BOJAN KLAČAR ZA SRPSKI TELEGRAF: Najrealnija Vlada SNS, SPS i SVM

Autor:

Vesti

20.08.2020

03:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čini se da je koalicija SNS, SPS i SVM i dalje najrealniji scenario u kojom bi se našlo mesta i za koalicione partnere naprednjaka, posebno SDPS i PUPS, kaže u razgovoru za Srpski telegraf izvršni direktor Cesid Bojan Klačar. Ali to ne isključuje vanredne parlamentarne izbore, koji su, naprotiv, relativno izvesni - možda već na proleće ili krajem sledeće godine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Bojan Klačar

Prošlo je gotovo dva meseca od izbora 21. juna. Očekuju li nas kakva iznenađenja u novoj vladi, čiji je rok za formiranje 3. novembar?

- Iznenađenja su moguća na ministarskim pozicijama, uvek ih je bilo, a posebno je moguće sada jer se za neke pozicije čak ni u medijima ne pominju imena. Moguće je da će pozicija nekih partnera biti drugačija kroz smanjivanje ili preraspodelu ministarskih resora. Vučić će voditi računa da zadrži ključna imena u Vladi, ali će se potruditi i da uvede neka nova lica, ne potpuno nova, nego neka koja do sada nisu bila u prvom planu. Ipak, ne treba očekivati da će ta iznenađenja biti radikalna, male su šanse da ih bude na premijerskom mestu i takođe su male šanse da se dese neka krupna iznenađenja na strateškom planu, odnosno na odabiru partnera.

Pasiviziranje Šapića

 Počelo je formiranje vlasti i na lokalu, pa je tako u opštini Stari grad čine SNS, SPS, SPAS i Metla. Ovaj primer iz beogradske opštine nije naznaka, kako su to u delu javnosti tumačili, modela buduće Vlade?

- Ne nužno jer je mnogo važnija Vlada, na primer, ona u Vojvodini formirana brzo i identična je trenutnoj koaliciji. Razloge za ovakvu koaliciju na Starom gradu treba tražiti ili na nivou poruke SNS socijalistima (da su smenjivi, da postoje zamene), čime im se otežava pregovaračka pozicija za nacionalni nivo ili, što je realnije, kao pasiviziranje Šapića i otvaranje puta za koaliciju na beogradskim izborima 2022. godine.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić kazao je da će predložiti dva koncepta - prosta koalicija sa jednom partijom i koncentraciona vlada, u čijem slučaju bi usledili izbori 2022, kada je termin i za predsedničke izbore?

- Izvesnija je opcija proste koalicije i to koalicije između SNS, SPS i SVM i u kojoj bi, naravno, našli mesta svi koalicioni partneri naprednjaka, posebno SDPS i PUPS. To svakako ne isključuje mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, čak se čini i da je to relativno izvesna stvar. Vanredni izbori mogu da idu sa predsedničkim i beogradskim na proleće, ali mogu da idu i sa vanrednim beogradskim izborima, na primer, krajem sledeće godine.

To ne isključuje mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, čini se čak da su relativno izvesni

Zašto?

- Razlog zašto je ovo realniji scenario jeste što se Srbija ne nalazi u tolikoj krizi da bi se pravila koncentraciona vlada i, drugi, što prosta koalicija daje SNS i pun legitimitet i podelu odgovornosti, posebno sa SPS. Dodatno, pravljenje koncentracione vlade bi značilo i smanjivanje pluralizma u političkom životu, što nije kratkoročni interes naprednjaka.

 

 

 

Opozicija traži formulu

Kako ocenjujete stanje u opoziciji?

- Opozicija je u novoj fazi prekompozicije. Očito je da se traži formula nastupa na predsedničkim i gradskim izborima. Stanje je vrlo slično ako ne i isto kao pre izbora: fragmentisana opozicija, dodatno podeljena odnosom prema bojkotu. Na stanje u opoziciji će prevashodno uticati sposobnost pravljenja sinergetskih koalicija i kvalitet imena za buduće predsedničke i gradske izbore.

Ako se, dakle, u SNS opredele za koaliciju sa jednom partijom, veće šanse da ide u opoziciju ima SPAS?

- Iako je teško znati interne stvari u SNS i njihove kalkulacije, čini se da je mnogo veći politički interes naprednjaka da naprave koaliciju sa SPS. Zašto? Tri su razloga. Najpre, politička težina SPS je mnogo veća nego SPAS, pa je i podela odgovornosti značajniji faktor. Drugo, pravljenje koalicije sa SPS tu stranku zadržava u vlasti i na taj način se bira da ne budu opozicija (SPS je opasnija opozicija nego SPAS). I treće, uključivanjem SPS naprednjaci ih pasiviziraju i kontrolišu jer dele isto biračko telo. Jedini interes za SNS da uključi Šapića jesu moguće kalkulacije oko beogradskih izbora 2022. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading