Vučić o Jiju, vojsci Kosova, hrvatskim F-16, suficitu...

Autor: Tanjug

Vesti

29.10.2017

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sutra uveče saopštiti kako je odgovorio Hojtu Jiju, zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Izneću detalje razgovora. Svoj posao sam radio časno i pošteno. Pričao sam o nezavisnosti Srbije, nezavisnom odlučivanju, suverenom pravu da se građani Srbije pitaju za svoju budućnost. Hojt je profesionalac, političar, preneo nam je neke teške poruke, ne sasvim nove, samo iznete mozda s pojačanom intonacijama. Ja sam mu za oktavu više odgovorio i štitio suvereno pravo Srbije i građana Srbije da budu svoj na svome i da sami, suvereno, odlučuju o svojoj budućnosti - naveo je Vučić.

On je naveo da je bio dogovor da naprave zajedničko saopštenje i sačine ga konsenzusom.

Kada smo ga poslali, bili su iznenađeni tekstom, možda je bio brutalniji nego što su očekivali. Naši američki prijatelji verovatno su pomislili da ćemo pokušati da sakrijemo neku od tema ili da ih uvijemo u lepe oblande, kao što su to neki ranije činili - dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je taj tekst odražavao sve sa sastanka, od braće Bitići do paljenja ambasade. Bilo je, kako je rekao, priče i o uticaju Rusije, Kosovu i Metohiji, "što su najveća neslaganja".

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

"Ja sam na trećoj strani"

- Amerika nam je važna kao partner...Teško da bez dobrih odnosa sa SAD možemo da računamo na prosperitet. Ali, na budućnost ne možemo da računamo, a i kakva bismo zemlja bili da ne baštinimo naš slobodarski duh - istakao je.

Primetio je, kaže, po pitanju sedenja na dve stolice da su oni koji bi da učestvuju u sukobu o dve stolice podeljeni, pa su za jednu ili drugu stolicu 50 prema 50 odsto.

- Građani Srbije su 40 odsto za jednu stolicu, 10 odsto za drugu, a 50 posto su za nezavisnu Srbiju. E, ja sam na toj trećoj strani - poručio je Vučić.

"Ne možemo da učestvujemo u stvaranju vojske Kosova"

Na pitanje da li Srbija može da se složi sa formiranjem vojske Kosova, predsednik Vučić je rekao da Srbija u tome ne može da učestvuje.

- Neki pokušavaju da nas ubede da je to normalno. O tome vode razgovori sa predstavnicima Srpske liste, ali ne verujem da će time da se saglase - rekao je Vučić.

"Svakom Srbinu teško da gleda bučno licemerje"

On je poručio u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Katalonije da postoji samo jedno međunarodno pravo, koje ne može da se krši i gazi, a da je međunarodna zajednica pokazala "licemerje braneći ga u ovom slučaju, a istovremeno kršeći u slučaju Kosova".

- Mi smo na strani Španije, koja je pokazala iskreno prijateljstvo sa Srbijom iz svojih razloga, kao što su Katalonija ili Baskija, ali je za razliku od drugih to pokazala. Znam da je svakom Srbinu teško da gleda bučno licemerje svakog dana o poštovanju teritorijalnog integriteta - naveo je Vučić.

Ukazao je da je suočen svakim danom sa zahtevima međunarodnih predstavnika da mora da poštuje integritet Kosova, a da odgovara da mi imamo Ustav kojim nismo priznali nezavisnost Kosova i da ne može da im izađe u susret.

- Kada im kažem da integritet Srbije pre devet godina nije morao da se poštuje, kada to izgovorim, u sekundi razumem zašto dolaze stotine hiljada i milioni dolara sa ciljem da se oslabi Vučić i srpska vlada, kao i mnogi drugi koji ne misle kao oni - istakao je on.

Ukazao je da se sada glasno utrkuju u licemerju zaštite nečijeg integriteta, oni koji su pre toga pregazili jednu malu zemlju kakva je Srbija i rekli da ih baš briga za nas.

RepublikaFoto: Tanjug

"Tadić i Jeremić - jeziv kamen u cipeli"

- Katalonija je, kako je objasnio, protivpravno, ali u skladu sa načelom prava o samoopredeljenju, održala nekakav referendum, a na Kosovu nije ni bilo referenduma, osim onog lažnog iz 1991, kao i lažnog kačaničkog ustava. U Kataloniji je sve prošlo mirno, a na Kosovu su agresijom stvorili situaciju kakva je bila, i da se danas moramo suočiti sa takvom realnošću - rekao je Vučić.

On je kazao da imamo drugačiju realnost zbog koje smo delimično krivi sami, ali i patološko licemerje kojim se danas strašno brani integritet Španije, ali ne iz Španije, nego mnogih zemalja sveta od SAD do EU.

- Krivi smo mi jer moramo spoznati kakvi smo idioti bili kada smo poslali zahtev pred Međunarodni sud pravde kojim je Kosovo dobilo legitimitet za svoje delovanje. Imali smo tada na vlasti takve ljude kao što su Tadić i Jeremić. To nam sada predstavlja jeziv kamen u cipeli u svim razgovorima“ - ukazao je on.

Vučić je rekao da moramo da gradimo mir, spoznamo da je Srba na Kosovu i Metohiji šest do osam odsto, a ne 80 procenata, da u Srbici gotovo nema Srba, iako bi toponim ukazao na drugačiju sliku.

"Suficit u oktobru 8 do 9 milijardi"

Predsednik Srbije je izjavio da u oktobru očekuje suficit od 8 do 9 milijardi.

Takođe je istakao da se narednih nekoliko dana očekuje pomoć od po 5.000 dinara za penzionere, a da bi trebalo da bude podrška i za vojnike, policajce...

Naveo je da će Srbija kada završi Koridor 10 od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije imati najviše kilometara autoputa, a pre 15 godina imala je skoro dva puta manje od Hrvatske.

- To govori o onome što smo u međuvremenu učinili - primetio je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Milan

29.10.2017 11:55

Srbija se gradi i ekonomski napreduje. Treba će još vremena da se isprave greske i saniraju posledice koje su napravili Jeremić i Tadić.

Bane

29.10.2017 12:06

Kosovo je naša srpska svetinja,tako je bilo,tako će i vazda ostati.

max

29.10.2017 12:17

Cenim to kod Vucica sto ne dozovljava da nam drugi kroje sudbinu.

Dragan

29.10.2017 12:19

Vučić je realan i iskren čovek, a američki izaslanik beskrajno drzak.