VUK OTKRIVA NEPOZNATE DETALJE: Milošević izdao Krajnu jer mu je obećano Kosovo

Autor:

Vesti

06.08.2020

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vreme obeležavanja godišnjice hrvatske genocidne akcije na svetlo dana izlaze nova svedočenja u kojima se tvrdi da je "Oluja" bila plod dogovora Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana.

Foto: Ilustracija

- Na Dedinju su znali šta se sprema i pomogli planski i saveznički Hrvatima da akcija bude uspešna i munjevita. Milošević je odbacivao plan Z-4, kojim bi Srbi dobili široku autonomiju u okviru Hrvatske jer se plašio sličnog scenarija i na Kosovu. Slom RSK i egzodus Srba uklopiće se u njegovu verziju 2-K: na isti način na koji će krajiški Srbi biti prepušteni Tuđmanovom maču, njegovom maču moraće biti prepušteni kosovski Albanci. Etničko čišćenje Srba za etničko čišćenje Albanaca. Krajiški poraz za kosovsku pobedu - tvrdi Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove i nekadašnji šef diplomatije.

Tvrdi da su "na Dedinju znali šta se sprema na Pantovčaku i planski i saveznički pomogli Tuđmanu da "Oluja" bude uspešna i munjevita".

MARTIĆU JE HLADNO REKAO: UBIJTE SE!

RepublikaFoto: ST/ Đ.KOJADINOVIĆ
Milisav Sekulić

O Miloševićevoj izdaji Srpski telegraf je pisao u nekoliko navrata, a za naš list je svedočio i general Milisav Sekulić.

- Imali smo zajednički plan dejstava, vojska RS, JNA i SVK, kojim je predviđeno da u slučaju radikalne agresije sve tri vojske stupaju u rat. Bio je 4. avgust, 10 sati pre podne. U jednoj kancelariji su Mrkšić i Martić. Došao sam kod njih i slušao razgovor Miloševića i Martića, koji je tražio od Miloševića da uradi nešto u skladu s tim planom, a ovaj je odbijao. Martić ga je molio: "Digni bar avione, nemoj leteti prema Zagrebu." Milošević je i to odbio. Onda ga Martić pita: "A šta ja da radim, gospodine predsednice?" Ovaj mu kaže: "Ubijte se!"

Na pitanje zašto je Milošević odbio da pomogne, Sekulić kaže:

- Zato što je verovao Tuđmanu više nego bogu. On je s njim sarađivao i slepo mu verovao. U brionskim transkriptima piše da su Milošević i Tuđman imali dogovor da se, kada počne rat, narod potera jedno 15 kilometara u Republiku Srpsku i da se posle toga vrati da bi se oborio Martić. Kao da nisu mogli drugačije da ga smene! Ali kada se narod povukao, 24.000 kuća su porušili, tako da narod i da je hteo da se vrati, ne bi imao gde.

- Iz Krajine su povučena ubojita oružja, a general Ratko Mladić, zapovednik vojske bosanskih Srba, povučen je na istok, 500 kilometara daleko od Knina, da napadne Žepu i Srebrenicu, uz samu granicu sa Srbijom - optužuje Drašković.

Dodaje da je Milošević sprečio krajiške Srbe da potpišu međunarodni plan Z-4.

- Tim sporazumom Srbima u Hrvatskoj je ponuđena federalna, u mnogo čemu i konfederalna Srpska Krajina, koja bi imala svoj parlament, vladu, predsednika, zakone, sudove, policiju, grb i zastavu, čak i sopstvenu monetu i pravo da RSK sklapa i međunarodne ugovore. Čim su detalji plana obelodanjeni, ratno-huškačka mašinerija u Beogradu uzvratila je propagandnom ofanzivom da je reč o "podmukloj antisrpskoj zaveri Vašingtona, Berlina i Vatikana", a karavani političara, vladika, oficira DB, akademika, pisaca krenuli su u Krajinu da agituju protiv Z-4 - tvrdi Drašković.

Odbio da primi ambasadore

Franjo Tuđman i Slobodan Milošević

Glavni promoteri Z-4 bili su američki i ruski ambasador u Zagrebu Piter Galbrejt i Leonid Kerestendžijanc, koji su Tuđmanu, koji se žestoko protivio, održali čas iz istorije, nabijajući mu na nos ustaški genocid i zahtev da Srbi dobiju najviši stepen samouprave, pa hrvatski predsednik na kraju pristaje, napominje Drašković.

Potom nastavlja da su dvojica ambasadora, zadovoljni što su slomili Tuđmana, otišli u Knin da plan potpiše i Milan Martić, koji zaprepašćenim posrednicima saopštava da od potpisa nema ništa jer je tako naredio Milošević.

- Ovim ste i srpskom narodu i sebi potpisali smrtnu presudu, izgovara tada ruski ambasador krajiškom lideru. Ipak, da bi spasli što se spasti može, odlaze u Beograd kako bi umilostivili Miloševića, ali on odbija da ih primi. To je bio kraj - kaže Vuk Drašković.

Odbijanjem plana Tuđman je dobio odrešene ruke za "Bljesak" i "Oluju" i time jednim udarcem ubio dve muve: nije morao da prihvati po njegovu zemlju katastrofalan plan i da zauvek protera Srbe iz Hrvatske, zaključuje Drašković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nikola

06.08.2020 07:49

Ma kako da ne, isfrustrirani Vuk Draskovic i njegova svedocenja za koja se zna koliko su pouzdana (nikako)...