NELEGALNO IZVADIO 100.000 KUBIKA KAMENA: Nakon pisanja Srpskog telegrafa pokrenuta istraga protiv Mihailovića!

Autor:

Vesti

04.08.2020

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna pobeda Srpskog telegrafa, posle pisanja našeg lista o nelegalnim poslovima "Karavan kopa" iz Čajetine, tužilaštvo u Užicu, odsek za borbu protiv korupcije, pokrenulo je istragu protiv ovog preduzeća.

RepublikaFoto: Ilustracija
DUPLI ARŠINI: Kamenolom u Ali Potoku

Vlasnik firme Goran Mihailović više od četiri sata davao je iskaz u policiji i pokušavao da objasni kako je punih deset godina vadio kamen iz kamenoloma u Ali Potoku, a da pri tome nije platio ni dinara državi. Prema proceni inženjera rudarstva, on je izvadio 100.000 kubika kamena.

- Osim protiv Mihailovića, istraga se vodi i protiv svih firmi koje su poslovale s njim prethodnih deset godina, kako bi se tačno utvrdilo koliko su oštetili državu na ime neplaćanja poreza, PDV i rudne rente. U pitanju je više desetina hiljada evra - saznaje Srpski telegraf u tužilaštvu u Užicu.

Podsećamo, klupko oko mahinacija Mihailovića počelo je da se odmotava kada se našem listu požalio jedan od vlasnika firme "PRFL agregati" Filip Pjević, koji je kamenolom u Ali Potoku zakupio po zakonu. Posle više od tri godine prikupljanja papira, plaćanja taksi i konačno dozvole koju je dobio od Ministarstva za energetiku i rudarstvo počeo je sa eksploatacijom kamena.

Trpi i Pjevićeva porodična firma

Ne samo što je morao da otkaže višemilionske ugovore već se Pjević našao i u nezavidnoj situaciji jer porodična firma koja se bavi betonskom bazom nema materijal za rad.

- Zbog toga smo bili primorani da materijal za betonsku bazu i kamen kupujemo u Jelendolu, koji je udaljen 100 kilometara od Čajetine, iako imamo po zakonu zakupljen kamenolom u Ali Potoku. Nije mi jasno zašto se toliko odugovlači s dozvolom kad imamo sve papire, a i prethodni kontingent potrebnih eksplozivnih materijala dobili smo za samo 24 sata. U čemu je sada problem, niko u sektoru za vanredne situacije MUP Srbije ne želi da nam kaže - rekao je Pjević.

Međutim, uprkos dokumentima koje ima, sektor za vanredne situacije MUP Srbije nije im odobrio traženi kontingent eksplozivnih sredstava kako bi mogli da rade. Ispostavilo se da je prethodni zakupac "Karavan kopa" čitavu deceniju kopao kamen i dobijao eksploziv bez problema iako nije imao nijednu dozvolu, dok je to Pjeviću onemogućeno.

- Još uvek čekamo dozvolu sektora za vanredne situacije. Mašine u kamenolomu stoje skoro mesec dana, a naša firma trpi ogromne gubitke. Morali smo da otkažemo tri unosna ugovora u vrednosti više od 10 miliona dinara jer ne znamo da li ćemo i kada dobiti potrebni eksploziv za rad - kazao je Pjević.

Na naše pitanje zašto se toliko odugovlači sa dozvolom iz MUP Srbije, stigao nam je kratak odgovor.

- Postupak je u toku. U skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, rok za postupanje jeste 30 dana, što je u ovom slučaju 6. avgust 2020. godine. Rešenje će biti doneto pre isteka zakonskog roka - rečeno je Srpskom telegrafu u MUP Srbija.

ČINJENICE

* deset godina Mihailović vadio kamen, a da državi nije platio ni dinar

* za više desetina hiljada evra oštetio državu

* deset godina izbegavao da plati zakupninu MZ Ali potok, na čijoj teritoriji se nalazi kamenolom

* četiri sata trajalo ispitivanje Mihailovića u policiji po nalogu tužilaštva iz Užica

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading