REPUBLIKIN RETROVIZOR: Vakcina jedini spas od korone, nova vlada krajem avgusta, roditelji poginuli u stravičnoj nesreći

Autor:

Vesti

02.08.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedelju za nama, kao i u prethodnom periodu, obeležile su vesti u vezi sa borbom protiv koronavirusa. Postignut je novi, neslavni, dnevni rekord po broju obolelih u jednom danu. Protekle sedmice sa pažnjom su se pratile dešavanja oko formiranja nove vlade i tragični događaji o pogibiji roditelja u saobraćajnoj nesreći kod Vršca. Navijači Crvene Zvezde sa oduševljenjem su dočekali vest o povratku Gelora Kange na stadion Rajko Mitić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Vakcina spas protiv korone

U petak je Svetska zdravstvena organizacija objavila vest da je u jednom danu zabeleženo 292.527 novih slučajeva zaraženih koronavirusom. Ovom brojkom oboren je raniji neslavni rekord od 24. jula kada je zabeležno 284.000 slučajeva za 24 časa. U ovom trenutku kraj epidemije se ne nazire, a svet najviše nade polaže u što skorije otkrivanje vakcine koja bi zaustavila dalji rast broja obolelih.

 

 

 

Uprkos nepovoljnom trendu, u Srbiji je situacija sa zdravstvenim sistemom stabilna. Požrtvovanom borbom lekara broj hospitalizovanih osoba se smanjuje i ne postoji opasnost da bi bolnički kapaciteti mogli biti preopterećeni. Uprkos smanjenju teških slučajeva, epidemilozi upozoravaju da virus još uvek nije pobeđen i da je potrebno da se svi pridržavamo preporučenih mera kako ne bi došlo do pogoršanja situacije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Predrag Kon

Profesor Mijomir Pelemiš je tokom protekle nedelje istakao da virus nije pobeđen i da jedino rešenje za zaustavljanje bolesti vakcina, koje su trenutno u fazi ispitivanja. 

Član kriznog štaba doktor Predrag Kon saopštio je ne baš optimistične vesti da će virus zauvek ostati među ljudima. On je naglasio da virus nema sezonski oblik i da je stalno prisutan i još jednom upozorio da smanjenje broja obolelih ne znači i kraj epidemije. Ali i pored ovakvih prognoza, ohrabrujuće je to što je situacija u Srbiji povoljnija u odnosu na druge zemlje.

Više informacija o koronavirusu možete pročitati OVDE

 

 

 

Nova vlada krajem avgusta 

21. juna završeni su izbori za narodne predstavnike u Srbiji na kojima je SNS odneo ubedljivu pobedu. Nakon toga predsednik Srbije Aleksandar Vučić odmah je krenuo sa konsultacijama za sastavljanje nove vlade. Javnost je pomno pratila šta će se dešavati u Nemanjinoj 9 i da li će biti nekih promena na čelo ministarstva.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Posle opsežnih razgovora sa predstavnicima svih političkih stranaka, predsednik Srbije i SNS-a saopštio je da će konačni sastav vlade biti poznat krajem avgusta. Nakon sednice predsedništva njegove partije, Vučić je izjavio da nova vlada mora imati energiju da se nosi sa izazovima u budućnosti i naveo da, za sada, postoje 4 opcije oko formiranja vlade.

- U narednih nekoliko dana biće verifikovani mandati, a izbor Vlade očekujem krajem avgusta. Moramo da pokažemo da smo u stanju da se nosimo sa svim problemima koje ovo teško vreme donosi. Moramo da ubacimo novu energiju, nove ambicije, mnogo rada, truda borbenosti. Razgovarali smo o koalicionim partnerima, i postoje četiri moguće opcije. Da idemo sa socijalistima i manjinama, sa Šapićem i manjinama, sa Socijalistima, Šapićem i manjinama, i da idemo sami sa manjinama. Nastavićemo da razgovaramo - rekao je Vučić.

Više vesti iz rubrike "Srbija" možete pročitati OVDE

Roditelji poginuli na pružnom prelazu

Tragične vesti o smrti Željke (39) i Nebojše (46) Milosavljević iz Laćarak potresao je Srbiju. Roditelji su se vraćali sa odmora iz Banje Koviljače kada je njihovo vozilo naleteo voz na pružnom prelazu Zminjak kod Šapca. 

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Umrlica stradalih roditelja

Na video snimku koji se pojavio nakon nesreće vidi se da je voz svom silinom udario u auto i vukao ga 40 metra uz prugu. Željka i Nebojša su stradali na licu mesta, dok su njihova 2 sina A.(11) i N. (8) Milosavljević prebačeni u bolnicu. Sve vreme dok su bili u bolnici, mališani nisu znali da su ostali bez roditelja, tu tužnu vest saopštili su im baba i deda.

Deca su nakon nekoliko dana otpuštena na kućno lečenje, a starateljstvo nad njima preuzeće Nebojšini roditelji.

Više vesti iz rubrike "hronika" možete pročitati OVDE

Kanga ponovo u Zvezdi

Posle dve i po godine igranja za Spartu iz Praga jedan od miljenika "delija" vraća se na stadion Rajko Mitić. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gelor Kanga

Gabonac se u beogradski klub vratio kao slobodan igrač, a navijači Crvene Zvezde ga pamte po fenomenalnom pogotku koji je postigao protiv Krasnodara u meču plej-offa kvalifikacija za Ligu Evrope koji je odigran u našem glavnom gradu.

 

 

 

Kanga je za Crvenu Zvezdu odigrao 59 utakmica u svim takmičenjima na kojima je upisao 13 golova i 21 asistenciju. "Delije" veruju da će njegov povratak biti plodonosan kao i tokom prethodnog angažmana u klubu. 

Više vesti iz rubrike "sport" možete pročitati OVDE

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rade

02.08.2020 07:16

Imunitet protiv korone traje do 3 meseca.