Radović: Protest u Smederevu ima političku pozadinu, ekološke teme su samo maska!

Autor: Republika

Vesti

22.08.2020

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović izjavio je da se današnji protest građana protiv zagađenja u Smederevu koristi isključivo u političke svrhe, a ne u svrhu rada na poboljšanju kvaliteta vazduha ovog grada.

RepublikaFoto: Tanjug
Filip Radović

- Za razvoj i budućnost jednog grada kao što je Smederevo pogubno je da se nezadovoljstvo građana upotrebljava u političke svrhe. Nažalost to se upravo čini današnjim protestom - naglasio je Radović. On je objasnio da je pre svega važno da stanovnici Smedereva znaju da se Analizom rezultata na jednostavan način može imati uvid u činjenice.  

- 2011. godine bilo je čak 256 dana sa prekoračenjem srednjih dnevnih koncentracija zagađujućih RM 10 čestica dok ih je prošle 2019. bilo čak duplo manje. To naravno nije dovoljan rezultat i plan je da i dalje vredno radimo i investiramo u poboljšanje kvaliteta vazduha i zaštitu životne sredine grada Smedereva ali je veoma važno da se građanima predoče pravi podaci - rekao  je Radović .

Radović ističe da zahvaljujući velikim ulaganjima u merne stanice i laboratorije za analizu  danas na najseavremeniji način merimo kvalitet vazduha a da nam iformacione tehnolgije omogućavaju da lako i brzo dođemo do dobijenih podataka.  

- Veoma je važno i da naglasim da rezultati merenja kvaliteta vazduha nikada nisu bili transparentniji. Uz pomoć informacionih tehnologija na aplikacijama i sajtu Agencije za zaštitu životne sredine građanima su u svakom trenutku  svi rezultati merenja dostupni. Uložoli smo i u merne stanice koje su danas savremene i odgovaraju evropskom standardu - objašnjava  Radović.

Direktor agencije za zaštitu životne sredine dodaje i da  se pre nekoliko meseci sastao sa Ekološkim pokretom Tvrđava, predstavnicima Železare kao i lokalnim stanovništvom sa temom mera u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha u Smederevu i okolini.

- Trebalo bi da svi imamo zajednički,  isti cilj a to je rad na poboljšanju kvaliteta vazduha u Smederevu. Građani Smedereva nemaju ništa od politizacije ove teme osim da budu zloupotrebljeni - zaključio je Radović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading