Savo Štrbac o sramnoj odluci da se prisustvuje obeležavanju progona u akciji "Oluja": Milošević je hrvatska podvala svim Srbima

Autor:

Vesti

03.08.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boris Milošević, kao čedo i učenik Milorada Pupovca, neko je ko nikada nije živeo u Republici Srpskoj Krajini, koji nije prošao golgotu "Oluje" i kao takav zapravo je hrvatska podvala svima onima koji su u "Oluji" morali da napuste svoja ognjišta i spasavaju goli život, kaže Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, komentarišući Miloševićevu odluku da ode na proslavu "Oluje".

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Boris Milošević

Međutim, odlazak u Knin na slavlje nije jedino što će Milošević učiniti Hrvatima. Prema rečima bivše hrvatske premijerke Jadranke Kosor, ovaj "predstavnik srpske nacionalne manjine pre odlaska na obeležavanje godišnjice akcije "Oluja" trebalo je jasno kaže da "Oluja" nije bila etničko čišćenje.

 

 

 

Kosorova ističe da, pored toga, Milošević mora da osudi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji, kako je navela, "grmi o etničkom čišćenju uprkos presudi suda u Hagu".

Popović: Završni čin ustaške genocidne vertikale!

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nenad Popović

Zločinačka akcija "Oluja", u kojoj su pre 25 godina ubijene hiljade i proterane stotine hiljada Srba sa svojih ognjišta u Hrvatskoj, predstavlja završni čin ustaške genocidne vertikale, koja se protezala tokom čitavog 20. veka i koja će zauvek ostati upisana kao jedna od najmračnijih stranica u istoriji evropskog kontinenta, izjavio je predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.

- Zbog toga je nezamislivo i neprihvatljivo da bilo koji čovek koji sebe zove Srbinom prisustvuje obeležavanju "Oluje" i time legitimizuje i abolira zločine hrvatskih ustaša počinjene tokom ovog etničkog čišćenja srpskog naroda iz Krajine - istakao je Popović.

Prema rečima lidera SNP, Srbija više nema razloga da kleči i da se ponižava. Popović ističe da se "naša zemlja danas uspravlja i jača svoje političke, ekonomske i odbrambene kapacitete".

- Zato će Republika Srbija i ove godine dostojno obeležiti "Oluju", da pokažemo svetu da ne zaboravljamo svoje stradalnike, ali i da upozorimo zločince, ali i sve one koji bi mogli da imaju slične ideje u budućnosti, da to više nikada nikome nećemo dopustiti bez snažnog odgovora - poručio je Popović.

Komentarišući uslove koje Hrvati postavljaju pred Miloševića, Štrbac je rekao:

RepublikaFoto: Tanjug
Savo Štrbac

- Posle 25 godina našao se neki Srbin koji, kako je sam rekao, ima želudac da ode na proslavu "Oluje" i proguta sve to što mu Hrvati nude kako bi, navodno, drugim Srbima u Hrvatskoj bilo bolje. To je čisto izvrtanje činjenica i plagiranje istorije jer je "Oluja" bila i ostala etnički motivisana vojna operacija sa elementima etničkog čišćenja i genocida, odnosno proterivanja Srba sa prostora Hrvatske.

Hronologija akcije "Oluja"

RepublikaFoto: Srpski telegraf

4. avgust

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta u četiri sata posle ponoći

Napadnuti su sektori sever i jug na frontu dugom 700 kilometara

Hrvatske snage probile su prve linije odbrane Srba na 30 taktičkih smerova

5. avgust

Oko podneva objavljena je vest: Hrvatske jedinice ušle su u Knin

Na kninskoj srednjovekovnoj tvrđavi postavljena je ogromna hrvatska zastava

Srpski civili napušatali su zauzeta područja

6. avgust

Posle Knina, pali su Petrinja, Slunj, Kostajnica, Plitvička jezera, Obrovac...

U poslepodnevnim satima u Knin je došao tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman

7. avgust

Tadašnji ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak saopštava da je akcija "Oluja" završena s vojnog aspekta

Hrvatske snage su izašle na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske

Savez udruženja raseljenih Kosova i Metohije osudio je najavu "izdajničkog gesta" Borisa Miloševića da prisustvuje proslavi godišnjice akcije "Oluja".

 

 

 

- Uz podsećanje je tom akcijom izvršeno najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svetskog rata, gospodinu Miloševiću skrećemo pažnju da se država Srbija, kao matica svih Srba, nalazi pod stravičnim pritiscima u ucenama oko Kosova i Metohije, te da je za očekivati da, ukoliko on ne odustane od svoje namere, privremene vlasti u Prištini i njihovi zapadni mentori sutra traže da kosmetski Srbi zajedno sa svojim dželatima proslavljaju najveće zločine terorističkog OVK - poručuje Milenko Jovanović, predsednik saveza.

Dodaje da je "sreće i zemaljske pravde, slavio bi se kolektivni povratak srpskog naroda u Republiku Srpsku Krajinu i ostatku Hrvatske".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading