(VIDEO) Brnabić obelodanila: Privredne grane sa NAJVEĆIM RASTOM i NAJDUBLJIM PADOM u Srbiji

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

02.08.2020

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić je na obraćanju medijima govorila o makroekonomskim pokazateljima u našoj zemlji.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Premijerka Ana Brnabić

Konferencija za novinare biće održana u podne, u zgradi Vlade Srbije (Nemanjina 11), saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

- Sinoć kasno smo dobili odbrađene podatke o tome kako je prošla ekonomija Srbije, i mogu da vam kažem da su rezultati vrlo dobri. Želim da čestitam građanima Srbije, jer su ovo rezultati svih nas. U izuzetno teškim okolnostima, kada padaju i najjače ekonomije sveta, u junu 2020. mi smo imali blagi rast od 0,1 % i time smo prema proceni završili drugi kvartal sa padom od 6,5 % našeg BDP-a - rekla je Ana Brnabić.

- Ovo je fantastičan rezultat. Zaista, u ovakvim okolnostima, sa ovakvim trpljenjem ekonomije celog sveta, ovo je nešto čime treba da se ponosimo. Mi smo u scenariju jačeg udara predviđali da ćemo pasti - 15 % u drugom kvartali. Revidirali smo na - 11,1 %, pa onda na - 9,9, a zavrili smo na -6,6. Ohrabruje kako se ponaša naše tržište rada. Tu imamo stabilan broj zaposlenih. Imamo čak i povećaj broj zaposlenih za 1,6% - istakla je Brnabić, da bi zatim navela privredne grane koje su najviše napredovale, odnosno nazadovale u prethodnom periodu.

- Značajan rast je zabeležen u prehrambenoj industriji, proizvodnji pića, farmaceutska industrija i hemijska industrija. Pad je zabaležen u turizmu i ugostiteljstvu, mada imamo oporavak u domaćem turizmu. Izvozne su oslabile, automobilska, proizvodnja gume i plastike.

Na red je stiglo i pitanje o industrijama koje su zabeležile najveći rast zaposlenosti:

- Najveći rast broja zaposlenih je zabeležen u proizvodnji motornih vozila, 21,1%. To govori da imamo veliko poverenje investitora, i da nisu zbog krize napuštali Srbiju i otpuštale ljude.

U odnosu na 2019. godinu su otvarali radna mesta.

Zatim programiranje, rast od 17,1% broja zaposlenih. To je jer se ljudi od paušalaca prebacuju u stalno zaposlene. Cela IT industrija ima blagi rast, a imamo i najave za nove investicije.

- Porast je i u rudarstvu, to je zbog investicija.

- Građavinarstvo isto raste, 10,1%. Vidi se ozbiljno poverenje u ekonomiju Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading