PUPS APELUJE: Sprečimo uzurpaciju srpske imovine na KiM, kao što to Madrid čini u Kataloniji!

Autor: Republika

Vesti

01.11.2017

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

PUPS bi da se Španija pozove da se aktivnije uključi u briselski dijalog između Srbije i privremenih organa vlasti u Prištini.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ
PUPS bi da se Španija uključi u briselski dijalog Prištine i Srbije

- Uz puno razumevanje za opravdanu bojazan naših španskih prijatelja da bi katalonski secesionisti mogli da, kako to zvanični Madrid kaže, "konfiskuju imovinu španske države" na teritoriji te pokrajine, Partija ujedinjenih penzionera (PUPS) predlaže našem državnom vrhu da pozove Španiju da se, kao jedna od pet zemalja EU koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, aktivnije, u okviru tima evropskih posrednika, uključi u briselski dijalog između Srbije i privremenih organa vlasti u Prištini - poruka je ove stranke uoči nastavka unutrašnjeg dijaloga o KiM, uz napomenu da je "crvena linija" ispod koje naši pregovarači ne mogu ići, imovina Srbije na Kosovu.

PUPS predlaže najvišem državnom vrhu Srbije da, istovremeno, isti diplomatski i prijateljski poziv i ostalim članicama EU Slovačkj, Rumuniji, Kipru i Grčkoj.

- Srbija mora da koristi sve međunarodne okolnosti koje joj, trenutno, idu na ruku, a posebno rezolutan stav EU da ne priznaje izglasanu nezavisnost Katalonije koja nije u skladu sa Ustavom Kraljevine Španije. Jedini jezik koji Evropa perfektno razume, a na koji je i Španija upozorila, jeste sveto pravilo svojine! Zato mislimo da je idealan trenutak da naši pregovarači u Briselu, za narednu rundu dijaloga o Kosovu kandiduju upravo pitanje zaštite imovine države Srbije, građana Srbije i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u našoj južnoj pokrajini, jer, prema katastarskim knjigama iz 1999. godine, od ukupno 1.090.410 hektara zemljišta na Kosovu i Metohiji (KiM), društvena, privatna i imovina SPC iznosi ukupno 641.071 hektara ili 58,79 odsto, a njena vrednost se procenjuje na 220 milijardi evra - saopštio je PUPS, upozoravajući da je, na žalost, oko 80 odsto te imovine već uzurpirano od strane Albanaca, tako što je, na primer, samo u četiri opštine (Peć, Klina, Istok i Orahovac) nelegalno zauzeto 76.000 parcela čiji su vlasnici Srbi, a na kompletnoj teritoriji KiM uzurpirano je oko milion parcela obradivig zemljišta, livada i šuma u privatnom vlasništvu Srba, procenjenog na 50 milijardi evra.

Posebna stavka u tim razgovorima u Briselu, kako PUPS navodi, bi svakako trebalo da bude i izgubljena dobit srpskih preduzeća zbog nemogućnosti korišćenja svojih kapaciteta na KiM. Tako je samo Elektroprivreda Srbije, na primer, godišnje gubila 170 miliona evra prihoda na KiM što, za prethodnih 17 godina, iznosi čak 2,9 milijardi evra izgubljenih prihoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading