(VIDEO) NAJEZDA SMRDIBUBA U INĐIJI: Insekti mile svuda po kući, čovek očajan jer ne zna kako da ih se reši!

Autor: Republika

Vesti

16.09.2020

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac iz Inđije okačio je video snimak totalne invazije smrdibuba na kuću i pitao se kako da ih se reši.

RepublikaFoto: youtube.com/NigiVlogs
Veliki broj smrdibuba

Smrdibube su "napadale" kuću sa svih strana, krile se ispod krova, ulazile u svaku pukotinu na kući.

O čemu se zapravo radi, zbog čega se mnogi ovih dana žale na najezdu smrdibuba, objasnila nam je ekolog Bojana Nadaždin koja godinama proučava stenice u okviru udruženja Habi Prot.

- Ovo što vidimo na snimku je velika grupa smrdibuba koja se okupila radi prezimljavanja. U pitanju je zelena mediteranska stenica. Kada se spusti temperatura, one traže toplije mesto, sklonište, kako bi preživele zimu. Kriju se u kućama, ispod lišća, roletnama, krovovima. Kada se na proleće podignu temperature one koje prežive zimu, a ne prežive sve, napuštaju skloništa - objašnjava Bojana.

Zbog promene klime u Srbiji, u poslednjih deset godina, imamo razne nove vrste insekata koji inače žive u veoma toplijim krajevima planete. Ova vrsta smrdibube je stigla kod nas verovali ili ne - čak iz Etiopije.

- U odnosu na period od pre deset godina, mi sada imamo blage zime i jako topla, suva leta. Sumnja se da su prvenstveno stigle na Mediteran pa tako prešle u Srbiju. Ova vrsta je zabeležena prvi put kod nas 2009. godine. Kasnije smo je nalazili u mnogo većem broju jer je počela da se širi i brzo razmnožava - kaže Bojana.

Dok se građani iz urbanih sredina muče kako da ih izbace iz svojih domova, poljoprivrednike najezda smrdibuba jako skupo košta.

- Kada poljoprovrednik, na primer, prska paradajz protiv insekata, one beže u paprike, soju ili drugo povrće i tamo se ponovo namnože i ponovo napadaju celu baštu. Pošto nema poente da se bašta prska svakih nedelju dana, najbolji način odstranjivanja je mehanički. Problem je što ove bube nemaju prirodnog neprijatelja u prirodi koji može da ih zaustavi. Zato su se one tako brzo namnožile jer se kreću neometano - ističe doktorka.

Osim što su prava napast, nisu opasne po zdravlje čoveka, ne ujedaju niti prenose bolesti.

- Pošto ne postoji sredstvo za uništavanje isključivo smrdibuba već multinamensko sredstvo koje uništava i druge bube, najbolje je mehanički - uzeti krpu, pokupiti ih, i ubiti. Čoveku ne mogu da nanesu štetu, ne prenose zaraze. Ako dođu u kontakt sa čovekom, ispuštaju karakterističan smrad. Najveći problem ipak prave poljoprivrednicima - zaključuje ekološkinja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading