(VIDEO) KRIZNI ŠTAB: Najviše zaraženih i dalje u Beogradu i Novom Sadu, smanjen pritisak na zdravstveni sistem

Autor:

Vesti

04.08.2020

13:07 >> 13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na konferenciji za novinare, Krizni štab je i danas u Palati Srbija izneo najnovije informacije o koronavirusu u našoj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Prema najnovijim podacima, korona virusom je u Srbiji u poslednja 24 sata zaraženo287 ljudi, a preminulo je još 7 osoba.

U KCB Dragiša Mišović hospitalizovano 8 dece, a na ginekologiji 4 trudnice.

Epidemiloška situacija na teritoriji Srbije je dosta pozitivnija nego prethotnih dana te se primećuje smanjenje tendencije bolesti.

Apsolutni broj je i dalje najveći u Beogradi kao i u Novom Sadu, registrovan je i smanjen pritisak na zdravstveni sitem. Te je u poslednja 24 časa hospitalizovano 288 osoba.

 

 

O starosnoj strukturi pacijenata

- Mere i dalje ostaju na snazi, pošto i dalje daju rezultate. Prethodnih dana beležimo pomeranje uzrasne distibucije ka starijim grupam. Što se tiče ustanova socijalne zaštite, registrujemo određen broj obolelih koji tamo žive kao i među zaposlenima. To su ustanove koje imaju najstrožije mere prevencije. Poučeni iskustvom iz Niša znamo koje su posledice kada virus tu uđe, i to je najranjiviji segment našeg društva. Moramo o toj grupi voditi računa - kazala je ona.

- Imamo zaražene zdravstvene radnike, te njihovi kontakti ne mogu da dolaze na posao i to je opravdano. Sve osobe koje imaju kliničku sliku i koje zahtevaju hospitalizaciju će se hospitalizovati i niko neće ostati da neće biti zbrinut - izjavila je Darija Kisić Tepavčević.

O vakcinama

- Pitanje imunizacije je značajno javno zdravstveno pitanje. Kada, kako i u kom momentu će se neka vakcina uvesti, ima jasan protokol koji je baziran na stručnim elementima za vakcinaciju. Drugih parametara i kriterijuma nema. Iako je veliki broj zemalja u trci za pravljenje vakcine, u ovom momentu nijedna još nije napravljena te nije u fazi da bi mogla da se primi u nekom bližem vremenskom periodu. Sve vakcine koje će biti u upotrebi za našu populaciju su one koje su prošle sve bezbednosne procedure kao i one koje se koriste u ostalim zemljama EU. Vakcine koje nisu prošle sve kontrole kod nas ih nema, i to je nemoguće da se one našu u upotrebi a da nema neku proveru iza sebe - rekla je Kisićka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading