PRONAĐENO REŠENJE ZA TURISTIČKE AGENCIJE! Ministar Ljajić objasnio šta to podrazumeva

Autor: novosti.rs

Vesti

09.10.2020

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osiguravajuće kuće "Triglav", "Globos" i "Dunav osiguranje" izrazile su spremnost da nastave sa izdavanjem polisa osiguranja turističkim agencijama, u cilju obezbeđivanja licenci za njihovo normalno poslovanje, potvrdio je ministar turizma Rasim Ljajić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Rasim Ljajić

- Imali smo vrlo konstruktivan sastanak sa ovim osiguravajućim kućama, i želim da im se zahvalim na pokazanom razumevanju da se ovaj problem reši - kazao je Ljajić.

- Osiguvajuće kuće će na osnovu kriterijuma i standarda, koje su definisale, nastaviti sa izdavanjem polisa osiguranja onim agencijama, koje te uslove budu ispunjavale. Agencijama su od strane ove tri osiguravajuće kuće upućeni dopisi u kojima se traže podaci o poslovanju i bilansima, i čim se te informacije dobiju, "Triglav", "Globos" i "Dunav osiguranje" će početi sa izdavanjem polisa.

Ministar Ljajić očekuje da će izdavanje prvih polisa osiguranja turističkim agencijama počne tokom sledeće nedelje. Istovremeno, u zavrsnoj fazi su i razgovori sa bankama oko aktiviranja bankarskih garancija kao drugog modela, koji bi u budućnosti trebalo da funkcionise u praksi, i omogući stabilnost rada agencija i sigurnost turističkih putovanja.

Inače, osiguravajuće kuće izbegavale su da rade sa agencijama jer im je bio preveliki rizik. Sada će ostati samo one koje rade legalno, preko računa da plaćaju inostranim partnerima svoje aranžmane. One će tražiti sada sve da vide što se tiče poslovanja, pa će same odlučiti s kim će raditi, a s kim - ne. Tamo gde je manji rizik oni će poslovati. To znači da će pojedinačno procenjivati rizik poslovanja. Država će nastaviti da pregovara i sa bankama, da osigura bankarske garancije, pa ukoliko osiguravači opet odustanu, da postoji alternativa.

Turističke agencije u Srbiji od 1. oktobra više ne mogu da prodaju aranžmane, jer su ostale bez licenci, jer osiguravajuće kuće nisu htele da produže polise, koje su neophodne za njihov rad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading