(VIDEO) SPEKTAKL NA PEŠTERU: Srpski vojnici IZGRMELI u akciji "SADEJSTVO 2020"!

Autor:

Vesti

10.10.2020

10:07 >> 11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem "Sadejstvo 2020".

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Privremeni poligon Pešter

Združena taktička vežba s bojevim gađanjem održana je na privremenom poligonu "Pešter".

Malo nakon podneva, predsednik Srbije je dao dozvolu da vežba počne uz signal za početak.

Vežbu izvode raketno-artiljerijske jedinice.

RepublikaFoto: printscreen/Tanjug
Signal za početak vežbe

Modernizovani migovi 29 prvi put zapucali

Modernizovani migovi 29 prvi put su, nakon dve decenije, zapucali na Pešteru. Piloti migova 29 pokazali su svoje umeće i moć tih letelica u borbenim manevrma, dejstvujući po ciljevima na zemlji. Migovi 29 su tako posle punih 20 godina dejstvovali raketama vazduh-zemlja i pokazali mogućnosti u varijanti zaštite vazdušnog prostora.

Takođe, lovci-bombarderi "orao" dejstvovali su aviobombama po ciljevima na zemlji.

Prethodno su nad Pešterom izviđali raspored neprijatelja bespilotna letelica Ć92A iz Kine, kao i domaći Vrabac i dron.

Helikopteri Mi-35 premijerno su dejstvovali raketama "ataka" i moćnim topovima kalibra 23 milimetara, a ostali vazduhoplovi - "orao", "supergaleb G4", kao i helikopteri, vođenim i nevođenim projektilima.

Robot tenk Mali Miloš je, takođe, bio uključen u borbu i dejstovao po položaju neprijatelja, tokom prikaza oklopno-izviđačke patrole koja je prihvatila borbu.

Mogla se videti i paljba "pancira s1" i "pasarsa", raketnih i artiljerijskih sistema koji su dejstvovali su po ciljevima u vazduhu.

Pored predsednika Vučića, vežbi prisustvuju premjerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministri Rasim Ljajić i Nebojša Stefanovic, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, predstavnici stranih vojnih misija i drugi.

Na vežbi će učestvovati oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova, navedeno je u saopštenju službe predsednika za saradnju s medijima.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će na vežbi "Sadejstvo 2020", koja počinje na Pešteru u podne, građani moći da se uvere kakva je srpska vojska i koliko Srbija može da bude sigurna i mirna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Marko

10.10.2020 10:15

Srbija pokazuje da moze da cuva sebe i da moze da unapredi svoju Vojsku. Sve to radimo da bismo mogli da sacuvamo slobodu i nezavisnost nase zemlje i da bude mir. Nije ovo oruzje tu da bismo ga upotrebili, ono mora da budu spremno za upotrebu. Ali oruzje i orudje imamo i unapredjujemo nasu armiju pre svega zbog cinjenice da ona vrsi preventivni uticaj.

Mily

10.10.2020 10:19

Naoruzanje nase drzave na visokom je nivou, u rangu sa mnogo bogatijim zemljama Evrope, sto je pre deset i vise godina bilo prosto nezamislivo! Investiranjem sredstava u ministarstvo odbrane znamo da smo osigurali buduce generacije od bilo kakvih nezeljenih uticaja i situacija!

Željko

10.10.2020 10:47

Na osnovu današnje vežbe "Sadejstvo 2020" i prikazanih borbenih sredastava, uvežbanosti posada, ubojitosti PVO i artiljerijsko-raketnih jedinica, možemo zaključiti da su narod i država u potpunosti bezbedni dok VS bdi nad njima.

Milica

10.10.2020 10:49

Danas imamo vojsku Republike Srbije, koja je opremljena savremenom, modernom i novom vojnom opremom i tehnikom, profesionalno obučena i spremna da odgovori na sve potrebne zadatke i potencijalne opasnosti, kako bi sačuvala mir, sigurnost i bezbednost svih građana Srbije.