(VIDEO) POMEN ŽRTVAMA! Vučić: Nisu uspeli da zabrane da nosimo srpsko ime i prezime

Autor: republika

Vesti

04.08.2020

17:33 >> 19:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje obeležavanju 25. godišnjice hrvatske akcije "Oluja" u Sremskoj Rači, nedaleko od tromeđe Srbije, Hrvatske i BiH. U toj akciji proterano je između 220.000 i 250.000 Srba iz svojih domova u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

RepublikaFoto: Tanjug

Obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" pored predsednika Srbije prisustvuju i Ana Brnabić, Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Nikola Selaković kao i patrijarh srpski Irinej sa svojom svitom.

 

 

Patrijarh Irinej sa sveštenstvom SPC služi parastos za sve žrtve zločinačke akcije Oluja.

RepublikaFoto: tanjug

- Okupili smo se da obeležimo jedan tragičan događaj koji je zadesio naš narod. I taj događaj nije došao od nekog nepoznatog naroda, već od naroda sa kojim delimo isti jezik i sa kojim smo godinama delili i dobro i zlo. Jedina krivica našeg naroda je što su bili etnički Srbi. To su platili hiljadama žrtava. Ova krivica plaća se životom od 1941. godine do dan danas. Ovaj događaj doživljavamo kao najtragičniji u istoriji, a naša braća Hrvati ga slave kao najveseliji - rekao je patrijarh Irinej.

Foto: Tanjug

Pored državnog vrha Srbije i Republike Srpske, obeležavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovaće deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Vučić i Dodik otkrili spomen ploču na mostu i položili vence

RepublikaFoto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik otkrili su večeras spomen ploču na mostu na Rači, u znak sećanja na sve stradale i prognane Srbe u "Oluji", koji su tim mostom prešli u Srbiju.

Vučić i Dodik su zatim položili vence na spomen ploču, nakon što je patrijarh Irinej služio pomen stradalima.

Most na Rači je nemi svedok stradanja i patnje Srba 1995. godine, koji su izbegli iz Krajine, u napadu hrvatske vojske i policije u akciji "Oluja".

Preko tog mosta, koji spaja Semberiju sa Srbijom, spasavajući svoje živote i živote svoje dece od zločina i sigurne smrti, kao žrtve etničkog čisćenja, na stotine hiljada Srba prešlo je tim mostom i došlo u Srbiju, u kojoj su našli utočište i nadu.

Na spomen ploči nalazi se ova poruka, kako bi bila urezana u svest svih budućih naraštaja.
 

- Pesma Branka Ćopića bila je pesma za nacističke zločine, a posle 1995. godine odnosi se na ustaška nedela. Svi stradali su nas zavetovali da ne dozvolimo da se zločin ponovi bilo kojem srpskom detetu. Naša osveta je mir, sloboda, što i danas postojimo i što srpski narod ima svoju slobodu u RS i u jednoj i jedinoj državi Srbiji. Naša osveta je i što postoje Srbi, jer da se ostvario plan onih koji su nas progonili, Srbi više ne bi postojali. Oluja je za svakog od nas deo plana koji je sprovodila NDH. Hrvati danas slave "domovinsku zahvalnost". Za šta im je ta zahvalnost?! Zato što su spalili 20.000 kuća?! Ubili 1.500 žena i dece?! Proterali 250.000 ljudi?! Niko do sada nije uspeo da ponizi Srbe jer nas nisu porazili. To im je bila želja, da nas poraze i da nestanemo - rekao je Dodik.

RepublikaFoto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić da je ponosan što u Hrvatskoj "nisu uspeli da zabrane da nosimo srpsko ime i prezime".

RepublikaFoto: Tanjug

- Moramo da otkrijemo sve užase koje su Srbi iskusili, a samo mala Srbija je bila prihvatljiva mnogih zapadnim silama, ali mnogima oko nas. Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli -  rekao je predsednik.

- Ujedinjeni možemo sve, razdvojeni ništa, i bili bismo slabi kao i te 1995. Ponosan sam jer srpska suza ponovo ima roditelja, što nam nisu zabranili naše prezime, što imamo svoju državu. Više agresije na nazivamo kampanjama... Zato sam zahvalan i Dodiku, ali i svim Srbima koji su razumeli da moramo da poštujemo sami sebe - rekao je on.

Foto: Tanjug

- Samo mala Srbija je bila prihvatljiva mnogih zapadnim silama, ali mnogima oko nas. Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli - rekao je predsednik.

Vučić je naglasio da se u svetu napravio zid ćutanja o Jasenovcu.

- I mi svi gledamo i ne verujemo šta gledamo i šta slušamo. Srbi koji su ubijani samo jer su Srbiji. Da u Dubici nismo imali mladića za vojsku ni 10 godina posle Drugog svetskog rata-  naglasio je Vučić i dodao da su Srbi uspeli da podignu glavu i kažu da Srbija živi.

RepublikaFoto: Tanjug

- Što se tiče onih koji ćute o najtežim zločinima. Naše je da im kažemo da mi pomirenje želimo, mir da, ali poniženje nikada. Nismo vas terali nikada da priznate genocid, koji je očigledan, samo kažite "da znamo da je u Jasenovcu stradao ceo jedan narod jer su nosili srpsko ime i prezime - dodao je predsednik.

On se osvrnuo i na najave da će srpski predstavnici učestvovati u proslavi Oluje u Hrvatskoj, dodavši da nećemo slaviti ubijanje Srba.

- Al nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i pričamo kako su to veliki koraci. Hoćete da slavimo da bismo dobili aplauze u Evropi... nećemo da slavimo ubijanje Srba. Ne pristajemo na poniženje! Pomirenje da, poniženje nikada - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug

Od 4. do 7. avgusta 1995. godine hrvatske snage etnički su od srpskog stanovništva očistile teritoriju Banije, Like, Korduna i Severne Dalmacije, odnosno tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

 

 

Ubijeno je više hiljada civila a proterano oko 250.000 ljudi, uglavnom u Srbiju i Republiku Srpsku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Vlajko77

04.08.2020 17:57

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje obeležavanju 25. godišnjice hrvatske akcije "Oluja" u Sremskoj Rači !

Branko

04.08.2020 18:04

Oluja je bio završni cilj proterivanja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske.

BozaB

04.08.2020 18:06

Poklane Srbe necemo zaboraviti i oprostiti.

Kosta

04.08.2020 18:15

Mislili smo da se događaji iz Drugog svetskog rata nikad neće ponoviti. A onda je došla Oluja, isterano je stotine hiljada Srba sa svojih ognjišta, od naroda sa kojim je zajedno živeo. Da se ne zaboravi, zbog svih onih koji su platili životima.