CVETA IM BIZNIS: "Junajted medija" kupuje radio-stanice po Srbiji

Autor:

Vesti

11.08.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, i njegov dugogodišnji poslovni partner i medijski magnat Dragan Šolak ne prestaju da šire poslovnu imperiju pošto je, posle televizija i portala, u planu kupovina radio-stanica po Srbiji. "Junajted grupa", gde je jedan od čelnika Šolak, pregovara o kupovini TDI, Hit FM, Jat i Karolina, otkriva Srpski telegraf.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Dragan Šolak

Ove četiri radio-stanice u vlasništvu su preduzeća "Maxim media plus", čiji je vlasnik i direktor Miloš Krdžić. U direktnom vlasništvu tog preduzeća za komunikacije i medije jesu - TDI, Jat i Karolina, a posredstvom firme LITE FM i radio Hit FM.

- Kupovina i radio-stanica posle televizija, novina, portala samo je nastavak širenja političko-medijske imperije Đilasa i Šolaka. Plan je da pokupuju koja god glasila mogu, kako u Srbiji tako i u regionu, i potom od njih naprave opozicione medije kako bi im onda služili za napade na vlast. Pregovori "Junajted grupe" i "Maxim medije" uveliko su u toku - priča dobro upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

Naročito su se, kako ukazuje, aktivirali ove godine. Tako je Đilas baš uoči kampanje za junske parlamentarne izbore pokrenuo portal Direktno. Gotovo istovremeno pokrenut je i portal NovaS, koji je deo imperije Šolaka, osnivača SBB i jednog od čelnika "Junajted grupe", u okviru koje posluju i televizija N1, Nova S, Grand... Uz to, "Junajted grupa" je pokrenula produkciju trećeg informativnog programa "Njuzmaks adria", koji će do kraja godine prerasti u poseban televizijski kanal sa centrima, osim u Srbiji, i u BiH i Hrvatskoj. Preuzimaju i operatere u Hrvatskoj, Bugarskoj...

Kupuju u Hrvatskoj, Bugarskoj, Albaniji...

- "Junajted grupa" (JG) za 20 godina poslovanja kupila je i integrisala više od 100 kompanija

- 300 miliona evra uložili 2019. u TV sadržaj, fiksnu i mobilnu mrežu

- JG za 220 miliona evra kupio hrvatskog mobilnog operatora "Tele2", a dogovorena i kupovina "Vivacoma", najvećeg telekomunikacionog operatora u Bugarskoj za, kako se navodilo, 1,2 milijarde evra (mart 2020.)

- JG kupio preostalih 49 odsto "Grand produkcije", za šta je plaćeno 15 miliona evra, pošto su 2014. već kupili paket akcija od 51 odsto (novembar 2019.)

- JG kupio 100 odsto udela u kompaniji "Direct medija" na tržištima Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, što je uključilo i TV Pink BiH i Pink Crna Gora (jun 2018.)

Očigledno je, prema oceni politikologa Marka Matića, da "Junajted grupa" pokušava da uveća portfolio, ali i da pojača politički i medijski uticaj koji obilato koristi u zaštiti poslovnih interesa.

- Sve investicije "Junajted grupe" imaju i političke kalkulacije zato što gde god da je poslovao Šolak je nastojao da medijskim i političkim uticajem zaštiti svoje poslove i prikrije nezakonitosti u poslovanju svojih kompanija. S obzirom na to da je na tržištu kablovske televizije naišla na snažnu konkurenciju "Telekoma Srbije", Šolakova "Junajted grupa" započela je intenzivna ulaganja u drugim oblastima. To se vidi i po pokušajima osnivanja regionalne kopije "Amazona", ali i pokušajima kupovine radio-stanica i regionalnih mobilnih operatera - zaključuje za Srpski telegraf Matić.

Đilas nije bio dostupan za komentar, a na pitanja Srpskog telegrafa poslata prošle sedmice iz "Junajted grupe" i "Maxim medije" do zaključenja broja nisu odgovorili.

Boško odjavio Đilasa i SZS

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Boško Obradović

U Beogradu je juče formirana Udružena opozicija Srbije, koju čine stranke doskorašnjeg Saveza za Srbiju, osim pokreta Dveri, kao i još nekoliko udruženja i sindikata koji su sa Savezom sarađivali i ranije.

Cilj Udružene je, prema rečima Janka Veselinovića, isti - smena vlasti svim raspoloživim sredstvima nenasilne političke borbe, koja, kaže, uključuje i sve oblike građanske neposlušnosti.

Predsednik SSP Dragan Đilas je rekao da nijedna organizacija sama nije dovoljno jaka da zada jak udarac režimu.

- Udružena opozicija Srbije je spremna da sarađuje sa svima kojima je istinski cilj da se promeni sistem, a ne da mi dođemo na ta mesta gde sede neki drugi - rekao je Đilas.

Upitan da li će Udružena opozicija Srbije zajedno nastupati na predstojećim izborima i da li će imati zajedničkog kandidata, Đilas je odgovorio da nije realno da se već sada govori o izborima 2022. godine.

Udruženu opoziciju čine Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića, Demokratska stranka Zorana Lutovca, kao i Građanska platforma, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Državotvorni pokret Srbije, Narodni pokret Srba sa KiM, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Udruženi sindikati Srbije Sloga, Šumadijska regija i Đorđe Vukadinović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading