ĆERKA NIKA LALIĆA O SPASAVANJU PILOTA SAD: Misija Halijard spona Srba i Amerikanaca

Autor:

Vesti

25.09.2020

04:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moj otac, kapetan Nikola Nik Lalić, vođa akcije spasavanja američkih pilota, i ja uvek smo misiju Halijard smatrali najvećim simbolom solidarnosti između Srba i Amerikanaca, izjavila je Stefani Lalić povodom izgradnje spomen-obeležja i aerodroma na Galovića brdu u čast hrabrim vojnicima Draže Mihailovića.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nik Lalić

Lalić je koordinirao akciju spasavanja i na Ravnoj gori boravio od avgusta do kraja decembra 1944. godine i bio je uz vođu Jugoslovenske vojske u otadžbini, sve do dana kada je otišao za Ameriku. On i njegovi piloti zbližili su se sa velikodušnim Srbima u selu Pranjani, koji su ih mesecima hranili i čuvali iza nacističkih linija.

- Moj suprug Kreg Džouns i ja smo prošlog septembra posetili Pranjane povodom obeležavanja 75. godišnjice spasavanja. Uz moje ćerke Kerolin Nikolu Adams i Aleksandru Rouz Adams bili smo dirnuti čitavim iskustvom. Zadivljena sam i drago mi je zbog odluke potpukovnika Džona Kapela (predsednik Fondacije misija Halijard) da uz pomoć srpske vlade izgradi ovaj memorijalni kompleks posle 76 godina. Sada će se zauvek pamtiti, nikada neće biti zaboravljeno - kaže Stefani.

PRANJANI DOBIJAJU SPOMEN-OBELEŽJE U ČAST HRABROM NAROD

 

Nik Lalić bio je uspešan košarkaš i student univerziteta u Ohaju kada ga je zapazila američka obaveštajna služba OSS, preteča CIA. Trebao im je neko ko zna srpski jezik, a kao Amerikanac srpskog porekla, on je savršeno odgovarao za ovu akciju.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
KONAČNO PRAVO OBELEŽJE: Stefani sa ćerkama u Pranjanima

- U kasnijim godinama svog života, moj otac je s ponosom putovao i držao predavanja o Srbiji. Cilj je bio da sa svim Srbima i Amerikancima podeli o čemu se radilo u misiji Halijard, koju je američka vlada dugo krila. Uskoro ću kroz njegove memoare podeliti i njegovo lično iskustvo - otkriva Stefani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading