OČEKUJEMO JAK PRITISAK EU NA PRIŠTINU: Marko Đurić izneo sve detalje pregovora u Briselu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.09.2020

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da je delegacija Beograda danas u Briselu insistirala na Zajednici srpskih opština, kao prvoj temi razgovora, što je naišlo na protivljene predstavnika Prištine, koji, ističe, nisu došli spremni ni za razgovor o ZSO, a ni previše spremni za razgovor o imovini.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Marko Đurić

Ðurić ukazuje da to što atomosfera tokom razgovora nije bila najsjajnija ne znači da će Srbija odustati od ZSO, koja je obećana pre sedam i po godina.

- Moramo da insistiramo na tome. Očekujemo snažne poruke od svih članica EU kao pritisak na Prištinu da formira ZSO, što je imperativ za nastavak dijaloga - podvukao je Ðurić u izjavi novinarima.


Navodi i da je to i pitanje integriteta EU i dijaloga uopšte.

Ðurić, koji predvodi delegaciju Beograda u tehničko-ekspertskim razgovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom u Briselu, rekao je da su tu danas ozbiljni eksperti, iz NBS, stručnjaci za privatnu, javnu svojinu i sa konkretnim predlozima i modalitetima kako da se rešavaju pitanja.

- Imali smo ne preteranu racionalnu, žučnu i emotivnu diskusiju u kojoj su predstavnici Prišine pokušali da je odvedu 13 vekova unazad i Srbiju predstave kao kolonizatora, koji je okupirao ne samo KiM, već i Toplicu i da iracionalnim, istorijski netačnim informacijama skrenu s teme - rekao je Ðurić novinarima u Briselu.
 

Delegacija Beograda je, kaže, odgovorila racionalnim pristupom i nepristajanjem da tema ZSO bude bilo skinuta sa dnevnog reda, bilo preimenovana na neadekvatan način koji ne bi odražavao statusno neutralnu formu razgovora.

- Ne pada nam na pamet da razgovore o ZSO pretvorimo u razgovore o položaju nacionalnih manjina, niti ćemo pristati da srpski narod bude tretiran na KiM kao nacionalna manjina - rekao je Ðurić.

- Nema napretka u razgovorima dok ZSO ne bude sprovedena u potpunosti, onako kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine - poručio je Ðurić.

On je rekao da je razgovor u Briselu bio intenzivan i težak, kao i da srpska delegacija nije dozvolila da dostojanstvo Srbije bude ugroženo na bilo koji način i da nije dozvolila da ono što je postignuto kao raniji dogovor bude osporeno.

- Zajednica srpskih opština je centar svega, glavna tema i krucijalna za dalji napredak dijaloga - rekao je Ðurić.

Dodaje da prištinska strana nije želela o tome danas da razgovora pod izgovorima da je u Prištini trenutno kriza u parlamentu i da postoje političke nesuglasice, te da nije na Beogradu da se bavi Prištinom, već onime što je srpski primarni interes.

Pitanje ZSO je, objašnjava, pitanje imovine u metodološkom smislu, da se, ističe, valorizuje sva srpska imovina u koju je država decenijama ulagala, a to su putevi, pruge, javne zgrade...

Ðurić dodaje da je Srbija uložila ogroman novac u podizanje privrede na KiM, kao i da su građani Srbije otplaćivali dugove pokrajine Kosovo iz nekadašnje SFRJ.

Ističe da je to pitanje i privatne imovine, jer je, ukazuje Ðurić, desetine hiljada kuća i stanova uzurpirano na KiM, ne samo srpskih, već i nealbanskog stanovništva.

- Oni su pokušali da postave pitanje odakle nama pravo da govorimo u ime drugih nealbanskih zajednica, ali mi imamo pravo da govorimo o tome jer smo mi država i nealbanaca koji su morali da napuste svoje ognjište - rekao je Ðurić.

Ističe da je srpska delegacija zastupala interese svih onih čija su imovinska prava ugrožena.

- Stekao sam utisak da će dalji napredak i eventualni budući sastanak koji je pominjan u prethodnom periodu zavisiti od rešenosti Prištine da formira ZSO, ne samo zbog našeg stava, već i zbog EU i njenih članica - rekao je Ðurić.

On je rekao da ni dana više nećemo da čekamo na sprovođenje dogovorenog i razgovore o ZSO, i to je za Beograd prva i glavna tema na svim sastancima, danas i ubuduće.
 

- Oni koji računaju na nešto drugo, bolje da ne dolaze ovde, da ne traće resurse i vreme. Ovde ima da se razgovara o ZSO, jer je dogovorena pre sedam godina. Kome se ne sviđa, ne mora da dolazi - poručio je Ðurić.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i da je EU imala priliku da iskoristi instrumente prema Prištini, ali nije to učinila ni kad su uvedene takse, te da bi voleo da Unija energiju i kapacitete iskoriste za tako nešto, ne zato što lično smatra da neko treba da bude kažnjavan, već zato što treba da se doprinese rešavanju problema.

- Toga neće biti dok jedna strana ima utisak da je nečije maženo i paženo dete i da neće biti kažnjeno. Važno je da vidimo konkretne korake, a da li će doći, videćemo, kada budemo videli da li postoji napredak u razgovorima o ZSO - rekao je Ðurić.

Ponovio je da nije ideja da otvaramo ponovo ono sto je dogovoreno, jer to svakako mora odmah da se ispuni, a ako Priština hoće dodatne ustupke srpske strane, moraju da budu spremni da odu i korak dalje od dogovorenoh 2013. i 2015. godine i obaveza koje su tada preuzeli.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading