TAJKUNSKI MEDIJ OPET SOČNO SLAGAO! Portal "Nova" i Ana Lalić priznali da su objavili netačnu informaciju da je vlasnica firme rođena sestra Zorana Gojkovića

Autor: Republika

Vesti

10.09.2020

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bruka i sramota, jedino se tako može opisati praksa tajkunskih medija u Srbiji! Posle skandaloznih neistina o Kliničkom centru Vojvodina koje je Ana Lalić, novinarka portala Nova objavila, a za to još i dobila nagradu, ona je otišla korak dalje i izmislila da je sestra pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića dobila tender za nabavku medicinske opreme.

RepublikaFoto: youtube.com/Nova S
Ana Lalić

Na kraju se ispostavilo da je jedina istina da niti je vlasnica firme dobila tender, niti je sestra pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

U međuvremenu, portal "Nova" i Ana Lalić priznali su da su objavili netačnu informaciju da je Zorica Šakan rođena sestra prof. Zorana Gojkovića.

U članku ovog portala "Korupcionaški skandal: Rođaka dr Gojkovića snabdevala RFZO" pod autorstvom novinarke Ane Lalić piše da je "Preduzeće PTM iz Šapca, od kog je RFZO kupio nepotrebnu medicinsku opremu u vrednosti od oko 200 miliona dinara "podvlačeći" je pod hitnu javnu nabavku tokom epidemije, u vlasništvu je Zorice Šakan, rođake pokrajinskog sekretara za zdravstvo i koordinatora Kriznog štaba Zorana Gojkovića. Prema podacima sa Agencije za privredne registre, Zorica Šakan, rođena Gojković, ima 100 odsto udela u vlasništvu pomenute firme u kojoj je njen suprug Milorad Šakan direktor. Osim njih dvoje, firma nema nijednog člana upravnog niti nadzornog odbora".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Gojković

Autorka je brže bolje vlasnicu firme povezala najbližim srodstvom sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo i članom Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa Zoranom Gojkovićem. Ubrzo se ispostavilo da je ova informacija netačna, pa je po sistemu "pljuni pa poliži" usledio i demanti.

Priznanje crno na belo

"Nova.rs je ranije objavila netačnu informaciju da je Zorica Šakan rođena sestra prof. Zorana Gojkovića. Istina je, što nam je potvrđeno iz više izvora, i onih bliskih Zorici Šakan, da su ona i prof. Gojković rođaci. Iz Pokrajinskog sekretarijata su demantovali da je Zoran Gojković rođeni brat Zorice Šakan, ali na naše dodatno pitanje – da li tvrde da njih dvoje nisu ni u kakvim porodičnim, niti rodbinskim odnosima, nikada nisu odgovorili. Izvinjavamo se čitaocima zbog ove nenamerne greške", stoji na sajtu ovog portala.

Demanti je zapravo usledio nakon angažovanja advokata od strane PTM-a iz Šapca. Advokatska kancelarija je zatražila hitnu ispravku. 

ZAHTEV ZA ISPRAVKU ADVOKATSKE KANCELARIJE

Poštovani,
Ovim putem vam se obraćamo kao punomoćnici PTM Šabac d.o.o, koji je prethodnih dana bio meta kritike i negativne kampanje kako u medijima tako i putem društvenih mreža, a na čiji račun je  iznet niz senzacionalističkih neistina kao i neosnovanih tvrdnji na osnovu novinarskog članka objavljenog putem medija ,,NOVA S’’ - u tekstu pod nazivom ,, Korupcionaški skandal- sestra dr Gojkovića snadbevala RFZO’’ objavljen dana 07.09.2020.godine od strane novinarke Ane Lalić.
Kao punomoćnici ovog privrednog društva koje je poznato po dugogodišnjem uspešnom poslovanju u prometu i servisu medicinske opreme i uređaja u Srbiji, imamo obavezu, kako moralnu tako i pravnu da odgovorimo na ovakve tvrdnje i blagovremeno informišemo kako vaš medij tako i celokupno društvo kako bi sanirali nesagledive materijalne posledice i sačuvali reputaciju ovog društva.

PTM ŠAVAC DOO je jedna od vodećih kompanija, kako je već navedeno- za promet i servis medicinske opreme, kao i jedan od većih distributera uređaja i opreme za profesionalne vešeraje, kao i potrošnog materijala za svu navedenu opremu.
Ovo privredno društvo uspešno posluje od 2002.godine, i može se reći da u periodu od 18 godina nije nikada imalo privredni, prekršajni kao ni krivični postupak koji se vodio protiv nje, te samim tim ovakve optužbe mogu ozbiljno ugroziti buduće poslovanje iste. Vlasnik i osnivač privrednog društva je Zorica Šakan, diplomirani ekonomista , koji je prepoznala potrebu tržišta za pouzdanim partnerom  iz oblasti prometa i servisiranja medicinske opreme, i uspešno uspostavio dobro organizovani poslovni sistem, koji će moći da odgovori  na najviše zahteve najzahtevnijih klijenata kao i najodgovornijih projekata.

Iako u spornom članku nije navedeno, u PTM ŠABAC DOO ima 15 zaposlenih i to najviše inženjera, diplomiranih ekonomista i komercijalista koji svi zajedno svojim radom donose društvu godišnji promet od preko 1.500,000 evra, što se možete uveriti proverom finansijskih izveštaja iste. Lista korisnika usluga PTM ŠABAC DOO je povelika, i među kojima se nalaze najrespektabilnije svetske i domaće kompanije već dugi niz godina, a kao dokaz tome prilažemo spisak istih sa kojima ima dugogodišnju saradnju. Uvidom u taj spisak uverićete se da je portfolio ovog privrednog društva izuzetan i u samom vrhu ove vrste privrednog poslovanja.
Međutim, kako je navedeno u izvornom obliku ,,tokom vanrednog stanja  RFZO je zbog epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih od SARS-KOVID19 raspisao hitnu nabavku u vrednosti od milijardu i po dinara, namenjenih za opremu i lečenje  pacijenata obolelih od kovida. RFZO je u pregovaračkom postupku ponudu za nabavku sanitetskog i medicinskog materijala pozvala osam firmi koje se bave medicinskom opremom, među kojima se našao i PTM ŠABAC DOO, u vlasništvu Gojkovićeve sestre’’, portal Nova S objavljuje netačnu informaciju odnosno konkretnije da je supruga direktora Milorada Šakana, osnivač i član društva Zorica Šakan sestra Zorana Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo i člana kriznog štaba u borbi protiv korona virusa, te implicirajući da je na osnovu takvog srodstva došlo zloupotrebe službenog položaja, na osnovu kog je omogućeno zaključenje Okvirnog sporazuma br.75-5/20 za javnu nabavku sanitetskih i medicinskog potrošnog materijala. Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković i Zorica Šakan supruga direktora PTM ŠABAC DOO nisu rođeni brat i sestra, te samim tim ovakva informacija puštena u javni prostor je u suprotnosti sa članom 84. Zakona o Javnom informisanju i medijima, odnosno licu čije je pravo i interes povređeno netačnom informacijom daje pravo da tužbom zahteva, bez naknade da istoimeni medij objavi ispravku takve netačne informacije. Radi daljeg razjašnjenja situacije, i dozvolivši da je nenamernom greškom došlo do ovako ozbiljne netačne konstatacije, želimo da informišemo vaš medij kao i celokupnu javnost da se na poziciji direktora prodaje u PTM ŠABAC DOO,  nalazi Zoran Gojković, čovek istog imena kao i gorepomenuti nosilac javne funkcije.

Dalje, u istom novinarskom tekstu se navodi ”Tako je usred pandemije od Zorice Šakan kupljen stub za laparaskopiju od 87 miliona dinara, boce za dreniranje, hirurške staplere, ali i najsavremenije endoskopske video kapsule koje se, opremljene kamerom i LED svetlom, koriste za snimanje tankog i debelog creva. Ista firma je bila zadužena i za nabavku dezificijenasa, sistema za grejanje krvi i mantila za jednokratnu upotrebu u visini od 168 miliona dinara. U nabavci se za PTM našlo i oko 38 miliona dinara za hirurške komprese, kao i nesterilne pokrivače za operacione stolove za koje je izdvojeno skoro 50 miliona”.
Navedena medicinska  oprema i materijal su prema proceni RFZO bili neophodni budući da su sva moguća ostala novčana sredstva bila usmerena na borbu protiv KOVID19 virusa, dovodeći u opasnost ostale pacijente bolničkih centara.
Republički fond za zdravstveno  osiguranje je nakon predviđanja o pogoršanju stanja u društvu povodom KOVID19 pandemije  donete od strane stručne javnosti i uviđanja da se ista neće ostvariti u predviđenom obimu, otkazao navedeni ugovor, zaključenjem  Sporazuma o raskidu okvirnog sporazuma  br.75-5/20 za javnu nabavku sanitetski i medicinski potrošnog materijala br.jn. 404-3-110/20-70 za partije 21,22,23,24,25,26,36 i 37 od dana 14.08.2020.godine koji je zaveden pred RFZO  pod br. 404-858/20-11, koji vam dostavljamo na uvid kao dokaz da se deo navedene hitne javne nabavke nije izvršio, a koji se odnosi na dezificijense neophodne u borbi protiv KOVID-19 virusa, te samim tim navedeni sporazum ni kupoprodaja se nije obistinila, a pogotovu što isti nesprovedeni sporazum ni u kakvoj vezi nije sa navodnim krvnim srodstvom između pokrajinskog sekretara i člana društva. Na osnovu ovoga, sasvim je jasno da je cela vest objavljena od strane vašeg medija neistinita, da nije prošla prethodnu proveru, i da je puštena u javni medijski prostor bez razmišljanja o posledicama koje može izazvati po PTM ŠAVAC DOO.

Na osnovu svega gorenavedenog, molim Vas da objavite ispravku teksta u kojem ćete navesti da su informacije objavljene dana 07.09.2020. godine pod naslovom ”Korupcionaški skandal- sestra dr Gojkovića snadbevala RFZO” netačno prenete javnosti i da je prethodnim neproveravanjem tačnosti informacija ugroženo poslovanje i ugled PTM ŠABAC DOO i da potom objavite tačne i ispravne informacije.

Podsećamo, ime novinarke Ane Lalić dospelo je u fokus javnosti nakon što je objavljivala tekstove u kojima je pisala o navodnom katastrofalnom stanju u Kliničkom centru u Novom Sadu u jeku epidemije koronavirusa. Ove navode ubrzo je demantovao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading