INTERVJU SA DIREKTORKOM KCV: Korona eksplodirala zbog toplog vremena

Autor:

Vesti

03.08.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crvena zona - dve reči koje su poslednjih meseci postale deo našeg svakodnevnog ophođenja u tolikoj meri da već i deca znaju da označavaju prvu liniju fronta u borbi protiv koronavirusa.

RepublikaFoto: Printscreen/KlikTV
Edita Stokić

Za Srpski telegraf upravo o danima i noćima koje medicinari, heroji iz Kliničkog centra Vojvodine, provode u crvenoj zoni te ustanove govori direktorka KCV Edita Stokić.

 

Kako u KCV izgleda ta prva linija fronta?

- Od 7. marta, kada je nulti pacijent u Srbiji zaražen virusom KOVID-19 premešten kod nas, krenula je borba sa ovom opakom bolešću, koja još traje. Kada je najavljen prvi pacijent, munjevitom brzinom se okupio multidisciplinarni tim lekara, medicinskih sestara i ostalog medicinskog i nemedicinskog osoblja koji se, evo, već peti mesec danonoćno bori sa ovom pošasti.

311 PACIJENATA OBOLELIH OD KORONE TRENUTNO U KCV

Da li vam se lekari žale na umor, traže li slobodne dane, kada će konačno moći da odahnu?

- Dramatično povećanje broja obolelih u poslednjem periodu primorao je KCV da, pored svoje Klinike za infektivne bolesti, otvori i dodatne kapacitete i pretvori ih u KOVID jedinice. U tom sistemu su sada Klinika za ortopediju, Klinika za neurohirurgiju, Klinika za vaskularnu hirurgiju, Klinika za urologiju, Klinika za hirurgiju, Klinika za rehabilitaciju, Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju. Veliki broj lekara, medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara učestvuje u borbi koja još traje. Umor se vidi, za umor ne moraju da se žale, ali danonoćno vode teške borbe i srce nam je svima puno pri otpustu svakog pacijenta.

Moj apel građanima

RepublikaFoto: pixabay.com

Prof. dr Edita Stokić ima i apel za građane Srbije:

- Molim sve da se obavezno pridržavaju svih preventivnih zaštitnih mera. Dakle, nosite maske, održavajte distancu, redovno perite i dezinfikujte ruke i, naravno, izbegavanje okupljanja u većem broju u zatvorenom prostoru.

Koliko se razlikuju zaraženi pacijenti sada u odnosu na mart i april?

- KCV je tercijarna ustanova. Kod nas se leče pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Do pretvaranja regionalnih opštih bolnica u KOVID bolnice u KCV su se hospitalizovali pacijenti iz cele Vojvodine, trenutno kod nas su na lečenju pacijenti sa teškom i najtežom kliničkom slikom.

17 OBOLELIH JE NA RESPIRATORU

Otkud toliko mlađih pacijenata inficiranih od korone, i to sa težom kliničkom slikom?

- Klinička slika zavisi od niza drugih pridruženih faktora. Lepo vreme, leto, kao najlepše godišnje doba, izmamilo je ljude na izlaske i druženja, proslave i veća okupljanja. Za razliku od marta i aprila, kada smo bili zatvoreni.

 

Kada očekujete smirivanje ovog talasa?

- Kao lekar-kliničar teško mogu da odgovorim na ovo pitanje. Nije lako predvideti kada će se smiriti ovaj talas. Moramo se navići da živimo sa koronom i poštujemo sve mere prevencije. Svest i savest ja na svima nama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading