Vučić sa Varheljijem: Srbija mora da ima predsednika koji će da misli svojom glavom

Autor:

Vesti

08.10.2020

16:29 >> 17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji nalazi se u radnoj poseti Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić

Nakon sastanka njih dvojica su se obratili javnosti i izneli detalje sa tog susreta.

Predsednik Srbije se najpre zahvalio Oliveru Varheljiju na velikoj podršci koju će Evropska unija u narednih 7 godina pružiti Srbiji.

 

- Najvažniji projekat je izgradanja kompletne internet mreže u selima. To će biti fantastičan rezultat jer će svaki kompjuter u školi imati internet konekciju. Od je od velike važnosti za nas - rekao je predsednik Srbije.

Tokom svog govora Aleksandar Vučić se zahvalio Evropskoj uniji na pomoći u završetku infrastrukturnih projekata kao što su auto-putevi i pruge.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Predsednik Srbije tokom obraćanja

Greške u odnosu sa Unijom

Vučić je pomenuo i da u odnosima sa EU postoje i greške, a da je za te propuste najviše kriv on i da će u svakom trenutku biti spreman da javno izađe i objasni propuste u odnosima sa Briselom.

- Upućune su i kritike da sam kao predsednik Srbije, kroz svoju funkciju privlačio glasove za listu SNS na prethodnim izborima. U svakom slučaju, spreman sam da za to snosim odgovornost prema građanima Srbije - rekao je Vučić.

Na kraju govora, predsednik Srbije se još jednom zahvalio Evropskoj uniji na pomoći i naveo da će u skladu sa tim što je Srbija najjača ekonomija u regionu, proporcionalno tome i dobijati pomoć.

Veliki potencijal regiona

Oliver Varelji je na početku svog obraćanja naveo da mu je velika čast da dođe u Beograd i razgovara sa predsednikom Vučićem.

- Želim da vam predstavim ekonosmki plan težak 9 milijardi evra. Ja bih se fokusirao na nešto da pronađemo nove projekte koje će obezbediti privredni rast i stvoriti nova radna mesta - rekao je Varhelji.

On je naglasio da je usko grlo Balkana to što ne postoji infrastruktura i da su u budućnosti potrebni putevi, pruge i visokopojasni internet.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Varhelji tokom svog obraćanja

- Ovo je region sa velikim potencijalom. Zato su nam potrebne veze među svim prestonicama - istakao je Varhelji.

Govoreći o prirodi finansijskog plana za pomoć regionu, Varhelji je rekao da on ima regionalni karakter jer se zasniva na ideji Srbije o stvaranju "Mini šengena". 

Govoreći o izveštaju, Varhelji je rekao da ohrabruje vladu koja će uskoro biti formirana i koja ima stabilnu većinu, da obezbedi uslove za realizaciju investicija.

- Mi smo spremni da radimo sa novom vladom kako bi smo postigli sve ove ciljeve kako bi smo otvorili nova poglavlja tokom ove godine. Zaista je suštinski da se krene napred, pred nama je veliki put - zaključio je Varhelji.

 

Srbija mora da ima predsednika koji misli svojom glavom

Na pitanje novinara o evropskoj orijentaciji Srbije Vučić je istakao da nije uvek najlepše govorio o Briselu jer predsednik Srbije mora da ima svoj mozak.

- Izvinjavam se celoj javnosti što kažem da predsednik Srbije treba da ima svoj mozak i da treba da kaže što misli. Vlada Srbije treba da bude evropski orjentisana, gluposti o suspenziji ne želim da komentarišem. Zbog mera protiv kovida, zbog odnosa sa Rusijom, zbog toga što smo kupili pancir, što sam se pojavljivao u kampanji, a bio sam nosilac liste. Da, ja sam taj koji je insistirao na svemu tome, ja sam tražio od policije da ne reaguje dok ne bude ugrožena pa smo imali toliko povređenih policajaca, ne moraju da se trude da pišu izveštaje. A sad ću da se potrudim da dobijemo još bespilotnih letelica zato što je moj zadatak kao predsednika da vodim računa o interesima države - objasnio je Vučić.

 

.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
TN

08.10.2020 17:44

Podrska EU znacajno ce unaprediti i pomoci na putu razvoja Srbiji. Od infrastrkture do modernizacije sistema.

Marko

08.10.2020 17:49

Uvek moze vise i bolje, ali proces nije jednodimenzionalan i tesko ga je posmatrati samo sa stanovista onoga sto Srbija radi vec sta se desava sa politikom prosirenja generalno i sta se desava sa samom EU.

nikola

08.10.2020 17:57

Novi projekti i ulaganje u infrastrukturu kao i u privredu unapredice nasu zemlju i bicemo jos konkurentniji.

Stanko

08.10.2020 17:57

Jasno je Vučić više puta rekao da Srbija želi da postane član EU ali ne po cenu odricanja od Kosova.