PROFESOR LILIĆ: Nemoguće promeniti Ustav do kraja godine

Autor: Tanjug

Vesti

31.10.2017

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Stevan Lilić izjavio je su oni koji su pisali Akcioni plan za poglavlje 23 napravili grešku što su predložili da izmene Ustava budu do kraja godine, a to nije moguće uraditi.

RepublikaFoto: vss.sud.rs
Foto: Ilustracija

Lilić je u emisiji RTV "Pravi ugao", povodom velikog odziva predstavnika civilnog društva i stučne javnosti na okrugle stolove sa Ministarstvom pravde, kazao da su se aktivirale brojne organizacije koje su htele da iskoriste javni vrednosni diskurs i "izvrše pritisak na vlast" ne bi li rešili neka pitanja kao što su pitanja diskiminacije, nasilja u porodici, te da ne vidi kako će predstavnici vlade izaći na kraj sa svim predloženim zahtevima.

Prema njegovom mišljenju, Vlada Srbije je trebala da dođe pred javnost sa unapred pripremljenim idejama realizacije izmene ustava, jer bi, kako ocenjuje, tako jedino mogla da se sprovede kvalitetna javna rasprava


Lilić je precizirao da ne bi bilo dobro menjati Ustav u potpunosti, jer je aktuelni donet nedavno, a smatra da je potrebno doneti dve krupne odluke, od kojih bi prva bila pitanje pravosuđa i pitanje regionalnog uređenja, dok bi se druga odnosila na veliki broj sitnih popravki. 

On je naveo da se u vezi sa pravosuđem suština prigovora Venecijanske komisije odnosila na to što kod nas sudije bira država.

Lilić kaže da je potrebno doći do situacije u kojoj bi sudije birale same sebe, te da je za realizaciju takve ideje potrebno da se odrede minimalni objektivni kriterijumi, upozorivši da politički centri moći žele da imaju uticaj na pravosuđe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading