UST podnelo inicijativu Ustavnom sudu Srbije: Oceniti odluku Državnog veća tužilaca o uslovima za izbor javnih tužilaca

Autor: Republika

Vesti

14.09.2020

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) danas je podnelo Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke Državnog veća tužilaca, kojom se uvode dodatni eliminacioni uslovi za izbor javnih tužilaca, mimo Ustava i zakona.

RepublikaFoto: Public
Foto: Ilustracija

UST nalazi da se spornom odlukom Državnog veća tužilaca krši ustavno načelo zabrane diskriminacije i pravo na učešće u upravljanju javnim poslovima, kao i da je odluka suprotna Zakonu o javnom tužilaštvu i opštima aktima samog Državnog veća tužilaštva, te da je potrebno da ista bude kasirana i eliminisana iz pravnog poretka, budući da se njome nezakonito proširuju diskreciona ovlašćenja Državnog veća tužilaca u postupku predlaganja javnih tužilaca.

Istovremeno, UST je zatražio primenu hitne mere i predložio da Ustavni sud Srbije, do donošenja konačne odluke o inicijativi, obustavi oglase za izbor javnih tužilaca u okviru kojih je primenjivana sporna odluka, uključujući oglase za izbor javnih tužilaca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu, zahtevajući hitno postupanje Ustavnog suda Srbije po ovoj inicijativi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading