(VIDEO) Vučić obišao radove u Hramu Svetog Save: Hvala Putinu i Gaspromu na donaciji od 10 i po miliona evra

Autor:

Vesti

20.08.2020

09:04 >> 09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej obišli su radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej obilaze Hram

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

Predsednik se zahvalio Putinu i Gaspromu na donaciji od 10 i po miliona evra.

- Ovo je velika stvar za sve ljude koji poštuju Srbiju. Jedan je od tri najveća pravoslavna hrama u svetu. Hram će biti u potpunosti završen pre kraja oktobra, postaće jedno od najvažnijih mesta okupljanja našeg naroda, ali i turista jer je teško pronaći ovakvo mesto - istakao je Vučić.

Predsednik kaže da je Hram Svetog Save postao nova Sveta Sofija.

- Država je mogla jer je neuporedivo uspešnija nego kada je bila pre 20, 30 godina i zato je mogla novčano da pomogne. I nikada to ne bismo postili da patrijarh Irinej nije brinuo o tome  i uvek brine o životu i opastanku našeg naroda. Bez patrijarha Irineja završetak ovog hrama bio bi nemoguć - poručio je Vučić.

Predsednik kaže da je u poslednje tri godine uloženo 43 miliona evra ubedljivo više nego u poslednjih 50 godina, jer je država bila efikasna.

- Vaše svetosti, dame i gospodo novinari, spremio sam govor ali moram da priznam da nisam ni sanjao da ćemo kroz skele moći da nazremo koliko će veličanstveno izgledati Hram - rekao je predsednik obraćajući se medijima.

Obraćanje patrijarha Irineja

- Pored svih naših tragedija, Bogu hvala, evo Hram privodimo kraju. Sto i više godina traje gradnja i to nije čudno, jer se u svetu hramovi grade po 150 godina. Najveće hvala državi koja je shvatila smisao i značaj Hrama koji se podiže na mestu gde su spaljenje mošti Svetog Save. Nadamo se da će to biti jedan veličanstveni Hram u širom hrišćanskom svetu - rekao je patrijarh u obraćanju medijima.

- Nadamo se da će to biti jedan veličanstveni Hram, to će biti ponos naš, ponos svih nas malih i velikih. Videće se da sve ono što smo žrtvovali nismo žrvovali uzalud i posebno želim da se zahvalim svim priložnicima Hrama. Posebno me je oduševila jedna žena iz Čikaga, koja je dala 10.000 dolara za Hram, ona je čitav život plela i čuvala taj novac i onda ga je dala za Hram, to je tada bio ogroman novac za nju, ali i za nas. Najveću pomoć smo dobili od države i to je veoma važno - rekao je patrijarh.  

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen

- Posebno sam ponosan što se, posle više od sto godina, sve ovo završava, i u vreme kada sam predsednik. Jedva čekam da nas zbog toga svi napadnu, ali iza nas moraju da ostanu dela. Hram je važan, ne samo za vernike, već i za svakoga od nas. Ovde je najveći mozaik u celom svetu, koji su radili najveći majstori na svetu. Sve izgleda predivno i ljudi će za dva meseca moći da se raduju svom Hramu - kaže Vučić.

- Ovo će biti vrhunac hrišćanske umetnosti - rekao je patrijarh.

Vučić je dodao da će negde ostati zapisano da je u vreme patrijarha Irineja završen Hram Svetog Save, a da je malu pomoć u tome dobio i od države. Patrijarh se zahvalio za svaku podršku i pomoć, ističući da pomoć nije došla samo u novcu.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen

Ikonostas će, prema rečima predsednika, biti najlepši od svih u pravoslavnom svetu.

- I nas su kritikovali da sve što radimo, radimo veliko i megalomanski. Zamislite da imamo male snove... Ali, uvek je tako bilo - rekao je Vučić.

- Nećemo se namučiti i završićemo - rekao je predsednik i dodao da je ponosan na sve što je urađeno u prethodne tri godine.

Vučić podseća da je čitav Pariz ustao protiv građenja Ajfelove kule, a da je ona danas najposećenija turistička destinacija.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen

- Vaša svetosti, izgledaće neverovatno - rekao je predsednik obraćajući se patrijarhu na početku obilaska Hrama. 

Hram Svetog Save

Hram će biti jedan od tri najveća u pravoslavnom svetu i moći će da primi oko 10.000 vernika. Prema ranijim najavama, centralnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save u oktobru, trebalo bi da priustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Rusija je i uložila značajna sredstva u oslikavanje Hrama, ruski umetnici rade na ukrašavanju kupole, a timove domaćih i ruskih majstora predvodi ruski akademik Nikolaj Muhin, glavni autor i tvorac mozaika.

Inače, mozaik od stakla i kamena učiniće kupolu najvećom u pravoslavnim hramovima, a samo još jedan hram - Pećka patrijaršija, ima prikaz Vaznesenja u kupoli. Radi se od lomljenog stakla, što će, uz posebnu svetlost, stvarati utisak da se likovi svetaca pokreću. Ukrašavanje unutrašnjosti Hrama impozantan je poduhvat, kao i što je bila i sama izgradnja objekta.

Više od 15.000 kvadrata u Hramu biće pod mozaikom, što nije slučaj ni u jednoj pravoslavnoj svetinji. U izradi mozaika korišćeni su najkvalitetniji malteri, prohromske mrežice i vezivna sredstva, što bi trebalo da garantuje vrhunski kvalitet i trajnost.  Oltarski ikonostas biće izrađen u kamenu (karara mermer) sa prikazima u mozaiku. Radovi se izvode i na izradi čak 300 polijeleja (lustera) za hram, od kojih je najveći centralni polijelej prečnika 20 metara i težine skoro 14 tona.

Akademik Muhin autor je i centralnog polijeleja, koji ce biti izrađen u bronzi, sa ugrađenim ikonama na drvetu. Završetak svih radova očekuje se u oktobru, kada ce Hram Svetog Save biti otvoren u okviru velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Inače, predsednik Rusije je sa Vučićem i patrijarhom već posetio Hram Svetog Save u januaru 2019, kada su dvojica predsednika i patrijarh simbolično na ikonu Isusa Hrista postavila po tri kamenčića - crveni, plavi i beli, u bojama srpske i ruske trobojke i potpisali se na maketu mozaika.​  

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen

Rekao je da mu patrijarh nije verovao da će biti novca, ali da mu je obećao da će se posao završiti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Sandi

20.08.2020 09:17

Ovo je cvrst dokaz dobre saradnje crkve i drzave...

Micka

20.08.2020 09:17

Zaista veoma lepa slika...

Glasinac

20.08.2020 09:19

Ovo je zaista veličanstveno.

Dejan

20.08.2020 09:20

Hram Svetog Save biće nova Aja Sofija pravoslavni sveta.