Srbiji se sprema ukrajinski scenario!

Autor:

Vesti

01.11.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pritisak na Srbiju kao na Ukrajinu pred revoluciju. Ovako glasi upozorenje ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji je, komentarišući pretnje američkog diplomate Brajana Hojta Jija da će Srbija trpeti posledice zbog odnosa sa Rusijom, poručio da SAD nastavljaju sa pritiscima na Beograd.

RepublikaFoto: Tanjug
Ultimatum koji su sada Srbiji postavili, Amerikanci su uputili Kijevu pre nego što su s vlasti srušili predsednika Janukoviča, upozorava ruski šef diplomatije

- Nedavno je u Srbiji boravio zamenik državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji, koji je rekao da Beograd mora da napravi izbor - ili EU ili Rusija, kao da je nemoguće imati prijateljske odnose i sa jednom i sa drugom stranom, kao i da Amerika apsolutno podržava evropski izbor Srbije. Zar to nije mešanje u unutrašnja pitanja jedne zemlje? - upitao je Lavrov.

VEĆ VIĐENO

Podsetio je da su slične izjave stizale i iz EU 2004. godine, kada se u Kijevu odvijao prvi Majdan, kada je na protestima svrgnut predsednik Viktor Janukovič, a njegovu funkciju preuzeo je Viktor Juščenko.

- Tada je i Ukrajini rečeno da mora da napravi izbor - ili sa Rusijom ili sa Evropom - dodao je ruski ministar spoljnih poslova.

Živadin Jovanović, bivši diplomata

Amerikanci prete silom, a ruske prijatelje treba poslušati

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Lavrov precizno uporedio aktuelnu srpsku situaciju sa ukrajinskom krizom.

- Lavrov je sada javno razobličio scenario koji je već oproban u Ukrajini. Zapad s jedne strane pritiska vlast u Srbiji da se okrene njima, dok s druge strane podržava prozapadnu opoziciju, koja bi verovatno isplanirala ukrajinsku revoluciju da se dokopa vlasti - mišljenja je Anđelković.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

GRUBO MEŠANJE

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović savetuje da upozorenje Lavrova treba shvatiti krajnje ozbiljno.

- Ovo što Hojt Ji i Amerika rade jeste grubo mešanje u unutrašnje stvari Srbije, a Vučiću je američki diplomata praktično poručio: ili ćete uraditi ono što vam mi kažemo ili ćete trpeti posledice. A svi znamo kakve posledice trpe oni koji im se direktno suprotstave. To je klasična pretnja silom i ruske prijatelje treba poslušati i reagovati adekvatno - zaključuje Jovanović.

Spremili 20 miliona da ruše vlast

Podsetimo da je Srpski telegraf prvi pisao o informacijama koje je srpskom državnom vrhu preneo ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Informacije koje je Beograd dobio od ruskog državnog vrha govorile su da uskoro kreće udar na Srbiju, kao i da Englezi i Amerikanci daju 20 miliona evra da sruše Vučića.

- Prvi zadatak je poraziti Vučića i SNS na izborima u martu. Realizacija sedmogodišnjeg američkog plana za slom Srbije započela je u oktobru 2013. godine, a poslednja faza predviđena je za 2020. godinu - otkrio je tada izvor Srpskog telegrafa.

OVAKO JE BILO U UKRAJINI

- Narandžasta revolucija odvijala se krajem novembra i početkom decembra 2004.

- Juščenko je bio zagovornik ulaska Ukrajine u NATO i prozapadne orijentacije

- Viktor Janukovič trijumfovao u drugom krugu predsedničkih izbora nad Viktorom Juščenkom

- Juščenko je te rezultate osporio tvrdeći da su posledica izborne prevare

- njegove pristalice započele seriju uličnih demonstracija u Kijevu

- Vrhovni sud Ukrajine naredio ponavljanje izbora, na kojima je pobedio Juščenko

- nakon pet godina predsednikovanja, Viktor Juščenko napustio vlast ostvarivši 2010. istorijski najgori izborni rezultat

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading