SPECIJAL SRPSKOG TELEGRAFA! OVO SU LICA ZLA: 25 godina od zločina za koji niko nije odgovarao!

Autor: Republika

Vesti

04.08.2020

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Franjo Tuđman, Ante Gotovina, Davor Domazet, Gojko Šušak, Vladimir Zagorec... Zločinci iz hrvatskog vojno-političkog vrha nikada nisu odgovarali za najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata. Nije i Alija Izetbegović, čija je Armija BiH zdušno pomagala u ubistvima i proterivanju Srba iz Hrvatske.

Tuđman, Izetbegović, Gotovina, Zagorec, Domazet i Šušak

A zločine su Hrvati, pod Tuđmanovim vođstvom, planirali mnogo pre "Oluje". Tačnije, dok su pred svetskom javnošću glumili žrtve, u potaji su osmislili zločinačku akciju sa samo jednim ciljem: očistiti Hrvatsku od Srba. Pobiti, proterati, zastrašiti. Što surovije to bolje. I tako je, nažalost, i bilo...

Jedan od transkripata presretnutih razgovora Tuđmana, njegovog ministra odbrane i zapovednika hrvatskih snaga, u samo predvečerje "Oluje", jasno pokazuje da su svi zločini unapred do tančina isplanirani.

Franjo Tuđman

Evo dela tog razgovora...

Tuđman: Treba predvideti i neke snage koje će izravno delovati prema Kninu, a osobito, gospodo, prisetite se, koliko je hrvatskih mesta i gradova razoreno, u Kninu još nije danas tako. Jako bi bilo dobro, prema tome, opravdanje za ovakvu akciju je njihov protivudar od Knina, itd, pa, prema tome, i imamo razlog da udarimo ako možemo s artiljerijom, kao možete po... Da se demoralizuju do kraja.

Gotovina: Da, od tog ratnog plana, koji je već odobren, to je sve predviđeno, znači, one snage koje su u odbrani određene... Povoljna situacija, kreću u...

Domazet: Kao snage za gonjenje.

 

 

Zagorec: Mi bismo njima, predsedniče, morali otvoriti džep, ali oni kad počnu bežati, oni će morati negde bežati, prema Kninu neće, prema Kostajnici, moramo otvoriti negde džep gde će oni pobeći. Dvor na Uni.

 

Ante Gotovina

Šušak: Treće, predsedniče, samo da još završim. Možemo li mi imati vašu saglasnost, ali s tim da onda idemo i u rizike ako izgubimo. Ja mislim da bi to psihološki imalo efekat na njih da mi nakon prvog dana operacije po Benkovcu, Obrovcu riskiramo baciti letke s nečim što bi moglo i nastradati, ali da znamo onda unapred da je to nešto što smo riskirali, ali ih pozvati u vaše ime, kakav god letak napravili nakon prvog dana operacije u njemu kazati puteve kojima se mogu izvlačiti, napraviti tako da se izazove ovakva pometnja kakva je, pa još duplo veća.

Tuđman: Jedan letak ovako, znači, opšte rasulo, pobeda Hrvatske vojske, uz podršku sveta, itd. Srbi, vi se već povlačite preko itd, a mi vas pozivamo da se ne treba povlačiti, mi vam garantujemo... Znači, na taj način im dati put, a garantovati, tobože, građanska prava, itd.

Masakr na Petrovačkoj cesti

Jedan od najgorih zločina dogodio se 7. avgusta na Petrovačkoj cesti, gde je hrvatska avijacija granatirala izbegličku kolonu i ubila deset osoba, među njima četvoro dece, 20-godišnju devojku i 83-godišnju staricu. Nekoliko desetina ljudi je teže i lakše ranjeno.
Ova izbeglička kolona krenula je iz severne Dalmacije i Like i preko reke Une prešla u Republiku Srpsku.

 

Hronologija zločina

4. avgust
U četiri ujutru, uz podršku američkih aviona koji su bombardovali dva radara snaga krajiških Srba, hrvatska vojska je napala na frontu dugom 900 kilometara i probila odbranu Vojske RSK na 30 mesta. Prvog dana zauzeli su Sveti Rok, Knin je bio u okruženju, a neprijatelj svega nekoliko kilometara pred gradom
5. avgust
Hrvatska vojska je oko podne ušla u Knin, a na srednjevekovnoj tvrđavi postavljena je ogromna šahovnica. Zauzeta su i okolna sela Vrlika, Kijevo, Drniš, Žitnić, Benkovac, Gračac, Lovinac, Ljubovo, kao i Plaški, Primišlje i Hrvatska Dubica. Civili su bežali preko Srba i Dvora
6. avgust
Prva hrvatska brigada se probila u teritoriju oko Slunja i na granici sa Bosnom i Hercegovinom sastala se sa snagama Armije BiH. Hrvatske snage spojile su se na granici i s Hrvatskim vijećem odbrane i Petim korpusom Armije BiH i presekla linije srpskog snabdevanja. Posle podne u Knin dolazi Franjo Tuđman lično. Gradovi u RSK su padali jedan za drugim
7. avgust
Poslednjeg dana pali su i Turanj i Tušilović, pa Vojnić i Topusko, Gornji i Donji Lapac... U 18 časova hrvatski ministar odbrane Gojko Šušak objavio je da je akcija završena s vojnog aspekta jer je veći deo granice s Bosnom bio pod kontrolom Hrvata. Preostale divizije srpske armije su se predale narednih dana

Ime po "Pustinjskoj oluji"

Ime "Oluja" za akciju hrvatske vojske, otkriva Štrbac, nije odabrano slučajno. Naime, akcija je trebalo da asocira na "Pustinjsku oluju", koju su američke trupe zajedno sa NATO saveznicima sprovele u Kuvajtu početkom devedesetih godina prošlog veka.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading