednim gazdinstvima ovog kraja, koje se bave i povrtarstvom, stočarstvom i mlekarstvom neophodno da se još više udružuju i postanu robni proizvođači sa jasnim uslovima prodaje i sigurnom naplatom, kao i da svoju šansu pronađu u sve traženijoj organskoj hrani.

Krkobabić je danas u Smederevu najavio i snažno interesovanje i spremnost dijaspore da uloži svoja sredstva u zadrugarstvo, konkretno putem mikrofinansijskih organizacija koje bi značajno olakšale razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava i njihovo ukrupnjavanje, jer trenutni uslovi koje daju banke ne mogu da zadovolje potrebe ovako osetljivih klijenata. Dijaspora je odlučna da ulaganjem novca u svoj zavičaj pospeši njegov razvoj, a samim tim i razvoj čitave zemlje.

- Naša dijaspora je, pored podrške Vlade Srbije i lokalne samouprave jedan od tri stuba zadrugarstva u Srbiji - reči su ministra.

Prisutnima se obratio i član odbora za selo SANU, Branislav Gulan i ponovio značaj zadrugarstva koje bi moglo da vrati život u napuštene seoske kuće, ali i pokrene zaboravljenu prerađivačku industriju. 

Nakon sastanka ministar je u mestu Ralja u blizini Smedereva obišao zadrugu "Agro Zdravlje", koja ima 5 članova i preko 100 kooperanata, bavi se otkupom i čuvanjem poljoprivrednih proizvoda (pšenice, kukuruza i suncokreta), a nakon toga i gazdinstvo Dragoslava Jovanovića, koji se na svom imanju bavi uzgojem jagoda i višanja. Ovaj samostalni proizvođač koji uspeva da izveze svoj proizvod u Italiju i Rusiju primer je da se na selu može živeti od svog rada na sopstvenoj zemlji. Prisutni su imali priliku da otkriju zanimljivost o njegovoj, čak 145 grama teškoj jagodi sorte Asja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading