Kosovo posvađalo Obradovića i Đilasa: Dveri odbile članstvo u novom Savezu

Autor:

Vesti

05.08.2020

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članice sada već bivšeg Saveza za Srbiju i stranke i pokreti koji su bojkotovali izbore formirali su novu organizaciju Udruženu opoziciju Srbije, u kojoj neće biti pokreta Dveri.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Boško Obradović i Dragan Đilas

- Iako su se Dveri opredelile da ne pristupe Udruženoj opoziciji Srbije, izražena je obostrana spremnost za saradnju u borbi za slobodne medije, regularne izborne uslove i obnavljanje demokratije u Srbiji - stoji u saopštenju nove koalicije.

 

Potpredsednik Dveri Ivan Kostić potvrdio je da ovaj neće biti deo Udružene opozicije Srbije i da će početkom septembra predstaviti novu verziju starih Dveri, sa novim programom i novim ljudima. Kostić je rekao da je za Dveri u ovom trenutku prioritet odbrana KiM, što, kako kaže, znači da ta stranka ne može da bude deo novog političkog saveza opozicije ako u njegovom programu na prvom mestu nije očuvanje KiM u sastavu Srbije.

Različito i o "Oluji"

Foto: Ilustracija

Dveri i Đilasova Stranka slobode i pravde juče su izneli dijametralno suprotne stavove i po pitanju "Oluje". Obradovićeva stranka saopštila je da obeležavanje zločinačke akcije uz koncert Tompsona i ustašku ikonografiju užasava i upozorava da se fašizam povampirio i da predstavlja potencijalnu opasnost za ceo region, kao da je Hag oslobodio sve krivce za ovaj genocid.

S druge strane, SSP ocenjuje da "srpska vlast zloupotrebljava i manipuliše 'Olujom'" i da je godišnjica prilika za istorijsku pouku za sve narode zapadnog Balkana - da se okrenu budućnosti, evropskim vrednostima i dobrosusedskim odnosima i da nikada više ne dozvole ekstremnim političkim elitama da ih uvlače u ratove i zločine.

- Dveri su u Savez za Srbiju ušle zato što je počivao na 30 programskih tačaka, a za nas su posebno bile važne dve tačke posvećene KiM, u kojima se jasno naglašavalo poštovanje Ustava i Rezolucije 1244, kao i nepristajanje na priznavanje lažne države Kosovo. Pošto formiranjem Udružene opozicije Srbije prestaje da postoji Savez za Srbiju i više ne važi pomenutih 30 tačaka, Predsedništvo Dveri je donelo odluku da ne bude deo tog novog opozicionog saveza i da svoju dalju političku aktivnost nastavi nezavisno - rekao je Kostić.

 

Dveri, kaže, ostaju spremne za tehničku saradnju sa svima u opoziciji oko zajedničke borbe za slobodu medija i demokratske izbore, ali svoj put dalje nastavljaju samostalno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Bane

05.08.2020 07:37

Jedina evropska vrednost je - nacizam.

časlav

05.08.2020 08:25

Neće ljudi da se potčinjavaju Đilasu.