(VIDEO) Vučić postavlja kamen temeljac: Gradi se nova kovid bolnica u Batajnici, EVO KOLIKO JE KOŠTALA

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

01.08.2020

07:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" na Batajničkom drumu danas počinje izgradnja kovid bolnice, a postavljanju kamenu temeljca prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Obeležavanju početku radova prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar odbrane Aleksandar Vulin, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ministri su predsednika Vučića upoznali sa planom i projektom izgradnje bolnice.


- Velika su ulaganja, ali moramo to da uradimo, da se osiguramo, da povećamo kapacitet i da ljudi budu sigurni, da znaju da država ulaže. Ovo su najbolje bolnice, iako su montažne, jer brzo možemo da ih napravimo, da brzo reagujemo - rekao je Vučić.

Vučić je ranije najavio da će na lokaciji između Zemuna i Batajnice biti porušene tri zgrade i podignuta bolnica kapaciteta između 800 i 1.000 kreveta poluintenzivne i intenzivne nege.

 

 

 

- Ovde će se nalaziti velika bolnica. Ovo je rezultat velikog rada i truda države. Koštaće nas oko 27 do 28 miliona evra, po sistemu ključ u ruke. Ovo spremamo da nas jesen ne iznenadi. Završavamo za 4 meseca, 1. decembra će ovde biti gotova bolnica - rekao je Vučić.

- Velika su to ulaganja, ali da povećamo naše kapacitete. Mislim da su ovo najbolje bolnice i da najbrže možemo da reagujemo - kazao je Vučić.

- Imaćemo 200 jedinica intenzivne nege - rekao je predsednik - To će biti najznačajnija i najveća bolnica za kovid pacijente.

 

 

 

Kako je ranije najavljeno, situacija sa korona virusom tokom zime može biti gora nego tokom leta, pa bi ta bolnica imala 500 do 1.000 ležajeva i koristila se kao glavna bolnica za naredne "udare" korone.

Kako je rekao Vučić, stigli su i ekonomske procene, koje govore da je situacija mnogo bolja u budžetu.

- Danas smo dobili  i podatke za Evropu. U drugom kvartalu smo drugi u Evropi, samo je Luksemburg ispred nas. U prvom kvartalu smo i dalje prvi - rekao je.

Odluka o izgradnji dve nove kovid bolnice u Srbiji - na Batajničkom drumu i u Kruševcu doneta je početkom jula, a predsednik je tada rekao da će u roku od tri meseca biti izgrađene "dve vrhunske bolnice" i da se država sprema za tešku jesen i najteži udar virusa koji se očekuje oko 1. novembra.

Parcelu na Batajničkom drumu površine hektar i 58 ari obezbedilo je Ministarstvo odbrane iz fundusa zemlje koje to ministarstvo koristi.


Nova kovid bolnica gradi se u blizini dve velike saobraćajnice, Batajničkog druma i autoputa.

Lokacija je oslonjena na infrastrukturnu podršku gradskih instalacija vodovoda i kanalizacije, elektroenergetskih i ostalih instalacija.

Pripremne radove i raščišćavanje terena obavila je Vojnograđevinska ustanova Beograd, a taktičko-tehničke zahteve za izgradnju bolnice priprema Uprava za vojno zdravstvo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Marko

01.08.2020 07:42

Ogromna sredstva su ulozena kako bi se rasteretio zdravstveni sistem Srbije kao i zahvalnost Nemackim i Kineskim prijateljima na pomoci.

Dunja

01.08.2020 07:44

Izuzetno je važno da naša država vodi računa o tome da se zdravstveni kapaciteti povećavaju da se briga o građanima digne na još viši nivo, a to pokazuju i ekonomska ulaganja koje vodi naša država.

Branko

01.08.2020 07:56

Srbija povećava kapacitete u borbi protiv Koronavirusa ali se nadam da ti kapaciteti neće morati da se koriste.

BozaB

01.08.2020 08:15

Srbija nastavlja da ulaze u zdravstvo, boljim recima u zivote svojih gradjana.