Specijal Srpskog telegrafa! KNIN PAO ZBOG SVAĐE KARADŽIĆA I MARTIĆA! Službene beleške državne bezbednosti OTKRIVAJU POZADINU AKCIJE "OLUJA"!

Autor: Republika

Vesti

04.08.2020

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska je mesecima gomilala oružje i planirala akciju "Oluja" i proterivanje Srba sa teritorije Republike Srpske Krajine (RSK). Srbija je za to vreme bila pasivna, a najavljeno ujedinjenje RSK i Republike Srpske, koje je moglo da odvrati Hrvate od vojne opcije, propalo je zato što je Radovan Karadžić odbio da deli vlast sa Milanom Martićem.

Prognani Srbi beže od ustaša

Ovo, između ostalog, otkrivaju službene beleške Državne bezbednosti, u čiji je posed došao Srpski telegraf, a odnose se na 1994. i 1995. godinu. Akcija "Oluja", podsetimo, počela je 4. avgusta 1995, kada su hrvatske oružane snage iz nekoliko pravaca napale RSK. Glavni udar bio je usmeren na Knin i za samo tri dana pala je cela Krajina, dok je više od 200.000 ljudi izbeglo s ognjišta.

Srpski telegraf otkriva šokantne podatke iz dokumenata sa kojih je posle gotovo dve decenije skinut veo tajne. Kao što se može videti, "Oluja" je uvertiru imala u Bosni i Hercegovini. Iako je rat u BiH okončan u novembru 1995, tri meseca posle pada Krajine, međunarodna zajednica u fokusu je još tokom 1994. držala tu zemlju i sukobe koji su tinjali, pre svega, između Vojske Republike Srpske i muslimanskih snaga.

Milošević, Mladić i Karadžić

Evropski i američki obaveštajci na terenu u BiH i Hrvatskoj nekoliko meseci pred "Oluju" bavili su se intenzivno mogućim (i najavljenim) ujedinjenjem Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. U jednom od dokumenata do detalja se objašnjava zašto nije došlo do ovog spajanja, koje je moglo da zaustavi "Oluju" i natera Hrvatsku da odustane od vojne akcije kako se ne bi suočila odjednom sa dve oružane formacije.

Avaksi će biti preopterećeni

Krajem 1994. naše službe presrele su razgovor dvojice oficira američke mornarice za koje se u napomeni konstatuje da su očigledno prijatelji. Jedan je na nosaču aviona "Ajzenhauer", drugi na nekom brodu koji je već na Jadranu. Iz razgovora se saznaje da će "Ajzenhauer" i udarna grupa nosača aviona uskoro ući u Jadran i da će tu biti najveći broj do sada. To će, kako oni komentarišu, izazvati dosta problema, između ostalog, avaksi će biti preopterećeni, a moguće su i političke nesuglasice između UN i NATO.

 

 

 

Šest brigada napalo Grahovo i Drvar

Hrvati i muslimani sarađivali su u pripremama za napad na Knin. Tako u noći između 19. i 20. juna 1995, dakle mesec i po pre "Oluje", operativac koji se vodi kao E. Fišer najavljuje da je prema južnom sektoru (Knin-Obrovac) krenulo šest brigada hrvatske vojske sa 18.000 vojnika. Na tom sektoru, kako javlja, već se nalaze četiri brigade sa oko 9.500 vojnika. Cilj je napad na Grahovo i Drvar i spajanje sa Petim korpusom bošnjačke armije.
Do kraja izveštaja doušnik se bavi detaljima napada i tehnikom koja će biti angažovana, a na kraju stoji napomena nekog u centrali ko je izveštaj analizirao da "i pored rezervi prema Fišeru, podatke koje je izneo treba smatrati za relevantne".

 

Da su objedinjene srpske teritorije, Hrvatska ne bi smela da se upusti u akciju protiv dve oružane formacije

 

Šešelj sve najgore o Slobi

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj priželjkivao je da Radovan Karadžić postane predsednik ujedinjene države koja bi, po njegovom viđenju, nastala spajanjem Srbije i Republike Srpske. Tako je zamenik šefa evropske posmatračke misije, izveštavajući o susretu sa Šešeljem, konstatovao da mu je ovaj naglasio da je razočaran politikom Slobodana Miloševića, dok je za Karadžića rekao da bi sigurno pobedio na izborima u ujedinjenoj državi.

 

Milošević i Tuđman

Prema ovom izveštaju, presudila je tradicionalna srpska nesloga, odnosno odbijanje Radovana Karadžića da deli vlast s Milanom Martićem, za kog se konstatuje da je nekad bio Miloševićev čovek.
U jednom od dokumenata, specijalnom obaveštajnom izveštaju tima evropskih posmatrača u Bihaću koji su očigledno presrele naše službe, konstatuje se da Evropska unija očigledno ne želi da interveniše.

Amerika je jasno rekla da će obezbediti opremu, ali ne i ljude. Jasno je da međunarodna zajednica mora da ohrabri nekoga da to uradi za njih (misli se na operaciju razdvajanja snaga RSK i RS - prim. aut.). Jedina mogućnost je da ohrabre Hrvatsku da otvori koridor ka Bihaću i istovremeno razdvoji Krajinu.

Tako će Hrvatska moći da snabdeva svoje partnere iz Federacije sa svim što im je neophodno. Na ovaj način neće biti potrebno da se u Kongresu (američkom - prim. aut.) raspravlja o ukidanju embarga na uvoz oružja. Amerika može da snabdeva Hrvatsku oružjem i Hrvatska može da ga skladišti gde hoće.

 

Tuđmanu poklonjeno deset aviona, rakete...


Mesec i po posle "Oluje" tim evropske posmatračke misije iz Gospića šalje u centralu spisak naoružanja, opreme i municije koje su hrvatske snage zaplenile za vreme vojne akcije u Krajini. Ispostavlja se da su snage RSK ostavile ogromne količine svega.
- Ima svega, od metaka i raketa do vojne opreme svake vrste. Skladište u Kninu je tako veliko da vam treba pola sata da kolima napravite krug oko njega. Tako su čak i ruske rakete, čiji je domet 60 kilometara - stoji u izveštaju.
Konstatuje se još i da je Tuđman izjavio da je vrednost zaplenjene tehnike mnogo veća od para potrošenih na operaciju, a osim skladišta u Kninu, zauzeto je i podzemno skladište na Velebitu, koje ima nekoliko spratova ispod zemlje. Takođe, na vojnom aerodromu u Udbini nađeno je deset aviona supergaleb G-4, galeb i jastreb.

ŠTA NAM JE OTKRIO GENERAL VOJSKE KRAJINE

Sloba je Martiću samo poručio: "Ubijte se!"

 

RepublikaFoto: ST/ Đ.KOJADINOVIĆ
Milisav Sekulić

 

Slobodan Milošević odbio je da pomogne vojsci Republike Srpske Krajine iako smo bar 15 dana ranije znali i upozorili ga da se sprema "Oluja". Jedina poruka koju je imao za nas glasila je: "Ubijte se".

Ovo je ekskluzivno za naš list, pre dve godine, uoči 18. godišnjice "Oluje", otkrio general Milisav Sekulić, koji je 1995. bio u Kninu kada je počela akcija.

Nekadašnji operativac u glavnom štabu krajiške vojske i autor knjige "Knin je pao u Beogradu" od reči do reči preneo je razgovor Miloševića i Milana Martića.

- Imali smo zajednički plan dejstava, Vojska RS, Vojska JNA i mi, kojim je predviđeno da, u slučaju radikalne agresije, sve tri vojske stupaju u rat. Bio je 4. avgust, 10 sati pre podne. U jednoj kancelariji su Mrkšić i Martić. Došao sam kod njih i slušao razgovor Miloševića i Martića. Martić je tražio od Miloševića da uradi nešto u skladu s tim planom, a ovaj je odbijao. Martić ga je molio: "Digni bar avione, nemoj leteti prema Zagrebu." Milošević je i to odbio. Onda ga Martić pita: "A šta ja da radim, gospodine predsedniče?" Ovaj mu kaže: "Ubijte se!"

 

Mladića smenili pred "Oluju"

n Krajina je računala na pomoć Ratka Mladića. Zašto je ona izostala?
- U ratu je jedini pravi general bio Ratko Mladić. Po svemu, i kao oficir i kao čovek. Bio sam prisutan kad su se 1995. u jednom selu u istočnoj BiH skupile majke poginulih boraca i bilo je najavljeno da će Mladić doći. On im je tada rekao: "Drage majke, vi ste izgubile sinove i ja s vama mogu samo da podelim suze." I plače. To je bio dokaz da je čovek. U Prijedoru je 2. avgusta održana Skupština VRS, tu su bili svi živi, Karadžić... Kad su došli na Oštrelj, Mladić je smenjen zato što se nije slagao s tim da se ne interveniše. Karadžić se proglasio vrhovnim komandantom.

 

 

 

Zašto je Milošević odbio da pomogne?

- Milošević je verovao Tuđmanu. On je s njim sarađivao i slepo mu verovao. U brionskim transkriptima piše da su Milošević i Tuđman imali dogovor da se, kada počne rat, narod potera jedno 15 kilometara u Republiku Srpsku i da se posle toga vrati da bi se oborio Martić. Kao da nisu mogli drugačije da ga smene. Ali kada se narod povukao, 24.000 kuća su porušili, tako da narod, i da je hteo da se vrati, ne bi imao gde.

Dakle, po vama je Milošević krivac?

- Milošević je sigurno grešnik i to ko zna kakav grešnik. Kad upravljam vozilom i desi se nešto, ne može biti da ja nisam kriv. On je bio predsednik države i vodio je pogrešnu politiku. Ako nije mogao da ostvari ono što je pričao, trebalo je da se povuče.

Milan Martić

Šta je po vama trebalo Srbija da uradi?

- Srbija je bila dužna da izgine do zadnjeg čoveka za te ljude u Krajini, da ne dožive ovo što su doživeli.

Rekli ste da ste bili bez goriva...
- Tri meseca pre "Oluje" nismo imali goriva, ne možeš da pokreneš tenk, artiljerijsko oružje... Milošević je 8. avgusta 1994. zaveo embargo Republici Srpskoj i ništa se nije moglo preneti preko RS.

Da li je "Oluja" mogla da se spreči?

- Kako je mogla da se spreči kad su Amerika i ceo zapad stajali iza "Oluje"? To je Klintonovo delo. Isto kao i Srebrenica, od koje je napravljena fama u kojoj je učestvovao lično Klinton. Milošević i Karadžić su to znali, samo nisu ništa rešili do tada, već su mislili da će doći u povoljnu poziciju zato što su poslušali ili uradili nešto. A prošli su tako kako su prošli.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading