Vučić na promociji nove generacije oficira: U današnjem svetu nepredvidivosti, Srbija mora da ima jaku vojsku koja će nas čuvati

Autor:

Vesti

12.09.2020

09:01 >> 09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U krugu Vojne akademije, u kasarni "General Jovan Mišković" na Banjici, danas je održana svečana promocija nove klase mladih oficira kojoj je prisustvovao predsednik Srbije i vrhovni komandant vojske Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić na promociji nove generacije oficira

Zbog situacije sa koronavirusom, ove godine promocija mladih oficira nije održana tradicionalno ispred zgrade skupštine.

Na početku ceremonije raportirao je general-major Bojan Srnić koji je predsedniku Srbije predstavio novu generaciju oficira koji će biti unapređeni u čin potporučnika.

Svečanosti pored predsednika Srbije prisustvovali su i predsednica vlade Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i predstavnici verskih zajednica i diplomatski predstavnici u našoj zemlji.

Potpukovnik Srđan Dunja je ispred kadetske brigade 141. klase, dela 140. klase pilota i 6. klase medicinskog fakulteta VMA pročitao ukaz predsednika Srbije pod brojem 1-42 kojim se kadeti unapređuju u čin potporučnika.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Predsednik Srbije uručuje pištolje sa posvetom najboljima u klasi

Nakon čitanja ukaza, predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske, najboljima u klasi uručio je pištolje sa posvetom.

Najbolji u klasi kadeta Ognjen Zlatić obratio se skupu i zahvalio roditeljima, profesorima i  Vojnoj akademiji na svoj podršici koju su dobili tokom školovanja.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Predsednik Srbije tokom svog govora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom obraćanju rekao da je Univerzitet odbrane ponovo obradovao Srbiju novom klasom potporučnika.

- Vojna akademija ovaj posao obavlja već 170 godina. Vojska Srbije je jedna od najvažnijih institucija u koju građani imaju najveće poverenje - rekao je Vučić u uvodu svog govora.

On se potom osvrnuo na sve ono što je država uradila u proteklom periodu kako bi obnovila ugled vojske. Tu je spomenuto obnavljanje srednje vojne škole i popravljanje statusa pripadnika vojske.

- Ove godine imali smo 30 odsto više upisnika, što samo govori da je poverenje u vojsku nikad veće u Srbiji. U današnjem svetu nepredvidivosti Srbija mora da ima jaku vojsku koja će čuvati Srbiju. Vojska Srbije će čuvati vojnu neutralnost Srbije, ali ne onu na papiru, već onu stvarnu vojnu neutralnost. Vi morate da znate, da za sve vas i za sve nas, postoji samo jedna, jedina strana, Srbija. Ono što vas molim je da nikada ne pokleknete i svojom odlučnošću odvratite svakog agresora na našu zemlju. Mi nikada nećemo nikoga da napdnemo, trudićemo se da budemo dobri sa svima ukoliko je to moguće u savremenom svetu - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Vučić je tokom govora naglasio i važnost za brigu o pripadnicima vojske i izgradnji stanova kako bi pristojno živeli i mogli da planiraju porodicu. Takođe, nisu zaboravljeni ni roditelji koji bi danas sve dali da mogu da prisustvuju ovom svečanom činu, kojima je predsednik Srbije uputio posebnu zahvalnost.

- Želim da vam čestitam veliki uspeh i ulazak u naše jedinice. Hvala vama, hvala vašim roditeljima. Živela Vojska Srbije - završio je svoje obraćanje predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske.

Nakon govora, na svečanosti je nastupio konjički vod Vojske Srbije.

Foto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Umetnik Tihomir Arsić dramski je interpretirao odlomak iz knjige "Solunci govore" koji oslikava moral naše vojske u Velikom ratu.

Potom je usledio nalet vazduhoplovnih jedinica Vojske Srbije. Na čelu naleta nalazio se višenamenski helikopter MI17-M5.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Proslava mladih oficira

Na kraju svečanosti, skup je nadleteo vojni avion MIG29. Pilot Bogdan Kovačević se kadetima obratio rečima: "Našim najmlađim kolegama čestitamo prvi oficirski čin. Služite časno svojoj otadžbini i budite ponos svog naroda. Živela Srbija".

Uz gromoglasan uzvik kadeta "živela Srbija" šapke su poletele u vazduh čime je Vojska Srbije dobila novu generaciju oficira.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (42)

Loading
Veliša

12.09.2020 09:09

Vojska ima snažnu podršku države ovo je zaista lepo, ponosan sam na ove mlade ljude.

Kole

12.09.2020 09:10

Ja sam ponosan, na sve ovo što naša država čini za naše Vojnike mnogo toga je uloženo prethodnih godina u Vojsku nadam se da će se tako i nastaviti u budućnosti.

BozaB

12.09.2020 09:16

Ponos svakog Srbina je ova slika nasih mladih oficira.

Marko

12.09.2020 09:18

Da nema potpune posvecenosti i podrske vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vucica ne bismo imali ni takav budzet i takvo razumevanje svih za potrebe Vojske.